Păpuşarii din spatele proiectului defrişării Pădurii Stejaru | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Păpuşarii din spatele proiectului defrişării Pădurii Stejaru

Ţărănistul Gheorghe Chiru susţine că proiectul privind defrişarea celor 13 ha din Pădurea Stejaru pentru amenajarea unui complex sportiv are în spate alţi autori decât cei ale căror nume au fost deja făcute publice. Consilierul judeţean PNŢCD a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a început o anchetă în acest sens şi că nu are de gând să cedeze până când nu îi va da în vileag pe cei care au iniţiat acest demers, pe care îl consideră o adevărată "golănie". "La Pădurea Stejaru sunt băgaţi în faţă unii, însă în realitate tot terenul ăla de acolo e al altora. Vorbesc despre capii administraţiei judeţene şi locale. Toţi! Nu a venit momentul să îi nominalizez. Aştept informaţii de la cineva care a avut acces la toată treaba asta şi ştie cine a vorbit pentru respectivii. Acea persoană a avut deocamdată o jenă de a face public şi de a-mi da şi documentele. Dar mă interesează foarte mult subiectul. Acolo e un dezastru!", a declarat Chiru, confirmând totodată că în "afacere" sunt implicaţi atât politicieni, parlamentari cât şi foşti prefecţi. "La momentul când voi avea informaţii concrete voi spune. Subiectul ăsta nu poate fi lăsat. Aici sunt nişte acuze pe care le fac la modul general, dar trebuie susţinute în instanţă. Aceste lucruri chiar sunt de instanţă. De la momentul când s-a făcut tranzacţia cu transferul de teren în Pădurea Stejaru - o uriaşă mizerie pe care au pus-o la cale proprietarii cu cineva expert în ştampile -, a pornit tot. O să fie un fel de tăvălug, care o să îi ia pe toţi în viteză sau în virtutea inerţiei. Nu pot scăpa!", a mai completat sursa citată. Ţărănistul a ţinut să sublinieze că este legat sufleteşte de Pădurea Stejaru, deoarece a copilărit în apropierea acesteia, menţionând că i se pare inadmisibil ca aceasta să fie defrişată. "Oamenii ăştia nu au nicio treabă! Pădurea a avut alt proprietar, a fost boierul Radu Negru. Golanii nu au ce căuta acolo! Vă spun. Ăsta e termenul pentru cei care au făcut mişcarea asta acolo. Eu cel puţin o să fac tot ce îmi stă în putinţă să mă opun. Şi nu numai aşa, declaraţii în conferinţă de presă", a conchis Chiru.

Povestea proiectului defrişării Pădurii Stejaru, pe scurt

În urmă cu aproximativ cinci ani, un grup de brăileni format din Valentin Chisceanu, George Iurov, Elena Iurov (n.r. - sora viceprimarului Alexandru Dănăilă, care între timp a plecat din România şi a renuntat la acest proiect), Costel Guruianu, Otilia Niţă, Leonard Mîrza, Laurenţia Mîrza, Cristian Niţă, Cristian Mîrza, Alexandra Periverzof, Virgil Voiu, Gina Chisceanu, Ionel Stănilă, Gabriela Stănilă, Mihai Periverzof şi-au exprimat intenţia de a defrişa o porţiune de 13 hectare din Pădurea Stejaru pentru a construi acolo Ansamblul Social Sportiv "Dunărea". Ideea acestora a revenit recent pe agenda Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Brăila, după ce grupul amintit a obţinut o hotărâre definitivă a Curţii de Apel Galaţi. Prin respectiva hotărâre, instanţa obliga APM Brăila să reia procedura de analiză a raportului de mediu aferent proiectului şi să ia o decizie privind emiterea avizului de mediu.

Pătrăşcan: "Există un folclor, dar evident că juridic lucrurile stau diferit"

Contactat telefonic de către redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" în legătură cu afirmaţiile făcute, ieri, de consilierul judeţean PNŢCD Gheorghe Chiru, iniţiatorul demersului "Salvăm Pădurea Stejaru!", caricaturistul Costel Pătrăşcan, a afirmat că a auzit şi el o variantă asemănătoare în privinţa "adevăraţilor iniţiatori", însă a evitat să comenteze subiectul în lipsa unor dovezi concrete. "Există un folclor, dar evident că juridic lucrurile stau diferit. Am auzit şi eu că în spatele celor prezentaţi şi de dumneavoastră ar fi alţii, dar nu există un temei. Dacă domnul Chiru vine cu nişte mărturii...", a declarat Pătrăşcan. În legătură cu demersul său, acesta s-a arătat destul de încrezător. De menţionat că, ieri, la ora 16:00, petiţia online ce are ca temă salvarea Pădurii Stejaru, avea 351 de semnături. Pătrăşcan a precizat că la acestea se adaugă alte câteva sute de semnături în format fizic.

Demersuri pentru mutarea întâlnirii din 9 iunie, la Brăila

Menţionăm că o dezbatere publică pe tema proiectului defrişării celor 13 ha din Pădurea Stejaru a fost fixată pentru data de 9 iunie, la sediul Primăriei Chiscani. Cu toate acestea, potrivit caricaturistului Costel Pătrăşcan, autorităţile din Chiscani susţin că sala pe care o pot pune la dispoziţie este de sub 20 de locuri. Preşedintele fondator al Asociaţiei "Green", consilierul municipal Dan Păun, a trimis o adresă către APM prin care a cerut ca locaţia aleasă iniţial să fie schimbată cu una din municipiu. "Am cerut APM-ului să facă lucrul pe care l-a mai făcut de fapt în cazul Gheorghe Caruz, dacă vă amintiţi, anume, mutarea dezbaterii publice în localitatea cea mai afectată de un asemenea proiect. În cazul de faţă, Brăila. Din adresa pe care am primit-o de la APM, mi-au spus că sunt de acord. Am înţeles că şi Primăria Chiscani a trimis o adresă prin care a informat că nu are posibilitatea să asigure o sală pentru toţi cei care vor să participe la această dezbatere. Însă, din câte am înţeles, reprezentantul investitorului a fost la primarul din Chiscani, Ion Crăciun, care i-a confirmat că poate să organizeze. Lucru care mă surprinde, sincer. Adică una comunică Primăria în scris şi alta comunică primarul verbal? Din punctul nostru de vedere proiectul ăsta influenţează foarte mult populaţia Brăilei, prin urmare trebuie să aibă loc în municipiu", a declarat Păun.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro