Pâinea, pericol pentru sănătate! Sortimente pline de E-uri și zahăr | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pâinea, pericol pentru sănătate! Sortimente pline de E-uri și zahăr

* potrivit unui studiu InfoCons, din 50 de sortimente de pâine aflate în magazine, doar 26% afișează procentajul ingredientului principal - făina * chiar și acestea conțin doar 26%-78% făină * asta în condițiile în care exportăm, anual, sute de mii de tone de grâu * jumătate din sortimentele de pâine conțin până la 4 aditivi alimentari (E-uri) și mari cantități de sare, zahăr, mei și fulgi de cartofi * "Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr", spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons

 

Pâinea pe care o cumpărăm la prețuri majorate - cu toate că 2021 a fost un an bun din punct de vedere al recoltei de cereale - este plină de E-uri, de sare, zahăr și amestecuri de panificație, potrivit unui studiu recent făcut de

Asociația pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons pe baza produselor de tip pâine care se regăsesc pe piața din România. Nu mai puțin de 50 de produse - provenite de la România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup SA, SC Boromir Ind SRL, Oltina Impex Prod Com SRL, Velrom SRL, Smart Food Solutions SRL, Vel Pitar SA au făcut obiectul studiului InfoCons.

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoarele:

I. Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului, doar 26% din totalul sortimentelor de pâine afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea, produsele conțin făină într-o proporție cuprinsă între 26% și 78%, iar amestec panificație într-o proporție cuprinsă între 66,7% și 69,4% din compoziție.

II. Din punct de vedere al prezenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului, 14% dintre produse conțin semințe de floarea soarelui, susan, mei, mac etc. în proporții cuprinse între 1,2% și 29% din compoziție. De asemenea, 4% dintre produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%. 4% dintre produse conțin cartofi sub formă de fulgi de cartofi (între 4% și 6%).  

III. Din punct de vedere al tipului de făină, 44% din totalul produselor menționează tipul de făină utilizat.

IV. Din punct de vedere al pasteurizării, doar 16% dintre produse au menționat faptul că sunt pasteurizate.

V. Din punct de vedere al provenienței ingredientelor principale, 66% nu menționează proveniența ingredientelor principale.

VI. Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pâine, 50% dintre produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Numărul de aditivi alimentari variază între 0-4. Astfel, potrivit studiului, 8% dintre produse au în compoziție 4 E-uri; 4% dintre produse au în compoziție 3 E-uri; 14% dintre produse au în compoziție 2 E-uri; 24% dintre produse au în compoziție un aditiv și 50% dintre produse nu au în compoziție E-uri.

VII. Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regăsiți frecvent în pâine, situația se prezintă astfel: 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid ascorbic (E300); 48% dintre produse au avut în componență acid sorbic (E200) și 40% dintre produse au avut în componență propionat de calciu (E282).

VIII. Din punct de vedere al informațiilor nutriționale regăsite în pâine, toate produsele studiate au avut pe etichetă informațiile nutriționale per 100 grame produs. Valoarea energetică este cuprinsă între 211 kcal și 406 kcal; cantitatea de grăsimi variază între 0,3g și 9,2g; cantitatea acizilor grași este cuprinsă între 0,1g și 2,2g; 2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu acizi grași în compoziția lor; cantitatea de fibre se situează între 1,3 și 11,54g; cantitatea de proteine se situează între 5,97 și 15,48g; cantitatea de glucide se situează între 28,24g și 84,2g. 

IX. Din punct de vedere al cantității de sare și zaharuri: cantitatea de zaharuri este cuprinsă între 0,22g și 7g; 2% dintre produsele studiate nu au menționat dacă se regăsesc sau nu zaharuri în compoziția lor; cantitatea de sare este cuprinsă între 0,1 și 2,3g; 2% dintre produsele studiate nu au avut în compoziție sare. 

 

"Gândiți-vă bine înainte de a cumpăra o pâine!" 

Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

"Pâinea noastră cea de toate zilele a ajuns astăzi să nu mai conțină doar făină, drojdie și apă, ci și tot felul de substanțe aproape imposibil de citit, alături de o cantitate considerabilă de zahăr. Așadar, gândiți-vă bine atunci când cumpărați o pâine pentru că s-ar putea să ajungem să facem un sandviș cu doar 2 felii de pâine, deoarece conțin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fără a mai adăuga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, însă va trebui să o citești și tu. Cumpără informat și dacă ai o întrebare, suntem aici ca să te ajutăm. Descarcă gratuit aplicația InfoCons și informează-te despre ceea ce vrei să cumperi și nu uita: ajută-ne să te ajutăm!", a spus Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro