Pârjolul din Bărăgan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Seceta a lăsat sute de familii fără apă potabilă

Pârjolul din Bărăgan

• cea mai fierbinte vară din istoria măsurătorilor i-a adus în sapă de lemn pe brăilenii de la sate, după ce seceta a făcut ravagii în culturi • consumul de apă a crescut de 4 ori în judeţ  faţă de perioada de iarnă, în condiţiile în care reţeaua Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea abia dacă mai putea face faţă solicitărilor • sute de familii din Cazasu, Tudor Vladimirescu, Siliştea, Suţeşti, Gradiştea, Mircea Vodă, Surdila Greci, Surdila Găiseanca, Făurei şi satele aparţinătoare au primit apă cu ţârâita sau deloc, compania fiind nevoită să realizeze ample lucrări de investiţii, ca să asigure necesarul de apă potabilă • pentru creşterea capacităţii de transport şi îmbunătăţirea distribuţiei, au fost realizate peste 4.000 de metri de reţele noi şi a fost mărită presiunea apei, ca să ajungă şi în cele mai îndepărtate sate ale judeţului   

 

Se spune că o nenorocire nu vine niciodată singură. După pandemie, seceta care a pârjolit pământurile însetate ale Bărăganului şi care i-a făcut pe cei bătrâni să-şi amintească de cumplita foamete din 1947 a lăsat fără apă potabilă mii de brăileni de la ţară, abonaţi ai Companiei de Utilităţi Publice (CUP) Dunărea Brăila. Asta după ce consumul de apă a crescut de câteva ori faţă de perioada de iarnă, iar conductele, vechi de zeci de ani, nu mai puteau face faţă solicitărilor. În aceste împrejurări, operatorul a iniţiat, pe propria cheltuială, ample lucrări de investiţii în mai multe localităţi ale judeţului. A fost soluţia salvatoare, pentru că, la un moment dat, brăilenii din Tudor Vladimirescu şi Mihail Kogălniceanu - ca să dăm doar două exemple - nu mai aveau apă pentru spălat şi nici pentru a-şi adăpa animalele din gospodării.

 

4.100 metri de reţele noi numai la Suţeşti şi Gradiştea

„În această perioadă secetoasă, în care cantităţile de precipitaţii au fost deficitare, am asistat la o creştere spectaculoasă a consumului de apă pe perioada verii. Astfel, consumul de apă a fost de 4 ori mai mare faţă de perioada de iarnă. Presiunea scăzută sau chiar lipsa apei la robinet, odată cu venirea căldurii şi începerea lucrărilor agricole, au fost principalele probleme cu care s-a confruntat operatorul în mai multe localităţi unde au fost necesare lucrări de investiţii. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri şi pentru a îmbunătăţi serviciile prestate, Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a găsit soluţii pentru creşterea capacităţii de transport a apei şi pentru îmbunătăţirea distribuţiei acesteia”, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al CUP Dunărea, Daniela Stanciu.

O primă investiţie salvatoare a fost cea realizată pentru deservirea Primăriilor Cazasu, Tudor Vladimirescu şi Siliştea, cu satele aparţinătoare. Angajaţii CUP Dunărea Brăila au pus la punct o staţie de repompare a apei, amplasată pe Şoseaua Rm. Sărat (la intersecţia cu Al. Vlahuţă), mărind, astfel, capacitatea de transport a apei de 4 ori, de la 40 la 160 mc/h. Cum şi pe ramura Cazasu - Mărtăceşti existau dificultăţi în ceea ce priveşte transportul necesarului de apă pentru localităţile Mărtăceşti şi Siliştea, compania a realizat conectarea aducţiunii către Siliştea din Gospodăria de Apă Cazasu printr-o conductă de polietilenă (diametru 110 mm) pe o lungime de 250 m.

De departe, cea mai importantă investiţie a CUP Dunărea Brăila a fost începută vara aceasta, în aria Primăriilor Suţeşti - Gradiştea, incluzând localitatea Mihail Kogălniceanu, ai căror locuitori au cerut în mod repetat sprijinul autorităţilor, dar şi al presei, pentru rezolvarea problemelor ivite la furnizarea apei potabile. Potrivit companiei, pentru creşterea debitului de apă pompată de la Gospodăria de Apă Ianca (cu cca. 40%) către localitatea Suţeşti s-a introdus o treaptă de repompare la jumătatea distanţei dintre Ianca şi Suţeşti.

„În zona Primăriei Suţeşti s-au efectuat lucrări de modernizare a sistemului de alimentare cu apă. Investiţia a avut scopul de a îmbunătăţi distribuţia apei furnizate. Pentru îmbunătăţirea distribuţiei apei în localitatea Şuţeşti şi asigurarea necesarului de apă în localitatea Mihail Kogălniceanu s-au realizat 2.000 m de reţele noi. Astfel, s-a realizat extinderea/reabilitarea reţelei de apă/grup pompare în Primăria Suţeşti - localităţile Suţeşti şi Mihail Kogălniceanu - care a favorizat distribuţia uniformă a apei în Suţeşti, astfel încât să nu mai apară zone în care să nu se asigure presiuni minime de 0,7 atm, concomitent cu creşterea capacităţii de pompare”, precizează purtătorul de cuvânt al companiei brăilene.

Mai mult, pentru că localităţile Ibrianu şi Maraloiu (aparţinând de Primăria Grădiştea) nu puteau primi necesarul de apă din reţeaua comunei, s-a realizat o aducţiune nouă, de 2.100 m, între Gospodăria de Apă Grădiştea şi Gospodăria de Apă Ibrianu.

 

Rezervor uriaş, de 400 mc, pentru asigurarea necesarului de apă la Suţeşti

O altă investiţie de importanţă majoră pentru asigurarea necesarului de apă o reprezintă construirea rezervorului de înmagazinare de 400 mc de la Suţeşti. Lucrările sunt în curs de derulare, deoarece investiţia este prevăzută în planul anual de achiziţii publice al Primăriei Suţeşti. Imediat ce va fi gata, rezervorul de înmagazinare va asigura volumele de compensare orară a consumului, rezerva de incendiu şi rezerva în situaţia avarierii aducţiunii. Demn de amintit este faptul că lucrările de investiţii realizate anul acesta - şi la care se face referire mai sus - au fost finanţate din surse proprii ale CUP Dunărea Brăila, iar Primăriile Suţeşti şi Gradiştea au suportat cheltuielile pentru achiziţia conductelor necesare.

Nu în ultimul rând, lăudabilă este şi investiţia realizată de companie în aria deservită de Primăriile Mircea Vodă, Surdila Găiseanca, Surgila Greci şi Făurei.

„Compania de Utilităţi Publice Dunărea Brăila a fost nevoită să găsească soluţii pentru creşterea capacităţii de transport a apei din Oraşul Ianca către Oraşul Făurei. Pentru asigurarea debitului necesar celor patru primării s-a majorat capacitatea de pompare din Ianca cu circa 30%. În felul acesta, nu au mai existat dificultăţi privind furnizarea  apei potabile 24 din 24 de ore în aria respectivă. Scopul lucrărilor de investiţii a fost acela de a creşte gradul de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei”, au precizat reprezentanţii companiei brăilene, care au reiterat intenţia de a continua investiţiile pentru „extinderea şi întreţinerea reţelei de furnizare a apei potabile, prin continuarea proiectelor”, acolo unde creşterea consumului de apă potabilă o va impune.

Cu siguranţă, angajaţii CUP Dunărea Brăila vor avea de lucru şi anul viitor, dat fiind faptul că prognozele meteo nu se arată mai optimiste decât cele din 2020.

Reamintim că, în cursul lunii mai a.c., mai mulţi săteni din localitatea Mihail Kogălniceanu, comuna Suţeşti, au contactat redacţia ziarului Obiectiv - Vocea Brăilei, pe motiv că nu au apă potabilă de circa două săptămâni. „Avem copii mici, suntem nespălaţi de o săptămână. Ziua nu avem apă deloc, abia dacă ţârâie un pic noaptea!”, ne-au spus, indignaţi, sătenii de la Mihail Kogălniceanu. Astfel de sesizări au venit şi din localitatea Tudor Vladimirescu.

Contactat în legătură cu cele sesizate, directorul SC CUP Dunărea Brăila SA, Silviu Mangiurea, ne-a precizat la acea vreme că, în zona UAT Suţeşti, se fac lucrări de modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi că, în final, consumatorii vor avea presiune constantă la robinet. Pe de altă parte, directorul CUP Dunărea afirma că sătenii udă grădinile cu apă potabilă de la canal, iar consumul a crescut cu 300%, dacă nu mai mult, faţă de iarna trecută. Ulterior, conducerea companiei a trimis Corpul de Control Intern pentru a verifica dacă localnicii şi-au montat branşamente clandestine şi dacă sunt pierderi pe reţea - într-un cuvânt dacă se fură sau dacă se risipeşte apă. Concluzia echipei de control a companiei a fost una fără echivoc: nu se fură apă la Mihail Kogălniceanu şi nici la Suţeşti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro