Mergi la conţinutul principal

Păsările Cerului și Copiii Pământului

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

În urmă cu o lună am reușit să stabilim detaliile unui proiect pentru copii, împreună cu domnul Lucian Țilea. Proiectul este compus din două părți, o ieșire în natură cu un grup de copii, pentru a face primii pași în cunoașterea avifaunei din zona Lacu Sărat II și cu această ocazie copiii să fie familiarizați cu aplicațiile pentru telefon, prin care pot identifica multe specii de păsări. A doua parte a acestui proiect prevede un concurs de desene inspirate din natură, locația fiind o instituție de cultură brăileană. Tot cu această ocazie sperăm să apară și un album cu păsări, după fotografiile colegului meu Cristian Jercăianu, iar copiii vor privi un filmuleț despre păsări.

Este un prim proiect de acest gen, dedicat copiilor, organizat de subsemnatul ca reprezentant al SOR Sucursala Brăila alături de domnul Lucian Țilea, reprezentant al Centrului de Studii Proilavia.

Sperăm ca până la sfărșitul acestui an să avem minim patru astfel de proiecte dedicate copiilor, toate desfășurate în natură pentru a încerca pe cât posibil să facem în așa fel încât acești minunați copii să conștientizeze importanța biodiversității în viața noastră.

Și pentru că acest articol l-am gândit din două părți, în partea a doua sunt gândurile domnului Lucian Țilea!

Trecu ceva vreme de când Marius Vernescu a fost solicitat telefonic de către Lucian Țilea, probabil cu vreun an în urmă, cu privire la un ditai păsăroiul care își făcuse cuib în preajma locuinței. O „găină” ce semăna cu un guguștiuc, cu un cântec mai grav și tot aduna material pentru îmbunătățirea locului de clocit...!

Porumbelul gulerat fusese protagonistul acelei discuții telefonice, într-un răspuns prompt, de cunoscător. Și astfel, dorința mai veche a lui Țilea de a găsi interlocutori profesioniști din branșa ”păsărarilor”, de li se spune Ornitologi, s-a împlinit, începând o frumoasă amiciție și tovărășie de umblat prin coclauri sălbatice, cu ochii, obiectivele foto și ”binoaclele” ațintite spre multitudinea de păsăret care abundă pe lângă noi, ochi de văzut doar să ai...

De altfel, ieșirea într-un grup de buni prieteni la Lacu Tătaru, prin luna ianuarie, a fost realmente un succes extraordinar, cu mii de păsări în peisaj, cu un festival al culorilor și al sunetelor pentru cele câteva ceasuri petrecute prea repede acolo!

Și pentru că mai tânărul grup de copii, GIM Jr., (Grupul Istoria Militară Junior!) nu era familiarizat cu astfel de ieșiri în teren, într-o dimineață de 16 Aprilie, cu mic, cu mare, vreo douăzeci de copii frumoși și deștepți cu ceva părinți și organizatori, l-au năpădit pe onorabilul domn Marius Vernescu cu întrebări despre păsăret. La prima vedere, puțină mișcare pe Lacu Sărat II, dar un binoclu, o cameră foto, un ochi experimentat însoțite de Determinatorul tipărit ori online pe smartphonuri de la eBirds ori Millus au dibuit câteva zeci de specii în mai puțin de un ceas.

Cei mici și-au ales câte o pasăre, iar acasă au urmat pregătirile pentru a putea desena după model. Și asta pentru că determinatoarele nu au fotografii ci desene realizate cu mâna!

Iară la sfârșitul lunii Aprilie, în Sâmbăta lui 30, la Biblioteca Județeană, cu mic cu mare vor desena fiecare cum știe mai bine, sub privirea atentă a mai tânărului coleg în ale ornitologiei, Cristian Jercăianu și mai experimentatul Marius Vernescu cele păsări alese, iar cel mai reușit desen va fi premiat.

Cristian are o colecție impresionantă de fotografii cu păsări, dintre care se vor alege pentru un album digital pentru fiecare dintre ”combatanți” și câte un album tipărit pentru autorul fotografiilor și gazdei, domnul Director Dragoș Neagu.

Și dacă timpul va permite, cu siguranță un film despre păsări ar face deliciul acestei dimineți de sfârșit de aprilie.

Lunile mai și iunie sunt extraordinar de prolifice pentru fotografi, așa că s-ar putea ca tinerii noștri militari juniori să se bucure de ieșiri în natură, să asculte explicațiile specialiștilor în Avifaună de la Societatea Ornitologică Română, recte bunii prieteni Vernescu și Jercăianu și să învețe ce înseamnă BirdWatching!

Și nu este de uitat că brăilenii get-beget sunt băltăgani, așadar copiii vor beneficia de tururi ghidate pe Dunăre, ba chiar și o tură cu o navă militară... dacă vor fi fost cuminți....!”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro