Ornamente de Crăciun realizate de tinerii speciali și de cercetașii brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
„Noi singuri nu putem schimba o lume, dar împreună putem schimba lumea cuiva”

Ornamente de Crăciun realizate de tinerii speciali și de cercetașii brăileni

* zilele acestea, s-a derulat proiectul Caruselul AS - Caruselul Abilităților Speciale, inițiat și cofinanțat de Organizația Trebuie, în parteneriat cu Asociația Down Brăila Botez Vlad Sergiu și SOS Autism Brăila * în cadrul proiectului, voluntarii au realizat ornamente de Crăciun pe care le-au oferit tinerilor speciali, precum și prietenilor

 

Voluntari brăileni implicați în proiectele pentru tinerii cu dizabilități.

Sub moto-ul „Noi singuri nu putem schimba o lume, dar împreună putem schimba lumea cuiva” s-a derulat, zilele acestea, proiectul Caruselul AS - Caruselul Abilităților Speciale, inițiat și cofinanțat de Organizația Trebuie, în parteneriat cu Asociația Down Brăila Botez Vlad Sergiu și SOS Autism Brăila, proiect cofinanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (din bugetul Programului P2 de susținere a acțiunilor de tineret pe anul 2020).

În cadrul proiectului, tinerilor de la asociațiile enumerate mai sus li s-au implicat mai mulți voluntari, inclusiv 12 cercetași de la Centrul Local „Nufărul Alb” Brăila - Organizația Națională Cercetașii României, elevi și profesori de la mai multe licee brăilene. „Voluntarii noștri în proiectul Caruselul AS sunt oameni din comunitate care trăiesc alături de noi și care vor să ne cunoască, să ne sprijine și să ne devină prieteni. Ei sunt dintre acei tineri care își fac timp să ajute și care sunt atenți la nevoile altora. Au lucrat frumoasele ornamente dedicate sărbătorilor de iarnă, având în suflet mesajul de solidaritate adresat copiilor, tinerilor și adulților speciali”, a precizat Ștefania Botez, de la Asociația Down Brăila Botez Vlad Sergiu.

În Săptămâna Abilităților Speciale (26 noiembrie - 3 decembrie 2020), voluntarii au realizat, la distanță, fiecare acasă, mai multe ornamente de Crăciun care, după încheierea proiectului, au fost oferite tinerilor speciali. Restul ornamentelor au fost dăruite prietenilor asociației Vlad Sergiu, odată cu mesajul „Solidari cu oamenii speciali”. Așa de face că, pe data de 3 decembrie - Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități - mai multe persoane publice, instituții și prieteni virtuali au postat pe paginile de Facebook personale mesaje de solidaritate cu tinerii speciali.

Mai mult, în cadrul aceluiași proiect, mai precis în Săptămâna Abilităților Speciale (SAS), fiecare tânăr special și-a prezentat, online, propriile abilități. Fie că a fost vorba de participarea la diverse competiții sportive sau de abilitățile puse în practică în gospodărie, tinerii speciali au avut cu ce se lăuda. În prezent, tinerii speciali din cadrul proiectului sus-menționat învață, unii pentru prima dată, să cânte colinde de Crăciun.

 

Pe 3 decembrie, în fiecare an, Organizația Națiunilor Unite și agențiile de specialitate ale acesteia marchează Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi („International Day of People with Disability”). Dizabilitatea este un fenomen complex, în prezent accentul fiind pus pe înlăturarea barierelor de atitudine şi de mediu, care împiedică participarea deplină şi efectivă a persoanelor cu dizabilităţi în societate, în condiţii de egalitate cu ceilalţi. Tranziţia de la o perspectivă individuală, medicală a dizabilităţii la o perspectivă socială, reprezintă schimbarea de la modelul medical la modelul social în care oamenii sunt consideraţi defavorizaţi de societate, prin bariere de atitudine şi de mediu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro