Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Organizatia PNL Braila a fost dizolvata

Hotarit lucru, guvernarea nu-i prieste PNL Braila, asa cum, de altfel, nu prea i-a priit nici opozitia! Dupa ani de zile de tensiuni, de conflicte mocnite sau virulente, de certuri ca la usa cortului, uneori, de excluderi si demisii, centrul a luat o masura drastica. De fapt, decizia a fost luata de Inalta Curte de Onoare si Arbitraj, si se refera la dizolvarea organizatiei judetene PNL Braila, si reinfiintarea sa, de la zero. Potrivit informatiilor pe care le-am obtinut, reinfiintarea va presupune reinscrierea fiecaruia dintre membri, cu toate documentele necesare completate, astfel incit sa se stie exact care este numarul membrilor PNL Braila si cine sint acestia. Desi, teoretic, chestiunea este programata a fi rezolvata in circa 3 luni de zile, cunoscindu-i pe liberalii braileni, bagam mina in foc ca procesul de refacere din temelii va dura mai mult, in toata aceasta perioada, practic, neexistind o organizatie liberala si o conducere legitima a acesteia. Cu alte cuvinte, in toata aceasta perioada, Alianta DA de la Braila, care ar trebui sa ia unele decizii majore, in plan local, va fi schioapa, intrucit unul dintre parteneri este practic inexistent. Nu ca pina acum colaborarea intre cei doi parteneri ar fi mers ca unsa, insa macar existau persoane care aveau legitimitatea sa vorbeasca, in numele organizatiei judetene PNL.

"Este o decizie nedorita de mine, care am incercat sa conserv filiala"

Parlamentarii liberali de Braila admit ca este o grea lovitura de imagine, insa spera ca, pina la urma, tot raul va fi spre bine. Astfel, senatorul liberal Dan Sabau spune ca nu si-a dorit aceasta situatie, si-l acuza a fi vinovat pe primarul municipiului, Constantin Cibu: "Este o masura drastica; in momentul asta nu avem o instiintare scrisa si mi-e greu sa comentez. Este o decizie nedorita de mine, care am incercat sa conserv filiala PNL Braila, chiar in conditiile conflictuale existente, specifice, de altfel, liberalismului. Deasupra dorintei mele a fost insa decizia luata la nivel central, pe care o percep si ca pe o reactie la o serie de iesiri in presa ale unor nemultumiti din Braila, si ma refer, mai exact, la pozitiile publice ale primarului Constantin Cibu. Spun asta, gindindu-ma la faptul ca sint unii care au infiintat chiar un sediu "PNL 2" si ai caror reprezentanti votau sistematic in mod disociat si impotriva recomandarilor Aliantei - deci nu numai impotriva recomandarilor PNL, ci chiar si ale Aliantei DA. Aceste lucruri au fost interpretate la nivel central ca o poluare a mentalitatii liberale". Sabau ne-a explicat si cum se va proceda, pentru refacerea organizatiei: "Va fi o reinscriere generala, pentru refacerea filialei de la zero, iar propunerea presedintelui interimar Teodor Melescanu este aceea de a a proteja parlamentarii si unele dintre persoanele care ocupa functii de raspundere, care vor ramine membri PNL. Nu stiu exact daca va fi vorba despre consilieri sau primari, sau si despre unii, si despre altii, trebuie sa ma lamuresc cum stau lucrurile. Nu vreau sa comentez prea mult acum aceasta propunere, pentru ca nu cunosc exact care sint termenii ei. Va fi o lovitura de imagine puternica pentru PNL, dar probabil ca asta si-au si dorit cei care au infiintat asa-zisul "PNL 2", si care, prin atitudinea si luarile lor de pozitie, au dus la acest rezultat. Deocamdata, va trebui sa ne concentram pe organizarea unui comitet de initiativa, care sa se ocupe de reinfiintarea filialei. Va fi o chestiune de luni de zile, pentru ca avem de reinfiintat 40 de filiale comunale, 3 orasenesti si una municipala, iar in cazul celei municipale, se pare ca aceasta va beneficia din nou de organizarea PNL-ului central".
Sabau a admis ca are de gind sa-si depuna candidatura, pentru un nou mandat de presedinte judetean. El sustine ca isi doreste ca noul PNL sa nu mai fie subordonat PSD-ului: "Cel mai probabil, imi voi depune candidatura pentru functia de presedinte al organizatiei judetene. Ma voi inscrie, insa, cu siguranta, in refacerea si reconstructia filialei, fara subordonare in zona altor partide, respectiv, fara oameni platiti de PSD. As vrea sa mentionez ca acel protocol intre cele doua parti ale PNL, incheiat in urma cu citeva luni, pe care primarul Constantin Cibu a declarat public ca l-a rupt, era menit sa tina unita organizatia. El presupunea un oarecare reglaj si evitarea disocierii filialei, fiind o masura politica menita sa ne tina impreuna. Consider ca iesirea la rampa a domnului Cibu si anuntarea ruperii protocolului a fost o decizie surprinzatoare, pentru ca la Bucuresti el a fost unul dintre initiatori. Faptul ca a doua zi a dorit ruperea intrelegerii a constituit un semn de intrebare, legat de stabilitate si seriozitate".

"Organizatia trebuie dizolvata si luat totul de la zero, pentru ca era gresit constituita"

In ceea ce-l priveste, deputatul PNL de Braila Gabriel Sandu crede ca principalul vinovat pentru situatia in care s-a ajuns este nimeni altul decit fostul presedinte Adrian Ritzinger, care face rau liberalilor, mult dupa ce a demisionat din partid: "Curtea de Onoare si Arbitraj a decis dizolvarea filialei PNL Braila, iar aceasta se va reinfiinta, intr-un termen decis de conducerea centrala. Se va stabili un comitet de initiativa, care se va ocupa de refacerea filialei, pe baze noi. Motivul luarii acestei decizii, la centru, este unul evident: de cind am venit aici, la Braila, am constatat ca organizatia nu functioneaza bine, ca nu se intelege nimeni cu nimeni, iar vina principala o are fostul presedinte Adrian Ritzinger, care a asezat-o pe caramizi false, si s-a ajuns sa nu se mai poata reface nimic la ea. Trebuie dizolvata si luat totul de la zero, pentru ca era gresit constituita, inca de la radacini, si a fost mereu la dispozitia unuia sau altuia, pe un fond de razboi total, in care toti sint nemultumiti, dar nimeni nu misca efectiv ceva in directia cea buna. Oamenii si-au gasit un post caldut pe undeva, unii s-au pomenit in mod neasteptat pe aceste posturi, si acum voteaza dupa cum ii taie capul - si ma refer, de exemplu, la unii dintre consilierii PNL. De aceea, s-a decis dizolvarea filialei, si fiecare dintre membri va trebui sa se reinscrie in partid, fiecare va fi verificat, pentru a se sti exact cine este, ce a facut si ce vrea sa faca pentru PNL. Pe de alta parte, insa, de la aceasta reinscriere sint exceptati parlamentarii, primarii si consilierii, care ramin membri PNL, in toata aceasta perioada. Ei se vor supune insa solicitarilor si recomandarilor conducerii interimare sau, in caz contrar, se va putea lua in calcul sanctionarea lor".
Sandu admite ca imaginea PNL Braila va avea de suferit, in urma acestei dizolvari, dar crede ca decizia luata de centru trebuie respectata: "Este o foarte puternica lovitura de imagine, dar atita timp cit decizia centrului a fost aceasta, noi o vom respecta. Pe mine nu m-a consultat nimeni, cind s-a luat aceasta decizie, de altfel, as vrea sa precizez ca nici nu am stiut care sint membrii Curtii de Onoare si Arbitraj care au judecat acest caz, tocmai pentru ca este necesara respectarea independentei acestora, in luarea unor decizii".
L-am contactat si pe primarul Consantin Cibu, pentru a-i afla parerea, cu privire la aceasta hotarire drastica a centrului, insa acesta ne-a declarat ca nu are cunostinta de vreo dizolvare:
"Nu am auzit asa ceva, nu stiu nimic, nu m-a anuntat nimeni despre o dizolvare a organizatiei". Vom reveni.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii