* în timpul vizitei sale la Brăila, liderul PNL Ludovic Orban a ținut să anunțe că partidul său a obținut două victorii la CCR împotriva unor legi date de PSD-iști, dar și un semi-succes * este vorba despre declararea ca neconstituțională a Legii manualului unic, a Legii înființării Fondului Suveran de Investiții (pe procedură) și o amânare până în septembrie a dezbaterilor pe modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală
Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, aflat în vizită la Brăila a dorit să anunțe faptul că a reușit să obțină câteva victorii importante împotriva PSD-iștilor și legilor controversate adoptate de Parlament. Concret, Orban a vorbit despre faptul că judecătorii Curții Constituționale au declarat ca neconstituțională Legea Manualului Unic, la fel (deși pe procedură) au stabilit și în cazul Legii înființării Fondului Suveran de Investiții, ca urmare a sesizărilor PNL, dar au stabilit și o amânare până în luna septembrie pentru dezbaterile pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
“După cum bine știți, PSD-ul vrea să readucă sistemul de educație din România la perioada comunistă. Să instituie un monopol al unei edituri de stat, Editura Didactică și Pedagogică și să impună manualul unic. De ce își dorește lucrul acesta? Dintr-un motiv foarte simplu: să ideologizeze programa școlară, conținutul programelor școlare în foarte multe domenii. Să nu mire pe nimeni dacă în cazul în care până la urmă își vor impune acest obiect, o să ne trezim cu poza lui Liviu Dragnea pe prima pagină a fiecărui manual școlar, ca pe vremea lui Ceaușescu. Să nu mire pe nimeni dacă în manualul unic pe care vrea să îl elaboreze Dragnea o să vedem că Marea Unire nu a fost săvârșită de Regele Ferdinand și de Partidul Național Liberal, ci a fost săvârșită probabil de alți actori. Nu e exclus să ne trezim că PSD-ul o să își aroge și această mare realizare a neamului românesc. Nu vreau să intru acum în detalii, dar PNL este categoric împotriva acestui control politic de stat impus de PSD prin intermediul monopolului editurii didactice și pedagogice și prin intermediul manualului unic. Susținem în continuare, generarea manualelor în regim de competiție, de furnizori privați care sunt mult mai creativi, mult mai inteligenți, mult mai apropiați de toate evoluțiile care se petrec în diferitele discipline și au capacitatea să realizeze manuale mult mai bine adaptate nevoilor și cerințelor elevilor”, a declarat Orban despre legea manualului unic.
Liderul PNL-ist a afirmat că nu poate accepta reinstituirea unui monopol de stat, de tip comunist, în Educație, la fel cum nu poate accepta o decizie dăunătoare copiilor, care nu vor mai avea posiilitatea să facă performanță în baza unor manuale unice construite de miniștri “analfabeți ai PSD-ului”.
Orban acuză că PSD-ișii pregătesc un mega-jaf cu Fondul Suveran de Investiții
Mergând mai departe, Ludovic Orban a afirmat la Brăila că o altă mare victorie a PNL este faptul că a fost declarată neconstituțională, fie și doar pe procedură, legea de înființare a Fondului Suveran de Investiții. Liderul liberal consideră că este cel mai mare jaf pus la cale de PSD în ultimii ani.
“Fondul Suveran de Investiții este constituit având la bază acțiunile deținute de stat ale celor mai profitabile companii din România la care statul este acționar. De ce vor să facă acest fond suveran de investiții? Din cauza cheltuielilor sociale, cu subvențiile exagerate pe care le-au generat în buget, din cauza creșterii costurilor cu personalul, din cauza creșterii unor costuri care nu generează beneficii pentru societate în ansamblu, ci numai pentru anumite categorii privilegiate. Pentru că nu mai există bani de investiții și ca să poată realiza investiții trebuie să crească deficitul bugetar. Or, este evident ca țară a Uniunii Europene și ca țară semnatară care am și adoptat pactul fiscal-bugetar, noi nu avem voie să depășim un anumit deficit. Și ce vor să facă ei? Vor să facă niște investiții. Din ce bani or să facă investițiile astea? Foarte simplu. Din bani care sunt obținuți, punând ca garanții societățile deținute de stat la cele mai profitabile companii. Deci banii îi vor obține pe lângă capitalizarea inițială, care vine o parte mică de la stat, emițând titluri de valoare, obligațiuni, pe care le vor garanta cu acțiunile la societăți. Este evident când te uiți ce vor să facă cu banii. Spitale, drumuri, tot felul de investiții care nu îți aduc niciun ban. Iar toți banii cheltuiți nu vor putea fi recuperați. La scadența titlurilor de valoare care vor fi emise, în momentul în care nu vor putea acoperi și nu vor putea rambursa sumele de bani pe care le-au împrumutat girând cu acțiunile societăților, toți cei care au împrumutat or să se îndrepte împotriva societăților. Deci se va produce o privatizare ostilă, care cred că deja este pusă la cale”, a mai adăugat Orban.
Sursa citată a adăugat că tocmai prin acest mecanism anumiți clienți ai PSD vor putea să dobândească pachetul majoritar de acțiuni la cele mai profitabile companii de stat. “Vă repet, e vorba de Transgaz, de Electrica, de Transelectrica, de Romgaz, Hidroelectrica. Deci companii care au profituri, care sunt competitive și care sunt extrem de valoroase pentru statul român. Ce mai urmăresc? Toate investițiile care vor fi realizate din Fondul Suveran de Investiții nu vor trebui să respecte procedurile de achiziție pentru că fondul a fost scos din categoria autorităților care trebuie să respecte legislația în domeniul achizițiilor publice. Evident că vor prădui aceste lucrări. Le vor da pe ochi frumoși la toate companiile clientelare pe care le-au construit de-a lungul timpului. Care, evident, vor face lucrări de mântuială la prețuri mari și nu vor face altceva decât să contribuie la creșterea costurilor acestor lucrări, adăugând costurile, să le spunem, de stimulare a decidenților politici. O altă consecință negativă pe care o va avea și aici trag din nou un semnal de alarmă, este aceea că tot se va depăși deficitul bugetar. Pentru că până la ora actuală Eurostat nu și-a dat acordul pentru ca acest Fond Suveran de Investiții, cheltuielile făcute de acesta să fie în afara bugetului general consolidat. Dacă aceste cheltuieli vor fi introduse în bugetul general consolidat, practic înființează fondul suveran degeaba. Sau nu chiar degeaba, pentru că tot vor apuca să prăduiască niște bani. Este clar că această escrocherie este un jaf cu premeditare pus la cale de PSD care trebuie oprit cu orice preț, pentru că altfel ne vom trezi peste câțiva ani că nu mai avem nicio companie profitabilă la care statul să dețină acțiuni majoritare și ne vom trezi cu lucrări proaste, cu o grămadă de datorii care au fost făcute de administratorii responsabili - pentru că în mod evident, PSD-ul își va pune administratorii acestui Fond Suveran de Investiții care vor gestiona toate aceste resurse ale statului în afara oricărui fel de control public”, a mai punctat liderul PNL, adăugând că deocamdată Curtea Constituțională a declarat legea Fondului Suveran neconstituțională, dar pe motiv că nu era nevoie o lege și că putea fi realizată prin hotărâre de Guvern. Orban a punctat că dacă PSD-iștii vor merge mai departe cu o hotărâre de Guvern, Comisia Juridică a PNL are temă să atace în contencios administrativ, dar și să ceară excepții de neconstituționalitate, pentru a determina Curtea să se pronunțe și pe fond.
Amânarea dezbaterilor pe Codul Penal și Codul de Procedură Penală
Ludovic Orban a mai punctat și că PNL-iștii au mai înregistrat un semi-succes prin faptul că judecătorii Curții Constituționale au decis să amâne pentru septembrie dezbaterile pe sesizările formulate de liberali și partenerii din opoziție legate de modificările la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
“Este foarte importantă această amânare până la data de 25 septembrie. Pentru că după cum bine știți, tot PNL prin diplomația la nivel european pe care am arătat că o stăpânim, a reușit să sesizeze Comisia de la Veneția prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Și o să existe timpul necesar să se pronunțe Comisia de la Veneția asupra tuturor modificărilor care au fost aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. De asemenea, există și sesizările președintelui României, atât la Codul Penal, cât și la Codul de Procedură Penală, care sunt extrem de întemeiate și de serioase, alături de sesizarea noastră. De asemenea, am înțeles că există și sesizare din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a conchis Orban.