* o brăileancă de 73 de ani, fost cadru medical, ne-a povestit experiența umilitoarea pe care a trăit-o săptămâna trecută la UPU * aceasta susține că a așteptat aproape șase ore pentru a fi văzută de un medic, timp în care asistentele nu făceau altceva decât să se răstească la ea când punea o întrebare * deși se simțea foarte rău, femeia mai spune că nu a fost văzută nicio secundă de un medic, nu i s-a pus nici măcar o perfuzie, iar după orele de așteptare i s-a comunicat că trebuie să fie internată, fără a i se aduce la cunoștință însă și motivul
Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila a fost locul unde, săptămâna trecută, o brăileancă de 73 de ani a sperat că va primi ajutorul medical de care avea nevoie. Pacienta ce suferă de mai multe boli și care se simțea extrem de rău se plânge, însă, că a fost tratată cu indiferență, a trebui să suporte țipetele și răstelile asistentelor, a îndurat frigul, iar după aproape 6 ore de așteptare, deși niciun medic nu a venit să o consulte, i s-a spus că trebuie internată. Pentru ce motiv, nici până astăzi nu a aflat. Redăm în continuare sesizarea acesteia, care ne-a spus că nu dorește să facă rău nimănui, însă speră că se vor lua măsuri, iar alți pacienți, indiferent de vârstă sau de ocupație, să nu mai treacă printr-o astfel de experiență și să fie tratați omenește.
Oră după oră de agonie
Miercurea trecută, brăileanca de 73 de ani a mers la UPU Brăila, la insistențele medicului curant. Se simțea foarte rău de câteva zile, iar medicul a insistat să meargă la Urgențe pentru a fi investigată și a preveni o potențială problemă gravă de sănătate. Cum a ajuns la spital a și început coșmarul.
”La ora 11.30, 12 fără un sfert, m-am dus la UPU. Aveam o stare de rău, mi se înfundau urechile, aveam amețeli, o stare de prăbușire, de leșin. Aveam aceste stări de vreo săptămână. Eu am foarte multe probleme de sănătate, am boli cronice, sunt hipertensivă, am o problemă cardiacă, în fine, multe boli. M-am prezentat la UPU și le-am zis că îmi este foarte rău și aș dori să mă vadă cineva. Le-am rugat să îmi facă un test Covid. Mi s-a făcut un test rapid care a ieșit negativ. Mi s-a făcut și un test PCR, iar rezultatul l-am primit a doua zi și era tot negativ. Deci nu era Covid”, ne-a povestit aceasta.
După test, femeii i s-a spus să meargă într-unul dintre containerele modulare amplasate în fața UPU și să aștepte. Și a așteptat, a așteptat și iar așteptat.
”Ploua și era un frig... Mi-a pus o infirmieră un radiator dar ce să faci cu el că atunci când te ridicai în sus înghețai. În fine. Am stat, am zis să am răbdare că n-am ce să fac. Și s-a făcut ora 3 și jumătate aproape. Mai ieșea câte o asistentă pe acolo prin curte și întrebam și eu «Mă vede cineva?». Cred că am întrebat vreo 4-5 persoane. «Doamnă, din suflet vă rog, anunțați la Urgențe acolo că sunt de la ora 11 jumate, 12 fără un sfert stau în containerul ăla și nimeni nu îmi spune nimic. Îmi este foarte rău, cât să mai aștept?» Mi s-a spus să aștept că voi fi văzută de un medic când îmi vine rândul”, și-a continuat aceasta povestea.
După alt timp de așteptare și după ce susține că a întrebat alte persoane când va veni un medic să o vadă, simțindu-se tot mai rău, în final brăileanca a ieșit din container și a intrat în UPU. Acolo a fost repezită și certată că a ieșit afară, fiind trimisă să meargă înapoi și să aștepte în continuare.
”Până la urmă a venit o asistentă. Toată lumea țipă acolo, una nu vorbește frumos! Le-am spus: «Vă rog frumos, ajutați-mă că nu mai rezist!». Îmi spuseseră înainte că trebuie să îmi ia sânge și să îmi facă o radioscopie pulmonară. Mă duc și găsesc o asistentă acolo unde trebuia să îmi ia sânge. A început și ea să țipe că de ce am venit și nu am așteptat. M-a luat asistenta și m-a băgat într-o cameră unde era și un bărbat. Scria pe ușă Covid-19. Și eu am zis că nu am Covid și am întrebat de ce mă bagați acolo. «Hai, mamaie!» Așa mi-a răspuns. Și eu am fost cadru medical dar nu am vorbit așa cu pacienții, indiferent cât de amărâți au fost. Eu îi luam de mână, le vorbeam frumos, întrebam ce au pățit”, ne-a mărturisit aceasta.
În urma probei de sânge femeia s-a ales cu vena spartă. Vânătăile de pe braț încă se observă la mai mult de o săptămână după acest episod. Însă aceasta ne-a spus că nu este supărată din acest motiv. Lucrând în domeniu înțelege că ”astfel de accidente se întâmplă”.
După analizele de sânge a urmat mersul la sala de radioscopie pulmonară, femeia fiind repezită și de brancardier pentru că nu se mișca mai repede, în contextul în care aceasta încerca să își protejeze brațul. A ajuns înapoi în container unde a așteptat încă două ore, timp în care spune că îi înghețase os pe os.
Sătulă să mai îndure tratamentul umilitor, femeia a decis că nu mai are rost să stea pentru că tot nu venea un medic să o consulte. Numai că, atunci când a vrut să plece a fost văzută de o altă asistentă. A urmat o nouă atitudine neprofesionistă.
”M-a văzut o asistentă și m-a întrebat unde mă duc. «De ce să mai stau de ce mă țineți aici, în container, mă umiliți! De ce nu îmi dați rezultatele?» i-am spus. «Da' ce eu sunt Nostradamus să le știu pe toate!» Așa s-a exprimat”, își amintește brăileanca.
După acest episod a venit o altă asistentă care ar fi țipat. Asistenta i-a dat rezultatele analizelor și i-a spus că trebuie internată în spital.
”Am întrebat de ce? Cu ce diagnostic să mă internați în spital după atâtea ore în care nu m-a văzut nimeni. Le-am întrebat dacă chiar nu mă vede și pe mine un medic că îmi este foarte rău și mi s-a răspuns că nu. Cum e posibil așa ceva? Mă internau pentru ce? Când pe mine nu m-a văzut nimeni! Să mă vadă și pe mine un medic și să-mi spună cu ce mă internează și atunci da, mă internez”, povestește femeia.
În final, aceasta a semnat că refuză internarea, a primit rezultatele analizelor și a plecat. Când a ajuns însă acasă a constatat o altă bătaie de joc. Foaia cu rezultatele analizele a fost scoasă greșit la imprimantă, în sensul că erau tăiate fix denumirile investigațiilor de sânge care i s-au făcut.
”Ce analiză este asta? Cum poate un doctor să le interpreteze. Eu știu ce analize s-au făcut aici? Da, se vede rezultatul și valoarea normală dar ce analiză? De ce mă umilești o zi întreagă și mă ții într-un container?! Plus că nu este nicio parafă, nicio semnătură pe analiză, nimic. Ce a interpretat doamna doctor să mă internez în spital dacă nu scrie nimic. Că asta i s-a arătat! Nu mi s-a luat o tensiune, absolut nimic! O perfuzie nu mi s-a pus!”, mai afirmă aceasta.
După toată această experiență, brăileanca spune că a plâns două zile.
”Am plâns două zile pentru umilință. Nu am pomenit așa ceva! Nu m-a văzut niciun doctor! Am locuit patru ani la Bruxelles și am fost nevoită să merg la Urgențe la un moment dat. Cum am intrat acolo cinci asistenți au venit să îmi facă analize, să mă consulte. Oameni calzi, calmi. M-au tratat omenește. Și nu vorbeam limba”, își amintește aceasta.
Sesizare și către conducerea spitalului
Despre această experiență umilitoare persoana care ne-a sesizat cazul a vorbit și cu managerul Delia Râșnoveanu. Directoarea spitalului s-ar fi arătat și ea uimită de faptul că niciun medic nu a consultat-o și a sfătuit-o să depună și o sesizare scrisă pentru a putea lua măsuri.
De altfel, contactată de redactorii ”Obiectiv”, dr. Râșnoveanu ne-a declarat că îi îndeamnă pe toți pacienții care întâmpină probleme cu personalul medical sau auxiliar să depună sesizări scrise, fie online, pe site-ul spitalului, fie să le depună fizic la registratură. Aceasta ne-a mai spus că va face verificări la UPU pentru că cele povestite de brăileancă, dacă se adeveresc, sunt chestiuni îngrijorătoare.
Demn de menționat este că acest caz ne-a fost adus la cunoștință de un cititor al ziarului nostru, pensionar, cu zeci de ani de experiență nu numai ca medic ci și în management medical. „Am profesat meseria de medic , cu știință și conștiință, 43 de ani și am tendința firească de a a-mi conserva spiritul de breaslă, dar condamn vehement tendința tot mai evidentă de dezumanizare a actului medical, deși făptașii lui sunt plătiți cu salarii la care generația mea nici nu visa! De aceea , vă rog trimiteți un ziarist cu mintea întreagă, să vadă ce se întâmplă la această Unitate de Pacienți Umiliți”, a încheiat medicul pensionar, revoltat de ce a pățit colega sa de breaslă, pensionară la rându-i.