Mergi la conţinutul principal

Ordonanța Jos Cultura

• la începutul acestei luni, Guvernul a venit cu un proiect de ordonanță pentru a reduce cheltuielile publice • domeniul culturii ar putea fi cel mai afectat, 61% dintre instituțiile de spectacole urmând să fie desființate/comasate/reorganizate • dacă actul normativ ar intra în vigoare în forma actuală, ordonanța ar “lovi” în Teatrul de Păpuși “Cărăbușși Filarmonica “Lyra - George Cavadia” sau Teatrul “Maria Filotti”

 

Aproape 300 de instituții de cultură din țară riscă să fie desființate/comasate/reogarnizate. Vorbim despre cel puțin 37 de teatre, 42 de biblioteci, 48 muzee și 166 de așezăminte culturale ce ar putea să își piardă identitatea, patrimoniul și istoria. Cultura va fi cel mai afectat domeniu de “ordonanța austerității”, proiectul propus la începutul lunii de Guvern pentru a reduce cheltuielile publice. Potrivit draftului OUG, instituțiile care au mai puțin de 50 de angajați riscă să dispară, iar cele care ating acest prag trebuie să își reducă drastic bugetele, existând în unele cazuri riscul de faliment. Din acest motiv, proiectul ordonanței a fost catalogat de către artiști drept o ”catastrofă pentru cultura românească. La Brăila, actul normativ ar putea afecta Teatrul de Păpuși “Cărăbușși Filarmonica “Lyra - George Cavadia”, care au sub 50 angajați, dar și Teatrul “Maria Filotti”.

 

Daniela Mihovici, managerul Teatrul de Păpuși ”Cărăbuș” Brăila: ”Dacă vrem să avem o societate cum se cuvine în viitor ar trebui să avem grijă în primul rând de copii, de educația lor”

Teatrul de Păpuși ”Cărăbuș” Brăila se află pe lista instituțiilor de cultură ce funcționează cu un număr mai mic de 50 angajați, mai exact 27 posturi ocupate, fiind în pericol de a fi desființat sau comasat.

”Teatrul de păpuși are un specific aparte. Nu putem compara teatrul pentru copii cu teatrul pentru adulți. Dacă vrem să avem o societate cum se cuvine în viitor ar trebui să avem grijă în primul rând de copii, de educația lor. Iar de educația unui copil se ocupă familia, grădinița, teatrul. Ca să fim sinceri, nu știm exact ce se va întâmpla, dar dacă ar fi să fie aplicată această ordonanță teatrele pentru copii ar dispărea. Ar devenii secții ale altor instituții, nu știu. Cert este că ar fi foarte complicat. Și cei din Guvern trebuie să înțeleagă că e exact ca acasă. Copilul mic are dormitorul lui și universul lui acolo. De aceea avem teatre pentru copii. Noi avem o sală cu 130 locuri, tot timpul sunt ocupate, avem sold out la spectacole. E un teatru care performează, ne-a spus Daniela Mihovici.

Teatrul de Păpuși Cărăbuș a fost înființat în 1951, iar anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 9 a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii și Tineri. Managerul instituției ne-a mai spus că „ordonanța austerității” vine în cel mai rău moment, când teatrul avea planuri mari de viitor.

”Noi deja am ajuns și la licee, avem un spectacol nou, «Pedagog de școală nouă», și ei sunt dornici să vină către noi. Acum când am dat și noi startul ca să apărem în forță ca și teatru competitiv, uitați ce se întâmplă. Clasele I-X. Să încercăm să fie și pentru tineret, obiectivul meu fiind ca în viitor să fie teatru pentru copii și tineret. Nu știm ce se va întâmpla, dar ne-am dori și am făcut demersuri să se facă excepție la această ordonanță privind teatrele mici. Și domeniul culturii per total. Chiar dacă la Brăila suntem norocoși și autoritățile locale au spus că ne vor ajuta, nu e normal ce se întâmplă, a mai adăugat aceasta.

 

Petrea Gogu, directorul Filarmonica Lyra: ”Avem o Filarmonică ce ne reprezintă și înscrie Brăila printre orașele cu adevărat culturale ale țării”

Dacă ordonanța va fi aprobată în forma actuală, Filarmonica ”Lyra – George Cavadia” ar fi cea de-a doua instituție din Brăila care ar avea de suferit. Înființată în 1996, Filarmonica a funcționat de-a lungul timpului sub mai multe denumiri, iar directorul Petrea Gogu ne-a declarat că s-au făcut eforturi mari pentru ca instituția să își țină porțile deschise și să ofere publicului spectacole de muzică cultă.

”Nu se poate să fim comasați. Filarmonica este o instituție de concerte, ce are ca obiect muzica cultă. Nu poate fi comasată cu nimic. E ceva... Adică noi suntem o instituție publică nu de concerte, ci de proiecte, de spectacole. Deja suntem înscriși în Registrul Artelor Spectacolului la Ministerul Culturii. Nu orice se poate înscrie acolo. Facem parte din Ministerul Culturii, ca entitate de sine stătătoare, Filamonica «Lyra - George Cavadia». Nu este un amatorism, ceva de masă, ci este o muzică clasică, o muzică cultă. Împăratul nostru este publicul. Ce își dorește publicul? Are nevoie de noi? Dacă nu are, atunci dăm liber guvernului să ne desființeze. Noi și așa ne-am luptat ani de zile să fim o filarmonică, avem și o concurență neloială, dar acolo e altă poveste. Avem o filarmonică ce ne reprezintă și înscrie Brăila printre orașele cu adevărat culturale ale țării. Poți spune că Brăila într-adevăr este culturală. În jurul nostru, celelalte orașe nu au filarmonici. Nici Galați, Tulcea, Ialomița, Buzău, Vrancea nu au filarmonici”, ne-a declarat acesta.

În prezent, Filarmonica ”Lyra – George Cavadia” are în organigramă 15 posturi, din care sunt ocupate 14. ”Din 14 posturi ocupate șapte sunt cu jumătate de normă. Bun, dacă adăugăm și colaborările, ajungem la peste 50 când avem concerte. Aici s-ar putea explica că suntem o filarmonică de proiecte, dar de fapt acționăm ca una de concerte. Eu am lunar trei evenimente mari. Am un concert simfonic, un concert cameral și un recital. Lună de lună. Ceea ce ne-ar îndreptăți să facem parte tot din ăia 50 pentru că eu lunar am contracte de colaborare ce depășesc 50 persoane”, a explicat acesta.

Directorul Filarmonicii ne-a mai spus că măsura de a comasa instituțiile de cultură nu ar aduce cine știe ce economie la bugetul de stat.

”Dacă se va aplica ordonanța s-ar ajunge, ceea ce nu ne dorim, să ne subordonăm direct Consiliului Județean, la Direcția de Cultură. Oricum noi suntem subvenționați de Consiliul Județean, dar suntem de sine stătători. Ce s-ar schimba dacă am trece direct în subordinea Consiliului Județean? Poate s-ar diminua din funcțiile de conducere. Bine, asta e supoziția mea. În afară de mine mai avem o singură funcție de conducere, cea a contabilului-șef. Doar atât. Soluția ar fi să ne lase să activăm cum am activat și până acum pentru că Filarmonica «Lyra – George Cavadia» este un pilon important în cadrul culturii Brăilei”, a punctat acesta.

 

Teatrul ”Maria Filotti”: ”Dacă iei teatrul, iei muzeul, iei filarmonica, iei inima unui oraș

Deși Teatrul ”Maria Filotti” Brăila nu riscă să fie comasat sau desființat, având în prezent peste 50 de angajați, dacă ordonanța s-ar aplica în forma actuală instituția ar urma să primească o finanțare mult mai mică, ceea ce ar afecta întreaga activitate.

„Ordonanța aceasta a creat un haos total iar dacă va fi aplicată în forma aceasta, efectele sunt grave pentru teatrele din orașele mici, orașe cu un număr mic de populație, cum sunt cele din Ardeal, care nu au nicio vină că au mai puțin de 50 angajați. Să le comasezi înseamnă să le distrugi personalitatea. Noi nu suntem în această situație, avem 74 posturi în organigramă din care nouă neocupate. Însă clar am fi și noi afectați pentru că nu ne-ar ajunge bugetul. Și noi întotdeuna am încercat să ținem cheltuielile sub control”, ne-a declarat Radu Nichifor, managerul Teatrului „Maria Filotti”.

Acesta ne-a mai spus că „ordonanța austerității” îi amintește de criza economică din perioada 2009-2010, însă, spre deosebire de acel moment, acum are „senzația că a fost mințit” de către guvernanți, care au ascuns sub preș imensa gaură din buget.

„Am senzația că autoritățile centrale au mințit. Ni s-a spus că economia merge bine, că nu vor fi creșteri de taxe, iar apoi, în mijlocul verii, când toată lumea e în concedii, vii cu această nenorocire și spui: «Descurcați-vă!». Și mi se pare că planul acesta de reducere a cheltuielilor în teatre și celelalte instituții culturale nu are la bază o analiză a situației din teren, ci pur și simplu cineva a zis să se facă economie, din pix, dar fără să gândească ce efecte va avea o astfel de măsură. Apoi, nu mi se pare cinstit să plasezi totul în cârca autorităților locale. Sunt însă liniștit că am putut colabora cu Primăria și domnul primar care ne-a asigurat că se vor găsi soluții pentru a putea funcționa ca și până acum. Că până la urmă cam așa se va pune problema: dacă ai noroc sau nu de un primar sau de un președinte de Consiliu Județean care să înțeleagă importanța teatrelor și a culturii în viața societății. Dacă iei teatrul, iei muzeul, iei filarmonica, iei inima unui oraș. Sufletul rămâne, dar îi iei inima”, ne-a mai declarat acesta.

 

80% dintre bibliotecile din țară vor fi afectate. Dragoș Neagu: ”Dacă închizi biblioteca publică în mediul rural, încalci constituția pentru că nu mai oferi nicio șansă privind accesul la cultură

Potrivit unei analize a Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), aproximativ 80% dintre bibliotecile din țară  vor fi afectate de „ordonanța austerității”, 22 județene și 12 municipale, acestea având sub 50 de angajați. Doar 12 dintre bibliotecile județene ar supraviețui măsurilor propuse. Printre acestea se numără și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, însă Dragoș Adrian Neagu, managerul instituției și președinte al ANBPR, ne-a explicat de ce sunt total greșite propunerile Guvernului.

„Per total, la nivel național, măsura ar însemna afectarea a 490 instituții culturale, dintre care unele care sunt unice. Vorbim de Arhiva Națională de Filme, Institutul Național de Cercetare și Formare în Cultură, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, toate sunt sub 50 de salariați. Eu zic că întreg sistemul o să treacă printr-un șoc. Noi totuși ne-am dori să existe o excepție în zona aceasta pentru că nu e prima oară când trecem prin restructurări. Am avut și în 2009-2010 și nu putem spune că organigrama s-a mărit. Din contră, aceasta a rămas aproape constantă ca după transformările din 2009-2010. Deja funcționăm cu minim, aproape pe avarie suntem. La Brăila suntem avantajați că putem să menținem două ture în ceea ce privește accesul la publicații. Dar sunt în țară biblioteci care nu pot face așa ceva. Au personal extrem de puțin. Și în legea administrației publice se spune că biblioteca este una dintre instituțiile care trebuie să existe în cadrul unei entități publice. Mai mult, dacă închizi biblioteca publică în mediul rural, încalci Constituția pentru că nu mai oferi nicio șansă pivind accesul la cultură în zona rurală. Este singura instituție culturală din mediul rural”, ne-a declarat Dragoș Neagu.

 

Petiție pentru salvarea culturii!

Reacțiile oamenilor sectorul cultural la „ordonanța austerității” nu au întârziat să apară. Printr-un Memoriu adresat Cabinetului Primului Ministru al României, 50 de manageri din instituții de spectacole și concerte și ale Uniunii Teatrale din România - UNITER și-au exprimat îngrijorarea și dezacordul cu privire la măsurile propuse. Aceștia au lansat și o petiție online intitulată „Opriți distrugerea culturii!”, care a adunat peste 46.000 semnături.

„Solicităm imperios respectarea articolului 33 din Constituția României și acordarea poporului român accesul la Cultură! Prin măsurile relatate mai sus care ar duce la desființarea sau falimentarea a numeroase Instituții de Cultură se încalcă un drept fundamental garantat de Constituție! (...) În plus, avem îndoieli că soluția normativă propusă va îndeplini scopul acesteia, comunicat în spațiul public, anume acela de a se obstrucționa realizarea de serbări, evenimente culturale de masă, bugetofage, de către autoritățile administrației publice locale. Este mult mai mare pericolul ca acele serbări să fie păstrate, iar pentru a se încadra în procentul impus, autoritățile publice locale să reducă cheltuielile cu funcționarea instituțiilor publice de cultură, cu consecință directă asupra caracterului de continuitate a ofertei culturale și a cantității și calității proiectelor acestor instituții, mergând până la pericolul desființării lor din motive financiare”, susțin autorii petiției.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro