Foc şi groază pe străzile Vasile Alecsandri şi Ion Ghica din Brăila. Ieri după-amiază, un incendiu pornit din curtea lui Neculai Orăşeanu, domiciliat pe str. Vasile Alecsandri, la numărul 27A, a afectat nu mai puţin de opt imobile. La şase dintre ele, printre care şi cel al persoanei vinovate de producerea nenorocirii, au ars în principal acoperişurile. Două, în schimb, au fost distruse aproape în totalitate. Este vorba despre un imobil cu etaj, construit recent pe str. Ion Ghica, la nr. 34, pe care proprietarii încă nu apucaseră să-l mobileze, şi o altă casă, situată pe str. Vasile Alecsandri, la nr. 25, de asemenea renovată de curând. Proprietarii celei din urmă au investit mulţi bani în izolaţii exterioare, tâmplărie termopan, plafoane false şi alte amenajări aflate acum la modă, însă au fost nevoiţi să privească cum toată strădania lor se face scrum. Ce-i drept, au reuşit să-şi salveze mobila, pe care au cărat-o în stradă, cu ajutorul mai multor prieteni şi rude, în vreme ce pompierii încercau să stingă flăcările ce le mistuiau locuinţa.
Proprietarii imobilului de pe str. Vasile Alecsandri i-au acuzat pe pompieri că s-au mişcat prea încet Incendiul a pornit în jurul orei 12.00, din curtea lui Neculai Orăşeanu. Pompierii au stabilit că acesta a aprins un foc în curte şi nu l-a supravegheat. Scăpate de sub control, flăcările s-au extins rapid, în special la vila de pe str. Ion Ghica şi imobilul de la nr. 25, str. V. Alecsandri, ce aveau pereţi exteriori pe hotarul proprietăţii lui Orăşeanu. Cel în cauză are 60 de ani şi a suferit arsuri la mâini, fiind transportat la spital de o ambulanţă. Nu este prima dată când Neculai Orăşeanu le provoacă pagube vecinilor. În urmă cu trei ani, tot din curtea lui s-a extins un incendiu care a afectat, atunci, doar trei imobile învecinate. Toate cele trei case au fost atinse şi ieri de flăcări. "Ne-a nenorocit omul acesta. Este a doua oară, în trei ani de zile, când ne lasă fără acoperiş deasupra capului. Ce ne facem noi acum, când vine iarna, cum să ne reparăm casa? De unde bani, când doar ce reuşisem să refacem ce s-a stricat în incendiul de data trecută?! Omul acesta ne-a distrus, mama a rămas cu sechele psihice acum trei ani şi acum trecem iar printr-o nenorocire provocată tot de el. Adună tot felul de resturi la el în curte, cartoane, hârtii şi de aceea s-a întins focul atât de repede. La noi s-a aprins acoperişul, dar toată casa este afectată. Ce nu-i atins de foc e stricat de apa folosită de pompieri. Ce ne facem noi acum, ce ne facem?!", se văita, plângând, proprietara imobilului de la numărul 29, de pe str. Vasile Alecsandri.
Pompierii spun că au făcut tot posibilul pentru a lichida incendiul cât mai repede Le-au cedat nervii
Gândul că vine iarna, iar ei trebuie să-şi repare casele cuprinse de foc le-a provocat atacuri de panică locatarilor imobilelor afectate. Trei persoane au primit îngrijiri de la personalul medical de pe ambulanţele sosite la faţa locului. Leşin şi atacuri de panică a avut şi o locatară a imobilului de la nr. 25, în timp ce mai mulţi prieteni se grăbeau să-i scoată mobila în stradă, ca să o ferească de foc şi apă. Proprietarul casei respective, un bărbat corpolent, tuns scurt, dezbrăcat de la brâu în sus, le reproşa pompierilor că s-au mişcat prea greu şi din cauza lor i-a ars proprietatea. "Au venit după jumătate de oră, iar când au ajuns n-aveau apă suficientă. Uite, fratele meu, cum îmi arde casa", spunea acesta. La un moment dat, nu şi-a mai putut stăpâni nervii şi a fost pe punctul de a-l brusca pe unul dintre subofiţerii care coordonau activitatea pompierilor. Când au mai văzut că racordurile furtunelor folosite de pompieri încep să cedeze şi să se desfacă, irosind apa ce ar fi trebuit folosită la stingere, atât el cât şi cei care îi săriseră în ajutor şi-au ieşit din fire şi au început să înjure pompierii, maşinile de intervenţie fără apă, tulumbele defecte şi toată incompetenţa din ţara asta.
Proprietarii vilei de pe str. Ion Ghica n-au avut ocazia să înjure, ieri. Ar fi făcut-o, probabil, dacă se aflau acasă în momentul izbucnirii incendiului. Ei se aflau, însă, la Bucureşti, unde plecaseră pentru a aduce mobila cu care voiau să-şi înfrumuseţeze locuinţa abia construită. "Dacă veneau pompierii mai din timp, probabil că nu ardea în halul ăsta. S-a distrus tot înăuntru. Puseseră uşi masive, de stejar, scrumul s-a ales de ele...", ne-a spus o rudă a proprietarilor. Se pare, totuşi, că aceştia, care au afaceri în oraş, însă făcuseră şi un împrumut la bancă pentru a-şi ridica vila, apucaseră să facă asigurare şi sunt acoperiţi din punctul acesta de vedere.
O vilă abia construită a fost puternic afectată de flăcări Pompierii resping acuzaţiile potrivit cărora ar fi acţionat cu întârziere şi fără eficienţă. "S-a intervenit cu cinci autospeciale, care aveau nevoie, însă, să iasă periodic din dispozitiv pentru a se alimenta cu apă. Din fericire, existau două hidrante în apropiere, iar timpii de alimentare au fost cât se poate de mici", a precizat Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila. Informaţiile oficiale primite de la ISU "Dunărea" indică faptul că au fost afectate opt imobile, mai exact cele de la numerele 25, 25A, 27, 27A, 29 şi 29A, de pe str. Vasile Alexandri, şi de la numerele 32 şi 34, de pe str. Ion Ghica. În total, au ars 770 metri pătraţi de acoperiş şi cinci anexe gospodăreşti, imobilele de la numerele 25, str. Vasile Alexandri, şi 34, str. Ion Ghica, fiind cel mai puternic afectate. Intervenţia pentru lichidarea incendiului a durat patru ore, de la 12.00 la 16.00. S-a consemnat o victimă, în persoana lui Neculai Orăşeanu, domiciliat la nr. 27A, cel de la care a pornit incendiul, acesta suferind arsuri la mâini. De asemenea, Lila Vasile, o bătrână în vârstă de 82 de ani, domiciliată la nr. 29A, a fost evacuată cu ambulanţa şi internată în spital, deoarece era imobilizată la pat şi risca să fie intoxicată cu monoxid de carbon.