Pârjol pe ogoarele judeţului | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pârjol pe ogoarele judeţului

* fermierii se plâng că recoltele la grâu sunt foarte mici, la fel ca şi potenţialul productiv pentru porumb şi floarea soarelui * doar rezultatele mai bune din Insula Mare a Brăilei ridică media întregului judeţ * "Este un an agricol greu, cum Brăila n-a mai avut de 50 de ani", spune Costică Măcelaru, reprezentantul producătorilor agricoli brăileni

Dezastru pe toată linia în sectorul vegetal din agricultura brăileană. De asta se plâng producătorii agricoli locali spunând că seceta şi canicula din această vară riscă să strice tot ce a scăpat din îngheţul iernii trecute şi inundaţiile generate de ploile abundente din primăvară. Fermierii îşi văd ruinate speranţele de câştig şi îşi fac calculele pentru a vedea dacă îşi vor scoate măcar cheltuielile cu înfiinţarea culturilor. "Este un an agricol greu, cum Brăila n-a mai avut de 50 de ani. Cultura de grâu a avut de suferit din cauza îngheţului din iarnă şi mulţi fermieri au fost nevoiţi în primăvară să întoarcă cultura şi să pună în loc porumb sau floarea soarelui. Acum, grâul care a scăpat din îngheţul din iarnă a fost stricat de episoadele de ploi care au condus la situaţia în care din aceeaşi rădăcină, alături de tulpina principală, au ieşit altele noi care practic diminuează capacitatea de producţie. De aceea este nevoie de aplicarea unui ierbicid care distruge tot ce-i verde pentru ca măcar ce a răsărit şi s-a dezvoltat să poată fi recoltat. Dar producţiile sunt mici pentru că fraţii care au răsărit la grâu diminuează recolta cu 50%. Din informaţiile noastre în zona de terasă producţiile obţinute la grâu până acum sunt undeva la 1.500 - 2.000 kg la hectar. Dar sunt şi situaţii în care unii fermieri nu au scos nici măcar 500 kg/ha", ne-a declarat Costică Măcelaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Brăila.

Producţia din IMB a salvează "onoarea" judeţului

Datele statistice ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila arată că recoltarea la grâu este undeva la jumătate, cu o producţie medie extrem de mică în zona de terasă, comparativ cu rezultatele înregistrate în Insula Mare a Brăilei. De exemplu, producţia medie în zona de terasă pentru cele aproape 16.900 ha recoltate până la această oră este de 2.000 - 2.100 kg/ha. La jumătate faţă de 4.500 kg/ha cât indică raportările din IMB. De asemenea, la orz producţia medie în zona de terasă este de 2.065 kg/ha în timp ce în insulă producţia medie este de 5.400 kg/ha. Nici la rapiţă situaţia nu este mai roz pentru că după ce culturile au fost puternic diminuate de îngheţ şi apoi de ploile reci din primăvară, producţiile realizate sunt de 2.700 kg/ha în IMB şi numai aproape 1.700 kg/ha în zona de terasă. "Hectare întregi de culturi de grâu şi rapiţă calamitate de îngheţul din iarnă au fost întoarse în primăvară şi înfiinţate alte culturi pentru ca agricultorii să poată recupera o parte din pierderi. Efectele condiţiilor meteo vitrege se văd clar acum la recoltare, mai ales în zona de terasă în oglindă cu rezultatele comunicate de IMB", ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul executiv al DADR Brăila.

Porumbul şi floarea se usucă sub arşiţă

Şi la culturile de prăşitoare, adică porumb şi floarea soarelui, situaţia este disperată după cum spun fermierii deoarece masa vegetativă dezvoltată în urma ploilor din luna mai nu rezistă temperaturilor de acum, de peste 55 grade Celsius la soare. "Porumbul se răsuceşte şi se usucă, iar la floarea soarelui nu se mai face polenizarea pentru că albinele nu mai ies din stup pe perioada caniculară prelungită. În lipsa polenizării nu se mai formează sămânţa, iar asta înseamnă automat producţii mici la floarea soarelui. Mai sunt producători agricoli care îşi permit să facă irigaţii, numai că şi aici sunt probleme pentru că jumătate din apa aplicată se evaporă imediat, iar ce este absorbit în sol fie opăreşte planta, fie îi provoacă şoc termic pentru că apa e mai rece. De aceea, recomandarea noastră este să se aplice irigaţii pe timpul nopţii, pentru a se salva ce se mai poate", a mai spus preşedintele APA Brăila.
Efectele secetei pe fondul caniculei din această vară se văd clar şi în situaţiile statistice ale DADR Brăila raportate la Ministerul Agriculturii. De exemplu, la nivelul judeţului nostru sunt reclamate a fi afectate de secetă aproape 150.000 ha, din care 65.870 ha cultivate cu porumb şi 55.122 ha cu floarea soarelui. Din fericire, calamitare totală este doar pe o suprafaţă mică, de numai 4.600 ha, din care 2.500 cultivată cu porumb, iar diferenţa cu păşuni. Pentru restul suprafeţelor gradul de afectare este de peste 30%.
În ce priveşte irigaţiile, aceleaşi date prezentate de DADR Brăila arată că au fost efectiv udate 52.247 ha, din care 33.830 ha în Insula Mare a Brăilei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro