Pădurea Stejaru. Între topor, dezbateri şi comentarii politice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pădurea Stejaru. Între topor, dezbateri şi comentarii politice

Iniţiatorii petiţiei "Salvăm Pădurea Stejaru!" şi asociaţiile care li s-au alăturat nu se bucură de un succes prea mare în privinţa mutării dezbaterii publice din 9 iunie la Brăila. Potrivit acestora, locaţia aleasă - o sală de 20 de locuri în cadrul Primăriei Chiscani -, cât şi ora 10:00 dimineaţa într-o zi lucrătoare, nu reprezintă cea mai bună variantă pentru o dezbatere publică a unui subiect atât de sensibil şi de important, precum tăiarea celor 13 ha din pădurea de la marginea municipiului. Contactat telefonic, Dan Păun, preşedintele Asociaţiei "Green" a precizat că în ciuda tuturor eforturilor sale încă nu a reuşit să obţină aducerea întâlnirii din 9 iunie într-o locaţie din municipiu. "Ce vă pot spune la ora asta este că dezbaterea va avea loc pe 9 iunie, la Chiscani, teoretic la ora 10:00 dimineaţa. Dar nu mi se pare normal că investitorului i se permite să răspundă: «NU! Fac unde vreau eu!». Oricum, noi nu am renunţat, încă încercăm să mutăm dezbaterea la Brăila", a afirmat Păun. Totodată, acesta a criticat faptul că sala în care ar trebui să aibă loc dezbaterea publică la Chiscani nu îndeplineşte în niciun caz condiţiile necesare unui asemenea eveniment. "Sala pusă la dispoziţie la Chiscani este una mică, în care abia dacă încap 20 de persoane. Vă daţi seama ce fel de dezbatere publică va fi... Asta e bătaie de joc! Nu e normal. Dacă nu pot intra în sală toţi care vor să îşi spună acolo un punct de vedere, dezbaterea publică nu e în conformitate cu legea. Păi, ce fac, stau pe gard şi vorbesc de acolo?! Nu e normal!", a mai completat sursa citată, punctând că legislaţia în această problemă ar trebui modificată. Potrivit lui Păun, în cazul de faţă, populaţia municipiului Brăila este mult mai afectată de acest proiect decât cea din comuna Chiscani, unde se află pădurea. "Brăila s-a lovit de aceeaşi chestiune şi când a fost situaţia cu Gheorghe Caruz. Atunci era pe teritoriul comunei Vădeni. Dar atunci Caruz a înţeles şi a ţinut dezbaterea publică în municipiu. Iată că de data asta lucrurile stau altfel, deşi are loc o investiţie care afectează municipiul Brăila. Legislaţia nu e în regulă la acest capitol. Trebuie să vedem cum facem să schimbăm ceva", a conchis Păun.

PSD-iştii brăileni afirmă că vor Pădurea Stejaru intactă, indiferent dacă au semnat petiţia sau nu

Subiectul petiţiei lansate de caricaturistul Costel Pătrăşcan de salvare a Pădurii Stejaru s-a aflat vineri şi pe lista PSD-iştilor brăileni, în cadrul conferinţei săptămânale a partidului. Primarul Aurel Simionescu, preşedintele interimar al CJ, Viorel Mortu, deputatul Marian Dragomir şi senatorul Ion Rotaru au răspuns la unison că sunt împotrivă tăierii vreunui copac din Pădurea Stejaru. În ceea ce priveşte semnarea uşor tardivă a petiţiei, Viorel Mortu a ţinut să specifice că din punctul său de vedere iniţiativa nu a fost prea mult mediatizată, motiv pentru care numărul de semnături adunate nu este unul foarte mare. "Sub niciun chip cineva - în afară de un grup interesat probabil de tăierea pădurii -, vreun brăilean raţional, normal, nu susţine altceva decât păstrarea Pădurii Stejaru. Neîndoielnic. Dar nu au avut acces la informaţie până acum. Cu cât va trece vremea veţi vedea că va spori numărul celor care vor semna. Nu e vorba nici de indiferenţă, de nepăsare şi nici de somnolenţă civică. Eu am vorbit cu mai multe persoane, câte am putut şi eu. Ăsta a fost răspunsul: «Nu am ştiut. Semnez imediat!». Nimeni nu a luat în derizoriu tema, dar vă spun că au aflat de la mine că există această şansă de a semna o petiţie online sau pe hârtie", a declarat Viorel Mortu. De o altă părere s-a arătat edilul şef, care a precizat că el a semnat petiţia încă de la începutul lunii mai când a avut loc protestul pe această temă în faţa Palatului Administrativ. "Eu am semnat pe platou atunci. Mi-aş păstra o rezervă vizavi de faptul că oamenii nu au ştiut. A fost o campanie - sunteţi aici ziare şi televiziuni -, a apărut peste tot. În nuanţe, dar a fost foarte popularizată povestea asta. Sigur, sunt şi oameni care nu au ştiut, mai puţin implicaţi, dar eu cred că suntem undeva în zona în care suntem mai puţin interesaţi de nişte lucruri dacă nu ne privesc în mod direct. De asemenea se mai pune şi problema asumării printr-un anumit tip de participare, pe platou sau în altă parte, de semnătură, online pe un tabel etc. (...) Dar e clar că indiferent dacă semnează sau nu, oamenii îşi doresc să rămână acolo Pădurea Stejaru", a declarat Simionescu.

Dragomir: "Marţi nu voi fi la Parlament, ci la dezbaterea publică"

La rândul său, deputatul Marian Dragomir a ţinut să precizeze că din punctul său de vedere ar fi extrem de important ca dezbaterea din 9 iunie să se desfăşoare în municipiul Brăila şi nu la Chiscani. "Dacă dăm un pic timpul în urmă, eu îmi aduc aminte de o perioadă când eram director la Garda de Mediu şi aveam o problemă în oraş cu un anumit tip de miros. Investitorul, societatea respectivă dorea să organizeze o dezbatere publică similară, la Vădeni. Atunci am reuşit să mutăm dezbaterea publică la Casa Tineretului. Este drept, pentru acest lucru am avut şi colaborarea Primăriei Vădeni. În cazul de faţă contează foarte mult şi poziţia Primăriei Chiscani", a afirmat Dragomir. Deputatul a mai adăugat că nu i se pare foarte relevant numărul semnatarilor petiţiei, deoarece este convins că numărul brăilenilor care nu ar vrea ca pădurea să fie defrişată este mult mai mare. "Sunt convins că şi în acest caz o să se găsească un număr destul de însemnat de brăileni care să vină la dezbaterea publică. Eu vă spun că marţi nu voi fi la Parlament, ci la dezbaterea publică", a conchis sursa citată.
Deşi a recunoscut că nu a semnat petiţia "Salvăm Pădurea Stejaru!", senatorul Ion Rotaru nu s-a dezis de spusele colegilor săi, ba mai mult, a afirmat că o va semna cu prima ocazie. "Legile retrocedării care au ţinut de terenuri şi de păduri au avut mai multe viziuni şi etape, plecând de la o retrocedare limitată de suprafeţe de teren agricol, ajungându-se până la urmă în a doua, a treia fază la acel restitutio ad integrum, ceea ce a generat multe consecinţe. Sigur, a fost un act de dreptate, un act de a pune până la urmă în posesie oameni care au fost nedreptăţiţi şi cărora li s-a luat pământul sau pădurile, dar de aici până la ce se întâmplă cu Pădurea Stejaru... Eu sunt total împotriva tăierii de copaci, de a distruge pădurea. Orice copac tăiat înseamnă probleme legate de mediu. Suntem oricum sub media europeană pe această zonă. În loc să facem împăduriri şi perdele forestiere, noi tăiem păduri pe diverse interese şi motive", a afirmat senatorul. Cât despre acuzaţiile lansate de liderul PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru potrivit căruia întregul proiect privind Pădurea Stejaru ar fi dirijat din umbră de lideri politici, acesta a răspuns: "După informaţiile mele categoric din PSD nu. Dar viaţa oferă şi surprize".

Tot mai multe semnături împotriva defrişării Pădurii Stejaru

Vineri, la ora 16:00 petiţia online lansată de Costel Pătrăşcan număra mai bine de 550 de semnături, câteva dintre ele fiind ale unora dintre politicienii cu care reporterii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au luat legătura. Este vorba de secretarul general MAR, Marcel Cucu, liderul PNL Brăila Cătălin Boboc şi consilierul municipal PNL Cătălin Hagiu. Tot la acest capitol trebuie precizat că, vineri, am primit o vizită la redacţie din partea consilierului municipal PNG Ionel Alexandru care a ţinut să ne prezinte o listă cu semnătura sa pentru petiţia "Salvăm Pădurea Stejaru!", alături de alte 10 persoane. Totodată, consilierul municipal PNL Simona Drăghincescu ne-a informat că a participat la protestul care a avut loc la începutul lunii mai în faţa Primăriei Brăila, că a semnat petiţia, ba mai mult, a ajutat la strângerea altor semnături.
Brăilenii interesaţi de semnarea petiţiei online lansate de caricaturistul Costel Pătrăşcan o pot face la următorul link: http://www.petitieonline.com/salvam_padurea_stejarul.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro