• la 18 februarie 1990, Preacuviosul Părinte Casian a fost hirotonit arhiereu în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi • din anul 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de arhiepiscopie, iar Preasfinţitul Părinte Casian a primit titlul de Arhiepiscop • la ceas aniversar, ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală
Rugăciune şi comuniune la ceas aniversar, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. Marți, 18 februarie, Părintele Arhiepiscop Casian a împlinit 35 de ani de slujire arhierească la Dunărea de Jos.
„În această zi, în urmă cu 35 de ani, în Biserica strămoşească de la Dunărea de Jos primea prin Taina hirotoniei un arhiereu tânăr pentru călăuzirea spirituală a slujitorilor Sfintelor Altare şi a evlavioşilor creştini din această parte a ţării. La ceas de cuvenită rugăciune şi recunoştinţă, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din Administraţia Eparhială şi de la şcolile teologice, în prezenţa clericilor din Protopopiatele Galaţi şi Brăila, a stareţilor şi stareţelor din eparhie, precum şi a unui grup de elevi seminarişti”, a precizat părintele Rareș Bucur, putătorul de cuvânt al Eparhiei.
Au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi asupra întregului popor dreptcredincios. Părintele Arhiepiscop Casian a mulţumit Milostivului Dumnezeu pentru cei 35 de ani de slujire ca arhiereu şi s-a rugat pentru odihna înaintaşilor săi, pentru toţi preoţii, ctitorii, filantropii şi binefăcătorii trecuţi la cele veşnice.
După Sfânta Liturghie, tot aici, s-au desfăşurat lucrările conferinţei preoţeşti dedicate „Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române”. Cu acest prilej, ierarhul Dunăriii de Jos a ţinut o meditaţie teologică în care a vorbit despre misiunea preoţească în societate şi despre legătura duhovnicească, rodnică şi permanent vie care trebuie să existe şi să se manifeste între tineri şi vârsnici, fie ei slujitori ai Sfintelor Altar sau credincioşi. Totodată, cei prezenți au vizionat filmul documentar „Istoria Patriarhiei Române 1925-2025”, realizat de Trinitas TV. Nu în ultimul rând, au fost prezentate imagini de arhivă de la momentul ipopsifierii Arhimandritului Casian şi de la hirotonia sa întru arhiereu, din zilele de 17 şi 18 februarie 1990, de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” Galaţi.
În acest cadru festiv, a fost citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortdoxe Române, transmis Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian cu prilejul împlinirii a 35 de ani de păstorire, dar și scrisoarea emoţionantă a unui preot către Arhipăstorul său. Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe cei prezenți şi le-a mulţumit pentru dragostea, jertfelnicia, respectul şi disponibilitatea cu care îşi îndeplinesc misiunea preoţească.
Biografia ierarhului
ÎPS Arhiepiscop Casian s-a născut la 18 martie 1955, în comuna Lopătari, jud. Buzău, din părinţii Vasile şi Rada Crăciun. A urmat şcoala din localitatea natală, apoi Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău (1970-1975), Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1976-1980), cu licenţă în Teologie (1980), studii de specializare la Universitatea II din Strasbourg, Franţa (1981-1984), unde a obţinut doctoratul în Teologie, cu teza: „Icoana şi frescele exterioare ale mănăstirilor moldovene - încercare de prezentare a raporturilor dintre ele”, echivalat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, în anul 1986.
Între timp, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Ciolanu, cu numele Casian şi hirotonit ierodiacon (1980). Mai târziu, a fost hirotonit ieromonah şi hirotesit protosinghel (1985), apoi arhimandrit (1987). A fost profesor la Seminarul Teologic din Buzău (1980-1981 şi 1984-1985), duhovnic şi asistent la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1985-1988). A fost promovat inspector patriarhal la Bucureşti (1988-1990), perioadă în care a coordonat învăţământul teologic din Patriarhia Română. Pentru scurtă vreme, a fost slujitor la Mănăstirea Antim, din Bucureşti.
La solicitarea ÎPS Arhiepiscop Antim Nica, Părintele Casian a fost ales arhiereu-vicar, cu titlul „Gălăţeanul”, la Episcopia Dunării de Jos (12 februarie 1990), câteva zile mai târziu fiind hirotonit şi instalat la Galaţi (18 februarie 1990).
În urma trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Antim, PS Casian a fost ales Episcop al Dunării de Jos (12 iulie 1994) şi instalat la Galaţi, la 24 iulie 1994. Între realizările sale ca ierarh amintim: redeschiderea Seminarului Teologic „Sfântul Andrei” din Galaţi, înfiinţarea Facultăţii de Teologie-Litere din cadrul Universităţii Dunărea de Jos, înfiinţarea unei şcoli postliceale de învăţători, redeschiderea unui însemnat număr de mănăstiri, restaurarea Catedralei Eparhiale şi a unor biserici de mir, zidirea de noi biseric. ÎPS Casian a organizat foarte bine asistenţa socială. A reprezentat Biserica Ortodoxă Română în diferite întâlniri peste hotare și a pus bazele revistei eparhiale „Călăuza ortodoxă”.
Părintele Arhiepiscop Casian a publicat temeinice lucrări de teologie, iconografie şi istorie, între care amintim: „Poarta cerului” (1999), „Cetatea Sfântului Andrei” (1999), „Duh şi cuvânt” (1999), „Ancora veşniciei” (2000), „Mreaja cuvântului” (2004), „Candela credinţei” (2005), „Întru lumina Ta” (2007), „Un patriarh ecumenic la Galaţi, Sfântul Atanasie Patelarie” (2009).
Printre realizările părintelui Casian a fost și Anuarul Eparhiei „Biserică, misiune, slujire” (peste 10 volume). De asemenea, a publicat numeroase studii, articole, reportaje, pastorale în periodice bisericeşti din ţară şi străinătate.