Păsări din România (XII) | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Păsări din România (XII)

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

Vom continua să cunoaștem minunata lume a păsărilor sălbatice și în acest articol. A venit rândul corcodeilor. De curând, specialiștii au demonstrat că aceștia se înrudesc cu flamingii. Sunt păsări care se scufundă pe distanțe mari, putând fi observate și la 30 de metri depărtare de locația în care s-au sufundat. Se hrănesc în general cu pești și insecte acvatice.

Din ordinul Podicipediformes, Familia Podocipedidae fac parte următoarele specii de corcodei: Corcodelul mic (Tachibaptus ruficollis), Corcodelul mare (Podiceps cristatus), Corcodelul cu gât roșu (Podiceps grisegena),  Corcodelul de iarnă (Podiceps auritus) și Corcodelul cu gât negru (Podiceps nigricollis). 

Corcodel mic (Tachibaptus ruficollis) - Specia cuibărește în România, fiind în același timp și o specie oaspete de vară ce poate fi întâlnită în anumite locuri și condiții și pe timpul iernii. Iarna se adună în numere mari pe suprafața bazinelor acvatice care nu îngheață.
Specia este legat
ă de habitatele acvatice naturale, cu vegetație bogată (bălți, mlaștini, margini de lacuri) în care își ocupă teritoriile în primăvară când începe sezonul de cuibărit. Iarna se adună în grupuri numeroase pe suprafața bazinelor acvatice ramase dezghețate.

Este o specie carnivoră, hrănindu-se cu o gamă foarte largă de organisme acvatice sau din zone mlăștinoase, în special insecte acvatice (larve sau adulți), amfibieni, moluște sau pești de talie mică (în special iarna). Ocazional vânează și în habitate periferice zonelor umede, insecte, lipitori.

Este cea mai mică specie de corcodel din România și în același timp una din cele mai răspândite, atât în sezonul de cuibărit cât și în perioada de iernare.

În România, estimările arată o populație de aproximativ 6 000 - 12 000 de perechi cuibăritoare.

Corcodel mare (Podiceps cristatus) - Specia cuibărește în România, fiind în același timp și o specie oaspete de vară ce poate fi întâlnită în anumite locuri și condiții și pe timpul iernii. Însă, exemplarele din jumătatea nordică a țării se deplasează pentru iernat în regiuni sudice, când bazinele acvatice îngheață. Specia este legată de habitatele acvatice naturale, cu vegetație bogată (bălți, mlaștini, margini de lacuri) în care își ocupă teritoriile în primăvară când începe sezonul de cuibărit. Iarna se adună în grupuri numeroase pe suprafața bazinelor acvatice ramase dezghețate, în special în sudul țării și Dobrogea.

Este o specie preponderent ihtiofagă, consumând pești de talie mică și medie. Suplimentar, consumă și alte organisme acvatice, nevertebrate, precum insecte (larve sau adulți), crustacee, moluște si uneori larve de amfibieni.

Este cea mai mare specie de corcodel din România și în același timp una din cele mai răspândite și numeroase în perioada de cuibărit.

În România, estimările arată o populație de aproximativ 15 000 - 30 000 de perechi cuibăritoare.

Corcodel cu gât roșu (Podiceps grisegena) - În România specia cuibărește izolat în zone umede, mai ales pe cursul Dunării și în Delta Dunării.

Specia cuibărește în România, fiind o specie parțial migratoare, existând indivizi care rămân în România și în perioada rece.

Preferă habitatele umede cu ape puțin adânci, unde vegetația submersă este abundentă. Cuibărește de asemenea și pe râuri cu ape line sau brațe moarte, dar și în ape sărate.

Corcodelul cu gât roșu se hrănește preponderent cu pești și cu nevertebrate atașate prin ecologia lor de mediul acvatic, cuprinzând libelule, cărăbuși, moluște, crustacee etc.
Este specia de corcodel cu cele mai reduse efective cuib
ăritoare de la noi. De asemenea, și ca distribuție a locațiilor de cuibărire, este specia cea mai rară.

Corcodel cu gât negru (Podiceps nigricollis) -   În România, specia cuibărește în zonele umede din Câmpia Română, Dobrogea și Podișul Moldovei și mai fragmentat în Transilvania și Câmpia de Vest.

Specia cuibărește în România și este prezentă și în afara perioadei de cuibărit, existând influx de indivizi din nord și deplasări către sud a indivizilor cuibăritori în România.
Specia prefer
ă în perioade de cuibărit habitatele umede cu ape puțin adânci, bogate în vegetație submersă și vegetație palustră, stufărișuri extinse cu ochiuri de apă, dar și ape curgătoare line cu maluri bogate în vegetație palustră. În afara perioadei de cuibărit apare pe majoritatea corpurilor de apă care nu sunt înghețate, mai ales în sudul țării.

Populația cuibăritoare din România este estimată la 2000 - 4000 de perechi cuibăritoare, tendința populațională fiind deocamdată necunoscută.

Din cele cinci specii de corcodei enumerate mai sus, am ales să vă descriu doar patru dintre ele deoarece Corcodelul de iarnă este o specie întâlnită accidental în țara noastră.

În județul nostru pt fi observate cele patru specii descrise în foarte multe locații, de la canale de irigații acoperite cu stuf și papură, la bălți și lacuri dar chiar și pe Dunăre. Două din cele patru specii sunt mai rare, din observațiile mele, este vorba despre corcodelul cu gât roșu și corcodelul cu gât negru.

Vă provoc de asemenea să căutați pe internet filmulețe cu ritualul de împerechere al corcodelului mare, considerat de mine și nu numai un balet pe apă.

Sursa de informare:

https://pasaridinromania.sor.ro/specii/163/corcodel-mic-tachybaptus-ruficollis

https://pasaridinromania.sor.ro/specii/164/corcodel-mare-podiceps-cristatus

https://pasaridinromania.sor.ro/specii/165/corcodel-cu-gat-rosu-podiceps-grisegena

https://pasaridinromania.sor.ro/specii/167/corcodel-cu-gat-negru-podiceps-nigricollis

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro