Mergi la conţinutul principal

Orban a criticat la Brăila proiectul de OUG pentru organizarea Alegerilor Europarlamentare şi a Referendumului

• liderul PNL Ludovic Orban a dorit să tragă un semnal de alarmă cu ocazia vizitei sale la Brăila, privind proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru organizarea Alegerilor Europarlamentare concomitent cu Referendumul pe Justiţie • acesta a semnalat patru nereguli şi a solicitat premierului Viorica Dăncilă să nu aprobe proiectul în forma actuală deoarece este neconstituţional

 

Preşedintele PNL Ludovic Orban a vorbit cu ocazia vizitei sale în Brăila pentru lansarea candidaţilor partidului la Alegerile Europarlamentare despre proiectul de ordonanţă de urgenţă pregătit de Autoritatea Electorală Permanentă privind scrutinul din 26 mai. Mai exact, modul în care ar trebui să se deruleze Alegerile Europarlamentare concomitent cu Referendumul propus de preşedintele Klaus Iohannis pe temele justiţiei. Orban a dorit să semnaleze patru nereguli legate de acest proiect pe care îl consideră creionat de PSD-işti în aşa fel încât să fie avantajaţi la alegeri şi să influenţeze mascat rezultatul referendumului. Pe scurt, liberalul a vorbit despre încercarea de a limita implicarea preşedintelui României la acest referendum pe care chiar acesta l-a iniţiat, despre introducerea românilor din afara României la stabilirea cvorumului pentru referendum, despre faptul că preşedinţii de secţii ar urma să întrebe cetăţenii dacă doresc şi buletin pentru referendum sau nu, dar şi despre situaţia incertă privind modul în care se va afişa prezenţa la vot la referendum.

“Proiectul de ordonanţă pregătit de PSD împreună cu preşedintele pus de PSD la Autoritatea Electorală Permanentă are ca obiectiv modificarea legislaţiei electorale în special în ceea ce priveşte referendumul. O somez public pe Viorica Vasilica Dăncilă să nu accepte proiectul de ordonanţă în forma în care este înaintat spre Guvern! Câteva prevederi sunt extrem de grave. Încalcă prevederile constituţionale, încalcă principiile democraţiei şi calcă în picioare drepturi fundamentale ale românilor. Prima solicitare este de a elimina articolul care interzice autorităţilor publice, repet AUTORITĂŢILOR PUBLICE, să se implice în campania pentru referendum. Această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite preşedintelui României să se implice în campanie la referendum. Iar motivarea penibilă care este furnizată de iniţiatori în cuprinsul expunerii de motive, este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, care într-adevăr face o referire la interdicţie, dar foloseşte sintagma «autorităţilor administraţiei publice care sunt implicate în organizarea referendumului». Adică referirea Comisiei de la Veneţia este legată strict de Guvern. Iar sintagma «autorităţile publice» se referă la toate autorităţile publice din România, inclusiv la preşedinte”, a declarat Orban, cu precizarea că PSD-iştii încearcă astfel cenzurarea preşedintelui României.

 

Alte probleme legate de proiectul de OUG

 

A doua prevedere pe care Ludovic Orban o consideră gravă este legată de modificarea cvorumului la Referendum.

“Prin introducerea în acest cvorum a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, vorbim despre o prevedere neconstituţională. Există o decizie a Curţii Constituţionale din 2013 care spune clar că este neconstituţională orice modificare care se adoptă cu mai puţin de un an înainte de un referendum. Înţelegem care este de fapt miza. Pentru că PSD este disperat să împiedice cu orice preţ exprimarea voinţei cetăţenilor la referendumul convocat de preşedinte. Susţinerea pentru referendumul iniţiat de preşedinte este de peste 90% din populaţia României. Adică 93% din populaţia României susţine interzicerea amnistierii şi graţierii faptelor de corupţie şi 92% susţine interzicerea de a reglementa prin ordonanţă de urgenţă în domeniul Justiţiei. (...) O a treia prevedere care este introdusă în mod parşiv în cuprinsul proiectului de ordonanţă este legată de introducerea unei proceduri complet stupide, conform căreia preşedintele fiecărei secţii de votare trebuie să îi întrebe pe cetăţeni dacă votează şi la referendum şi la Europarlamentare. Deci este clară tentativa PSD ca prin intermediul preşedinţilor de secţii de votare pe care îi controlează, să inhibe votul cetăţenilor la referendum, prin introducerea unei proceduri aberante. Omul când vine la secţia de votare trebuie să ceară: buletin de vot pentru Europarlamentare, buletin de vot pentru Referendum. În momentul în care preşedintele secţiei de votare îi pune întrebarea, e clar că această întrebare poate fi pusă într-un asemenea mod în care să îl determine pe cetăţean să nu ia buletin de vot la referendum”, a mai precizat Orban, cu precizarea că foarte mulţi dintre preşedinţii secţiilor au poziţii administrative şi pot fi uşor ameninţaţi.

Acesta s-a arătat îngrijorat şi de faptul că monitorizarea prezenţei la vot în timp real nu este deloc clară deocamdată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro