Mergi la conţinutul principal

Păsările au nevoie iarna de noi!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Ca iubitor de păsări sălbatice, îndrăgesc două anotimpuri, primăvara și toamna, pentru că putem fi martorii unui miracol al migrației. De mii de ani aceste minunate ființe știu și simt când să plece și când să revină în cartierele de iernat și cuibărit.

În această perioadă vine în țară un număr însemnat de păsări sălbatice, oaspeți de iarnă, pentru că iarna la noi este mult mai blândă față de locurile de unde sosesc.

Nu vreau să vă scriu astăzi despre păsările migratoare. Aș dori să vă aduc în atenție un grup de păsări numite de noi sedentare, adică cele care nu pleacă niciodată din aceste zone. Multe dintre ele au nevoie de noi pentru a trece mai ușor peste iarnă; altele reușesc singure să treacă, fără ajutorul nostru.

Cele mai mici dintre aceste păsări (și aici am să enumăr câteva specii pentru a vă familiariza cu ele: vrăbii, unele specii de pițigoi, cinteze atât cele de vară cât și cele de iarnă etc.) au nevoie de ajutorul nostru, adică putem face un mic efort pentru ca să treacă mai ușor peste iarna grea. Este cunoscut faptul că păsărelele pierd într-o noapte geroasă de iarnă minim 30% din greutate corpului pentru menținerea unei temperaturi constante.

Chiar și în iernile geroase, când vreți să luați un pic de aer rece, ieșiți și vă plimbați prin parcuri să ascultați cum cântă păsărelele sălbatice. Puteți constata că există păsărele care vă pot face ziua mai frumoasă.

În sezonul rece, păsările au nevoie de noi la fel de mult pe cât avem noi nevoie de trilurile lor. Atâta vreme cât vor găsi hrană și adăpost în pădurile și parcurile noastre și noi ne vom bucura de cântecul lor în continuare. Mierlele, ciocănitorile de grădini, vrăbiile, cintezele, pițigoii sau scatiii sunt doar câteva dintre păsările care au nevoie de semințe și de adăposturi, iar cu ajutorul vostru putem să ne asigurăm că rămân alături de noi. 

Pentru noi, cei din Societatea Ornitologică Română, este vital să protejăm păsările, nu doar pentru că sunt o parte importantă din ecosistem, ci și pentru că sunt o parte esențială din identitatea noastră, din viața noastră. Atâta timp cât le iubim și le protejăm, misiunea noastră este îndeplinită, iar ele ne vor bucura pe noi și pe urmașii noștri mult timp de acum înainte.

Discutam în urmă cu ceva timp cu un mare iubitor de păsări brăilean despre implicarea în ajutorarea păsărilor și venise cu ideea, poate corectă, de a lăsa păsările să se descurce singure, atât în ceea ce privește hrana cât și în ceea ce privește ajutorarea puilor găsiți sau a păsărilor accidentate. Ideea lui era că aceste păsări au reușit să supraviețuiască fără ajutor. Este adevărat că au reușit, dar cu mari pierderi, iar unele specii au dispărut sau sunt pe cale de dispariție.

 

Hrănim păsările iarna pentru că:

  • Păsările au nevoie de suplimentarea resurselor de hrană doar în perioada rece.
  • Iarna dispare mare parte din hrana pe care o consumă păsările. Insectele nu mai sunt, iar semințele sunt acoperite de zăpadă sau au fost deja consumate în timpul toamnei.
  • Deplasările prea lungi în căutarea hranei le fac pe înaripate să consume o cantitate mare de energie, motiv pentru care de multe ori se mulțumesc cu puținul găsit în apropierea zonei unde au înnoptat.
  • Când temperaturile scad cu mai multe grade sub zero, pentru a-și menține temperatura corpului păsările pierd o cantitate însemnată din masa corporală. Din acest motiv resursele de hrană le ajută să treacă cu bine peste aceste momente dificile din iarnă.

Suntem mulți iubitori de păsări la nivel național care cumpărăm semințe crude de floarea soarelui sau alte tipuri de semințe neprocesate și dăm de mâncare toată iarna păsărilor. Să știți că o să aveți un sentiment unic atunci când în diminețile geroase o să vedeți cum un guguștiuc așteaptă la geamul balconului câteva semințe. Sunt convins că cei mai bucuroși vor fi copiii, dar chiar și adulții se vor bucura să trăiască această experiență.

Eu aștept să fac și câteva fotografii cu aceste păsări, iarna când nu mai au unde să se ascundă în frunzișul copacilor, așa că puteți încerca și această experiență dacă sunteți pasionați de fotografie. 

Sunt locuri în țară unde voluntarii Societății Ornitologice Române merg zilnic să alimenteze la hrănitorile în parcuri, așa că puteți găsi modele de hrănitori pe internet și împreună cu cadrele didactice să le confecționați și să le montați în curtea școlii, în spațiile verzi. Le alimentați cu semințe, mere, o bucățică de șuncă de porc crudă pentru pițigoi, ciocănitori, dar și alte păsărele. Faceți o faptă bună ajutând aceste suflete să treacă mai ușor peste iernile grele.

Hrana naturală pe care o găsesc și în natură este cea mai potrivită. Nimic procesat, gătit, sărat, prăjit sau afumat nu este bine să fie oferit ca hrană pentru păsările sălbatice. Nu hrăniți păsările cu produse de panificație, cu pâine, biscuiți sau covrigi!

În perioada rece păsările au nevoie de grăsime, de aceea sunt potrivite toate semințele crude care conțin grăsimi naturale. Semințele de floarea soarelui reprezintă cea mai bună hrană pentru pițigoi și celelalte păsări insectivore sau granivore. Foarte potrivite sunt și semințele de dovleac, de cânepă, nucile și alunele crude. Fructele uscate și legumele fierte atrag în general mierlele, sturzii și cocoșarii.

Societatea Ornitologică Română crește împreună cu oamenii care cred în misiunea sa, iar în acest moment, alături de noi avem una din cele mai mari comunități construite din dragoste pentru păsări și sunetele lor. Iar pentru asta îți mulțumim din suflet. Am crescut împreună și ne-am bucurat la fiecare spectacol al naturii. Știm că sunetele păsărilor te bucură la fel de mult pe cât ne bucură pe noi de fiecare dată când le auzim.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro