Mergi la conţinutul principal

Orice infracţiune, indiferent de prejudiciu, va fi anchetată

Infractorii mărunţi nu vor mai scăpa de judecată. Indiferent dacă au furat un pachet de biscuiţi sau un tablou de mare valoare, ei vor fi urmăriţi penal. Curtea Constituţională a decis să anuleze articolul de lege care le permitea procurorilor să închidă dosarele în care ancheta ar costa mult mai mult decât prejudiciul. Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, spune că situaţia va genera costuri suplimentare pentru sistemul judiciar. Niţu afirmă şi că articolul care permitea procurorilor să renunţe la urmărire penală avea rolul de a aerisi sistemul judiciar de dosarele cu infracţiuni minore ce se puteau încheia cu amendă sau cu muncă în folosul comunităţii.
„Să presupunem furtul unei bucăţi de salam dintr-un supermarket sau alte produse similare. Pentru această faptă, dacă suspectul era o persoană care săvârşea pentru prima dată astfel de fapte, dacă prejudiciul era recuperat, dacă partea vătămată nu cere trimiterea în judecată a inculpatului, pentru astfel de soluţie, fără alte cheltuieli majore, avocaţi din oficiu, care sunt foarte mari, se dispunea renunţarea la urmărirea penală", a declarat Tiberiu Niţu la Digi24.
După decizia Curţii Constituţionale, aceste dosare nu mai pot fi închise. Procurorii trebuie să facă investigaţii la fel ca într-un dosar în care prejudiciul este de zeci de mii de euro. Anul trecut, 138 de mii de dosare de furt sau de distrugere au fost închise astfel.
Tiberiu Niţu spune că este o practică întâlnită în multe state ale Uniunii Europene. „În Austria se foloseşte neurmărirea faptelor mărunte, în Franţa la fel. În Fanţa chiar poliţistul propune să nu se facă urmărirea penală întrucât fapta este extrem de măruntă - şi exemple pot continua", spune Tiberiu Niţu. În România, Curtea Consituţională a considerat că doar judecătorii pot stabili dacă un om este sau nu vinovat. Procurorii susţin că şi până acum toate actele lor puteau fi atacate în instanţă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro