Informaţii de ultimă oră arată că familia lui Alexandru Dănăilă continuă să fie implicată în afacerea "Pădurea Stejaru", în ciuda declaraţiilor viceprimarului, care lăsa să se înţeleagă că legătura dintre el şi pădurea de la marginea oraşului s-a terminat după ce sora sa a vândut terenul şi a emigrat. Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a intrat în posesia unor documente care descâlcesc ţesătura de relaţii menită să păstreze o parte din afacerea "Stejaru" în sfera de influenţă a familiei viceprimarului.
În exclusivitate pentru "Obiectiv", Dănăilă recunoaşte că familia sa a fost implicată inclusiv în 2015 în afacerea cu păduri de la marginea oraşului, dar, paradoxal, subliniază că personal este împotriva finalizării investiţiei. Citeşte o anchetă "Obiectiv" despre o parte din dedesubturile afacerii "Stejaru".
Filiera Mirea
Aşa cum cotidianul "Obiectiv" arăta încă de acum 3 ani, rădăcinile afacerii "Stejaru" datează din anul 2008, atunci când Manuela Carmen Toma, din Bucureşti, moştenitoarea moşierului brăilean Mihalache Petrescu, a cerut să i se reconstituie dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 31,5 ha teren forestier. Înainte de naţionalizarea comunistă, Mihalache a avut un trup de pădure în zona localităţii Cuza Vodă. Respectiva pădure nu mai exista la ora formulării cererii de retrocedare, aşa încât, solicitantei trebuia să i se dea teren foerestier pe alt amplasament. Direcţia Silvică Brăila a oferit spre compensare o suprafaţă împădurită aflată pe teritoriul comunei Stăncuţa, în apropierea vechii locaţii. Moştenitoarea a refuzat, însă, pe motiv că strămoşul său a avut o pădure de salcâm, iar Direcţia Silvică oferă în schimb plop şi salcie, specii mai puţin valoroase. Plecând de la această motivare, Carmen Toma l-a mandatat pe Gabriel Romică Ştefan să solicite Comisiei Judeţene de Fond Funciar din cadrul Prefecturii Brăila un amplasament situat în extravilanul comunei Chiscani, mai exact 31,5 ha din trupul Pădurii Stejaru. Răspunsul respectivei comisii a fost favorabil, însă Direcţia Silvică s-a opus, considerând că nu e normal ca punerea în posesie să se facă pe o suprafaţă situată la 50 km de amplasamentul iniţial al proprietăţii revendicate. În sprijinul acestei idei, silvicultorii brăileni au cerut un punct de vedere din partea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Bucureşti. Răspunsul primit de la această instituţie i-a favorizat, însă, pe revendicatori.
Informaţii de ultimă oră scot la iveală un aspect până acum necunoscut. Conform surselor noastre, în perioada în care proprietatea nu era tranşată, drepturile litigioase au fost cumpărate de Vasilica şi Gheorghe Mirea. Misterioasa familie Mirea avea să fie cea care, mai târziu, avea să vândă loturi de teren din corpul de pădure investitorilor reprezentaţi de Georghe Periverzof care, în cele din urmă, au demarat proiectul ce vizează construirea unei baze sportive în Pădurea Stejaru.
Filiera Ştefania
În aprilie 2010, Elena şi George Iurov (sora şi cumnatul viceprimarului Dănăila - la vremea aceea consilier local municipal) cumpărau de la Ştefania S., mandatarul soţilor Mirea, patru loturi de teren în suprafaţă totală de 10.000 metri pătraţi la preţul de 5.000 lei, conform unui contract de vânzare - cumpărare. Conform documentelor intrate în posesia redactorilor "Obiectiv", Ştefania S. devine din acest moment liantul între toţi viitorii proprietari ai celor patru loturi de teren. Aşa se face că, un an mai târziu, în mai 2011, Ştefania S. deţine calitatea de mandatar al soţilor Iurov, care, aşa cum a arătat şi Dănăilă în repetate rânduri, decid să vândă terenul. În urma tranzacţiei, noul proprietar al terenului devine Elena Angel. Puţină lume ştie însă că Elena Angel este chiar naşa de botez a viceprimarului Alexandru Dănăilă. Angel avea să deţină titlul de proprietate al terenului doar până la începutul anului 2015 când, la rândul ei se decide să-l vândă. Cine este noul proprietar al terenului? Ei bine, chiar fiica Ştefaniei S., cea care i-a reprezentat încă de la început, pe rând, atât pe soţii Mirea, cât şi pe Iurov şi, mai apoi, chiar pe Elena Angel.
Ce spune Dănăilă. Sau Dănăilă contra Dănăilă
Contactat de redactorii "Obiectiv", viceprimarul Alexandru Dănăilă nu a negat implicarea familiei sale în afacerea "Stejaru", subliniind că tranzacţionarea loturilor de teren din Pădurea Stejaru este doar una dintre afacerile imobiliare ale familiei sale. "Nu sunt la curent cu toate afacerile rudelor mele, însă, da, pot să confirm faptul că sora şi mama mea au derulat afaceri în domeniu. Că am ştiut sau că nu am ştiut toate dedesubturile acestor tranzacţii este mai puţin important acum. Eu îmi asum tot ceea ce decurge din acest lucru şi oricât ar părea de greu de crezut o să reafirm poziţia fermă, atât a mea cât şi a municipalităţii, împotriva defrişării pădurii de la marginea oraşului. Poziţia noastră are în vedere faptul că acum, spre deosebire de anul 2011, municipalitatea vizează dezvoltarea unei baze sportive pe o suprafaţă de două hectare şi jumătate în zona Sfinţilor Brâncoveni, lângă Caporal Muşat, la care se adaugă şi celălalt proiect al municipalităţii, bazinul olimpic. Dacă ţinem cont şi de faptul că judeţul Brăila stă foarte rău la capitolul zone împădurite, devine din ce în ce mai clar că realizarea unei baze sportive în acea zonă nu-şi mai găseşte rostul. Eu şi colegii mei cerem reanalizarea raportului de mediu care, în momentul de faţă, este favorabil investiţiei. În urma dezbaterilor, expertul care a realizat raportul de mediu trebuie să înţeleagă faptul că în momentul de faţă realizarea investiţiei este inoportună".
Dănăilă a mai arătat că poziţia sa vizavi de acest proiect era cunoscută, dar că se încearcă crearea unei imagini defavorabile după ce activitatea sa din ultima perioadă a lovit direct în interesele unor grupuri obişnuite să mulgă statul de bani.
"Dacă cineva ar fi curios, ar putea să se uite pe declaraţia mea de avere din 2008, din 2009 şi pe cea de acum. Sunt probabil singurul care în tot acest timp am sărăcit. De ce? Pentru că nici eu şi nici familia mea nu am făcut nici măcar o afacere cu statul. Nu am făcut şi nici nu o să fac, iar dacă găsiţi aşa ceva, sunt dispus să-mi dau demisia. Mi-am dedicat toată energia şi toate resursele, realizate din afaceri exclusiv private înainte de a intra în politică, modernizării administraţiei publice locale. Este interesant că aceste documente au ajuns la dumneavoastră tocmai acum, când regulamentele pe care le-am impus în cadrul administraţiei publice locale au lovit direct în interesele unor grupuri obişnuite cu un mod de lucru care dezavantaja bugetul public. Am respins de la plată facturi pentru lucrări neefectuate, am impus prin regulamente modalităţi de intervenţie care să salveze banii publici. Fiindcă vor să scape de mine şi pentru că nu au găsit nimic de reproşat în activitatea mea, s-au gândit să sape în afacerile surorii, mamei, naşei, bunicilor şi aşa mai departe. Nu-i nimic. Nu mă ascund în spatele rudelor. Eu îmi asum inclusiv aceste lucruri. Pentru că ştiu că nici eu şi nici rudele mele nu am făcut nimic ilegal".
Vom reveni.