• proiectul de lege va fi trimis preşedintelui Iohannis pentru promulgare
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, zilele trecute, OUG 23/2017 privind plata defalcată a TVA, mai cunoscută ca regula “TVA Split”, cu 163 de voturi “pentru” şi 95 “împotrivă”. Procedural, proiectul de lege, având girul camerei ca for decizional, urmează să fie trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
În primă etapă, actul normativ în discuţie a trecut de Senat în cursul lunii octombrie.
În forma finală, potrivit noilor reglementări adoptate la articolul 2, au obligaţia să deschidă şi să utilizeze cel puţin un cont de TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea şi plata TVA, şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru încasarea TVA, care se află în cel puţin una din următoarele situaţii:
a) La 31 decembrie 2017 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare (...) cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu sunt achitate până la data de 31 ianuarie 2018;
b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 lei pentru restul contribuabililor;
c) se află sub incidenţa legislaţiei privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.
Reamintim că mediul de afaceri a respins categoric “TVA-split”. Ca o linie generală a punctelor de vedere prezentate de exponenţii mediului privat, se distinge clar teama că noua regulă a TVA-split nu va face altceva decât să complice şi mai mult birocraţia, dar şi efortul firmelor pe partea de management a TVA.