Mamografia - in imagistica sanului, este metoda cea mai performanta de depistare a cancerului mamar. Mamografia se efectueaza la persoane cu varsta de peste 35 de ani, ideal intre ziua a 7-a [i a 17-a a ciclului menstrual, de obicei in 2 incidente standard; are o sensibilitate de aproximativ 90% si este singura metoda care permite depistarea microcalcificarilor prezente in cancerul incipient. Beneficiile screening-ului (examinarea persoanelor de sex feminin) cu ajutorul mamografiei depasesc riscurile de orice fel datorate iradierii (de curand s-a estimat ca iradierea necesara pentru efectuarea unei mamografii este mai mica decat iradierea din mediul natural). Lupta impotriva
cancerului este considerata in tarile comunitatii europene un obiectiv prioritar. Printre tipurile de cancer, cancerul la san a facut obiectul unei atentii cu totul deosebite si tocmai de aceea au fost elaborate recomandari privind depistarea lui. Daca toata populatia feminina ar participa la depistare s-ar putea evita intre 20 [i 30 % din decese.
Ecografia mamara este, dupa mamografie, examenul complementar cel mai important in imagistica sanului. Se efectueaza ca examen de prima intentie la paciente cu varsta sub 35 de ani, gravide, sau in perioada de alaptare, pentru sanul inflamat sau protezat. Ea complementeaza examenul imagistic al sanului dens, permitand o caracterizare suplimentara a nodulilor depistati mamografic, sau a anomaliilor paplatorii. Ea nu poate inlocui mamografia.
Cei mai importanti factori de risc in cancerul de san sunt: varsta peste 35 de ani, manarha precoice, menopauza tardiva, nuliparitatea, prima nastere dupa 30 de ani, rude diagnoticate cu neoplasm mamar (mama, sora, matusa). Factorii de risc nu reprezinta obligatoriu o relatie cauza - efect, ci trebuie doar interpretati cu grija si corelati cu examenele imagistice.
Osteoporoza ("os poros") - se caracterizeaza prin diminuarea masei osoase cu alterarea microarhitecturii tesutului osos, avand drept consecinta cresterea fragilitatii osoase ducand la fracturi, in special de sold, de vertebre lombare si de antebrat.
Specialistii spun ca ne gasim in mijlocul unei epidemii de osteoporoza. Se apreciaza ca, pe plan mondial 1 din 3 femei si 1 din 9 barbati vor suferi din cauza osteoporozei, in decursul vietii.
Pe plan mondial fracturile osteoporotice afecteaza mai multe femei decat infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale si cancerul de san la un loc (la fiecare 2 secunde survine o fractura din cauza osteoporozei). In UE osteoporoza produce o fractura la fiecare 30 secunde, fiind afectate mai ales - femeile. Riscul osteoporozei creste mult dupa instalarea menopauzei.
Aspectul cel mai nefericit al pierderii osoase care survine in osteoporoza este acela ca, odata ce s-a pierdut, reteaua structurala a osului nu mai poate fi refacuta. Din cauza ireversabilitatii acestui proces, strategia cea mai eficienta este depistarea precoce prin osteodensiometrie DEXA si mentinerea masei osoase existente.