Ordonanţa de urgenţă 55/2014 care permite migraţia politică a aleşilor locali nu a trecut la vot, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor. Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, liberalul brăilean Cătălin Boboc, crede că actul normativ va pica şi la Senat, hotărâtor fiind votul UDMR.
"Dacă cei de la UDMR sunt consecvenţi, adică vor vota şi ei la fel în Senat, pentru respingerea ordonanţei, atunci ea va pica. Acum la deputaţi s-a văzut clar cine a votat. Doar cei de la PSD, UNPR şi PC, restul n-a votat nimeni, şi nici aceştia toţi. Domnul Ponta şi domnul Dragnea nu au reuşit să-i convingă nici măcar pe ai lor să voteze. După părerea mea, dacă UDMR-ul va fi consecvent şi nu va vota ordonanţa, majoritatea lui Ponta nu va întruni două treimi pentru că este o lege organică. Ca atare va pica şi la Senat, dar asta este doar o presupunere", a declarat şeful Comisiei juridice din Senat, Cătălin Boboc.
OUG 55/2014 a fost supusă votului final, în şedinţa de miercuri, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptată. Astfel, s-au înregistrat 195 de voturi "pentru", 109 voturi "împotrivă" şi 21 de abţineri. Aşadar, dacă ordonanţa va fi respinsă, aleşii locali nu vor mai putea să-şi schimbe culoarea politică fără să-şi piardă statutul de primar sau consilier. Cât despre cei care au migrat deja spre alte partide, aceştia rămân plecaţi. "Juridic vorbind, au procedat perfect legal", a explicat Boboc.
Reamintim că la Brăila, de actualitate este scandalul din PP-DD când 6 consilieri judeţeni şi 4 municipali din partidul lui Dan Diaconescu au migrat la PSD şi UNPR. Situaţia lor este însă neclară fiindcă ei fuseseră deja excluşi din partid cu 5 zile înainte de a-şi exprima opţiunea pentru alt partid, ei riscând să-şi piardă mandatele în urma solicitării PP-DD. Consiliul Judeţean Brăila ar putea lua în discuţie soarta acestora în următoarea şedinţă ordinară. În situaţii la fel de neclare se mai află la Brăila şi consilierii Dan Păun (ex-PER) şi Radu Silviu (ex-PDL).