* Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) solicită Executivului redeschiderea imediată a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranță sanitară, și scoaterea acestora de sub regula de 3 la mie, potrivit unei scrisori deschise transmisă de HORA și citată de Agerpres.
Scrisoarea este adresată prim-ministrului Florin Cîțu, ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.
„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector și riscul de faliment ce amenință mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgență următoarele măsuri:
1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranță sanitară.
2. Scoaterea restaurantelor de sub incidența procentului de 3/1000 de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de toți operatorii”, se precizează în document.
Totodată, reprezentanții industriei ospitalității din România argumentează că redeschiderea teraselor, la 1 iunie 2020, nu a crescut numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranță în unitățile în care se respectă reglementările sanitare.
De asemenea, HORA subliniază pierderile pe care industria ospitalității din România le-a suferit în timpul pandemiei și solicită Guvernului o întrevedere pentru a discuta aceste aspecte.
„Urmare a crizei datorată pandemiei și a măsurilor restrictive instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele șase luni de zile din anul 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 40% dintre operatori”, potrivit textului scrisorii publicate de HORA.
Organizația patronală a restaurantelor notează că aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajați și aport consum) și 0,74% impact financiar indirect (furnizori și investiții).