* deranjat de comentariile insistente ale lui Nechita, președintele CJ, Francisk Chiriac, le-a cerut tehnicienilor care asigurau sonorul ședinței video să îi taie microfonul * cum pe vreme de pandemie ședințele nu se mai țin într-o sală ca de obicei, ci în sistem teleconferință, consilierul n-a mai avut nicio șansă să se facă auzit, deși încerca din răsputeri să își spună punctul de vedere * scena s-a petrecut recent, într-o ședință în care consilierii județeni au aprobat o nouă modificare la hotărârea prin care sunt alocate cotele de combustibili către autoturismele și autospecialele din dotarea instituției și a subordonatelor, subiect de la care a pornit nemulțumirea lui Nechita
Membrii Consiliului Județean Brăila s-au contrat din nou în privința combustiblilului alocat pentru mașinile din dotare, ajungându-se în cele din urmă la tăieri de microfoane. Mai exact, în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CJ Brăila, care s-a desfășurat prin sistem video, în contextul pandemiei de coronavirus, consilierii au dezbătut o nouă modificare a hotărârii din 2017, privitoare la stabilirea unor normative de cheltuieli pentru consumul lunar de carburanți al aparatului propriu și al instituțiilor și serviciilor publice subordonate.
Pe scurt, după cum se explică în raportul de specialitate al proiectului, este vorba despre transferarea cotei de combustibil alocate inițial unei autospeciale a CJ care s-a stricat și a fost trimisă la reparații, către o altă mașină similară pusă la dispoziție de către compania de unde fusese făcută achiziția, până la remedierea problemei. Concret, în 2018, CJ Brăila a achiziționat o autospecială marca MAN TGM 4x4 (în cadrul unui contract pentru procurarea de utilaje de întreținere și reparații drumuri plus echipamente și accesorii), mașină cărieia i-a fost alocată o cotă lunară de 1.320 litri de motorină. În luna iunie 2019 s-a constatat că autospeciala are un consum anormal de ulei de motor, iar pentru remedierea defecțiunilor a fost predată, pe bază de proces verbal, către service-ul MAN Otopeni. Furnizorul și-a luat angajamentul să identifice un mijloc de transport adecvat și să îl pună la dispoziția CJ Brăila pe perioada efectuării reparației.
”În aceste condiții, pentru a nu împiedica activitatea Serviciului Lucrări Întreținere, furnizorul autospecialei, SC Grădinariu Import Export SRL, pune la dispoziție, până la efectuarea reparației, respectiv 31 mai 2020, autoutilitara marca Mercedes 903,6 KA, pentru înlocuirea autospecialei”, se precizează în raport.
În aceste condiții, pentru ”continuarea activității în bune condiții” Serviciul Lucrări Întreținere al CJ a solicitat trasferarea temporară a cotei de 1.320 l/lună (motorină). Ei bine, această alocare de combustibil către o autoutilitară provenită de la o societate privată nu a picat deloc pe gustul consilierului județean PNL Ovidiu Nechita, care a acuzat în plenul ședinței că este o măsură ilegală.
Cum s-a ales Nechita cu amendamentul ignorat și cu microfonul tăiat
Consilierul județean PNL Ovidiu Nechita a solicitat lămuriri legate de baza legală privind transferul cotelor de combustibili de la o mașină a instituției către una ce aparține unei societăți private.
”Dumneavoastră doriți să transferați această cotă de combustibil către o autoutilitară, care, culmea, este proprietatea unei societăți! Este a SC Grădinariu Import Export SRL. Nu avem cum! Dați-mi și mie baza legală, domnule secretar! Cum putem noi să dăm așa ceva către o societate comercială?! Indiferent de la ce firmă este. Noi avem alocate cote de combustibili doar către mașinile care sunt ale Consiliului Județean sau ale instituțiilor subordonate. Nu se poate așa ceva! Asta înseamnă, domnule președinte, că dacă mâine dumneavoastră vi se strică mașina de serviciu, o luați pe cea de acasă și vă alocați cota de motorină! Ceea ce nu este normal! Curtea de Conturi niciodată nu va deconta așa ceva! Nu se poate! Faptul că acea societate vrea să facă lucrări, este pe răspunderea lor, nicidecum pe cea a Consiliului Județean. Nu putem să acceptăm așa ceva, pentru că este ilegal și acești bani îi vom plăti noi din bugetul CJ. Amendamentul meu este scoaterea cotei de la această mașină care este străină de Consiliul Județean. Idiferent care sunt motivele”, a declarat Nechita, revoltat, precizând că nu este nici măcar o situație de urgență, care poate ar fi justificat în vreun fel mișcarea.
Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac a subliniat că baza legală este explicată în cadrul proiectului, dar pentru că Nechita a intervenit din nou, acesta a solicitat să îi fie tăiat microfonul. După care a continuat explicațiile: ”Mașina Consiliului Județean este în service-ul MAN. Da? Pe garanție. Conform procedurii și conform contractului, ei trebuie să pună la dispoziție o altă mașină ca să o înlocuiască pe aceasta, atât timp cât este în service. Mașina este dată cu șofer cu tot. Este normal ca motorina - chiar și dumneavoastră când vă duceți cu mașina în service și vi se dă o mașină buy-back, ca să puteți să umblați cu ea trebuie să îi alocați motorina, că nu merge pe motorina service-ului. Baza legală este contractul prin care s-a luat această mașină cu SC Grădinariu Import Export SRL”.
Nechita a insistat ca președintele să îl întrebe pe secretarul județului Dumitrel Priceputu care este baza legală, iar Chiriac a întrebat dacă liberalul are vreun amendament la acest proiect. Președintele a solicitat un amendament din partea liberalului de patru ori, însă Nechita a punctat că nu poate formula un amendament până nu îi explică specialistul dacă măsura este legală sau nu și dacă o poate vota.
”Domnule președinte, pentru a avea un amendament, trebuie să îl fac în cunoștință de cauză. Ținând cont de faptul că noi nu avem contractele la documentație, îl rog frumos pe specialistul Consiliului Județean, care dă de legalitate, să îmi spună dacă eu, consilier județean, votez în cunoștință de cauză, legal sau ilegal. Vreau să îmi spună care este baza legală, pentru că eu nu am studiile de specialitate și cer sprijinul secretarului județului”, a continuat Nechita.
”Vă rog opriți microfonul domnului consilier! Vă rog, lăsați-ne și pe noi să vorbim”, a solicitat imediat Chiriac, cerere care a fost respectată de angajații CJ.
Priceputu a intervenit în cele din urmă și a precizat că proiectul de hotărâre este legal. Mai mult, că este obligația furnizorului mașinii inițiale să asigure o altă mașină la schimb, pe perioada în care autospeciala se află în service.
Ulterior, președintele CJ Brăila a supus la vot proiectul, timp în care se poate observa limpede pe filmare că liberalul Ovidiu Nechita încearcă să vorbească, însă avea sonorul oprit.
Proiectul a fost aprobat cu 31 voturi ”pentru”, o abținere a consilierului Dănuț Lungu, în timp ce Nechita nu a participat.
Interesant este că după toată această procedură, Chiriac l-a întrebat pe Nechita cum a votat și i-a transmis să ridice mâna dacă dorește să voteze.
”Domnule președinte, nu pot să votez până nu am un amendament pe care l-am anunțat dinainte”, a răspuns liberalul.
”Domnul Nechita nu votează! Trecem mai departe! A trecut votul. La revedere! Tăiați-i microfonul! Ridicați mâna dacă vreți să vorbiți!”, a concluzionat Chiriac.
În timp ce șeful CJ Brăila dădea deja citire titlului următorului proiect de pe ordinea de zi, Nechita, căruia i-a fost dată din nou posibilitatea de a se face auzit de către staff-ul tehnic, a revenit cu precizarea: ”Vreau să consemnați că nu s-a luat în calcul amendamentul pe care am dorit să îl fac. Vă rog să treceți în procesul verbal că nu mi s-a dat dreptul să fac amendamentul”.
Chiriac a cerut din nou să îi fie oprit microfonul. ”Se consemnează în procesul verbal că domnului consilier...”, a afirmat președintele, dar a fost întrerupt brusc de către secretarul județului cu precizarea scurtă: ”Se consemnează”.
Acesta nu este primul episod din CJ Brăila când luările de cuvânt ale liberalului Ovidiu Nechita și a altor consilieri din opoziție au stârnit măsuri dure din partea lui Chiriac, pentru a mai potoli spiritele.