Mergi la conţinutul principal

Orasul si politica "baietilor destepti"

La fiecare 4 ani, imediat dupa alegerile locale cind se stabileste componenta parlamentului local, adica a Consiliului Local Municipal, fiecare partid incearca sa-si promoveze oamenii in functii cheie in cadrul firmelor la care CLM este actionar unic sau majoritar, sau al regiilor autonome subordonate. Asadar, "zbaterea pestelui" este pentru CA si AGA la 3 firme de tip SA - "Braicar", "CET", si "ECO" -, precum si la 2 unitati de tip regie autonoma - RA "Apa" si RA "Administratia Zonei Libere" Braila. Miza acestei lupte este, in primul rind, de ordin financiar, cu scopul de a rasplati efortul din campania electorala depus de membrii importanti ai partidelor. In al doilea rind, se urmareste pozitionarea strategica a propriilor oameni la aceste unitati cu scopul de a avea acces direct la informatii privind activitatea societatilor in cauza. Odata facut jocul numirii pe posturi, fie in consiliile de administratie fie in adunarile generale ale actionarilor, se fac cartile pentru partea pecuniara: cuantumul indemnizatiei incasate. Dat fiind faptul ca acesta este in directa legatura cu salariul directorului general al societatii, se ajunge in situatii in care reprezentantii partidelor accepta majorarea salariilor directorilor doar pentru ca procentul ce le revine sa fie cit mai substantial. Si recompensa e pe masura: de exemplu, un administrator la regia locala de apa-canal incaseaza o indemnizatie anuala de 14.400 lei (144 milioane lei vechi), in timp ce la Zona Libera venitul net este de circa 9.360 lei/an (93,6 milioane lei vechi), la "Braicar", 7.200 lei (72 milioane de lei vechi), la SC "CET" - 5.760 lei (57,6 milioane lei vechi), iar la "ECO", 3.600 lei (36 milioane lei vechi). Pentru acesti bani, administratorii trebuie sa faca lunar act de prezenta la sedintele CA sau semestrial la sedintele AGA. In acest mandat, cei mai recompensati sint oamenii de casa ai PNL-ului, dat fiind faptul ca aceasta organizatie politica detine cel mai mare numar de reprezentanti.

Administratorii de la regii incaseaza indemnizatii record

Cu siguranta cei mai avantajati sint administratorii desemnati in CA la cele doua regii autonome din subordinea CLM. Reprezentantii in CA la RA "Apa", de exemplu, incaseaza indemnizatii de 1.200 lei/luna, indiferent de numarul de sedinte convocate intr-un an de activitate. Iata componenta CA la regia locala de apa-canal: presedinte este directorul general al regiei, Mihail Chirita, urmat de secretarul general al Primariei, Iorga Stoian, arhitectul sef Marcel Marinescu, Marian Prundea si Vasile Cutac, membri PNL si Marius Agache din partea PD.
Administratorii de la RA AZL Braila incaseaza si ei aproximativ 780 lei lunar, indiferent de numarul de sedinte convocate in decursul unui an. De mentionat este ca membrii CA de la regie au propus primarului Constantin Sever Cibu, cel care are putere de decizie in acest sens, majorarea cuantumului indemnizatiei pina la 950 lei pe considerentul ca salariile angajatilor de la Zona libera au fost indexate. Propunerea lor a fost insa respinsa, edilul sef subliniind ca oricum indemnizatiile administratorilor sint mari. Iata componenta Consiliului de Administratie al AZL Braila: presedinte Radu Petrescu, si membri Sanda Chirita, Sorin Enache - PD, Daniela Turosu - PD si Grigore Ciobica - PNL, plus Ilie Deca din partea Finantelor locale si Florentina Irimescu din partea Ministerului Transporturilor.

600 lei/lunar ca administrator la "Braicar"

In rindul societatilor pe actiuni unde CLM Braila detine participatii, "Braicar" acorda cele mai mari indemnizatii atit pentru administratori, cit si pentru reprezentantii in AGA. Astfel, administratorii care se intilnesc in sedinte CA de cel putin o data pe luna primesc pentru asta 600 de lei/lunar, adica 7.200 lei anual. Membrii AGA in schimb sint platiti la jumatate, in sensul ca primesc indemnizatie doar pentru maxim 6 sedinte a cite 600 lei fiecare, de unde rezulta un venit anual individual de 3.600 lei. Din CA la aceasta unitate la care CLM detine pachetul unic de actiuni fac parte Cornel Sandulescu, presedinte CA si director general, iar ca membri apar Florin Ionascu - PNL, Doina Sburlan - PRM, Silviu Nisipeanu - PD si Nicusor Necula - PLD. La fiecare sedinta AGA sint convocati consilierii municipali Alexandru Coada - PSD, Anton Lungu - PC, Adrian Traian - PRM, Giana Patrascu - PNL si Peter Mitu - PNL.

Membrii AGA de la CET au facut voluntariat

Administratorii desemnati de partide pentru a face parte din Consiliul de Administratie al SC "CET" SA, unde actionar majoritar este CLM Braila, primesc 480 lei pentru fiecare sedinta. Important de subliniat este ca majoritari in CA sint reprezentantii din partea PNL, 4 dintre cele 5 posturi fiind ocupate de acestia. Structura CA este urmatoarea: Nicu Bajan, presedinte al CA si director general (membru PNL), Elena Prundea - PNL, Florin Ionascu - PNL, Laurentiu Picu - PD si Marian Ghionu - PNL.
In ceea ce priveste membrii AGA, raportul de forte se pastreaza cu 3 membri PNL (Petrica Popa, Ion Sterian si Constantin Teodorescu), un reprezentant al PRM - Stelian Barbu si unul PSD - Sorin Bosneag. In mod cu totul si cu totul deosebit, acestia nu sint remunerati de mai bine de 3 ani pentru prestatiile lor. Precedentul a fost creat de fostul director general al "CET", Vasile Muntenita, in mandatul caruia societatea a dat in judecata si a cistigat in fata CLM pentru recuperarea indemnizatiilor de sedinta ale reprezentantilor in AGA aferente anilor 2002 si 2003. "CET" SA si-a intemeiat solicitarea pe o prevedere din contractul de mandat al reprezentantilor CLM in AGA potrivit careia plata cuvenita acestora se suporta direct de catre cel care i-a mandatat, in cazul de fata CLM, daca societatea nu realizeaza la sfirsitul anului profit. Cum "CET" nu a inregistrat in 2002 si in 2003 profit a cerut actionarului majoritar inapoi banii pe care i-a achitat cu titlu de indemnizatie consilierilor municipali mandatati sa reprezinte CLM Braila in sedintele AGA. Actuala conducere a SC "CET" a explicat ca se fac demersuri pentru a rezolva problema platii indemnizatiei catre cei 5 membri ai AGA. "Urmeaza a fi convocata o sedinta extraordinara AGA pentru a modifica actul constitutiv al societatii astfel incit sa se faca armonizarea cu noile prevederi ale Legii societatilor comerciale, iar al doilea punct de discutie este armonizarea cu hotarirea de CLM prin care se stabileste ca indemnizatia reprezentantilor CLM in AGA este de 15% din salariul brut al directorului general adica 470 lei brut", a precizat Nicu Bajan, directorul general al "CET" SA.

Consilierul personal al primarului, administrator la doua firme ale CLM

Cei mai vitregiti din punct de vedere al indemnizatiilor incasate sint, se pare, reprezentantii in CA si AGA la societatea de salubritate "ECO" SA, la care CLM este inca actionar majoritar. Astfel, singurul reprezentant in AGA din partea CLM este consilierul municipal Florin Mija din partea PSD, in timp ce in CA apare doar Nicolae Orlov din partea PNL, restul fiind din partea celorlalti actionari ai unitatii: "Tracon" SA si "Athena" Grecia.
Interesant este faptul ca lui Ionascu Florin, consilierul personal al primarului Constantin Cibu, i-a mai fost servita inca o sursa de venit, la fel de sigura si consistenta: l-a inlocuit recent pe democratul Mario Da'Ros in CA la "CET". Schimbarea de forte s-a produs in contextul in care pedistul a declarat intr-o conferinta ca in citeva luni societatea in cauza va intra in faliment, argumentind prin prezentarea unei serii de indicatori financiari inregistrati de SC "CET". Reactia primarului municipiului, Constantin Sever Cibu, a venit imediat si a transat rapid problema declarind public ca Da'Ros va fi revocat din pozitia pe care o ocupa. Promisiunea edilului sef s-a concretizat luna trecuta, cind in cadrul sedintei AGA a "CET", actionarul majoritar, adica municipalitatea, a decis revocarea lui Da'Ros din pozitia de membru al CA la "CET" si inlocuirea acestuia cu Florin Ionascu, omul de incredere si consilierul personal al primarului Cibu. Una peste alta, Ionascu incaseaza lunar, numai din indemnizatiile pentru prestatia de la "Braicar" si "CET", peste 1.000 lei, ceea ce inseamna un venit anual de aproape 13.000 lei (130 de milioane lei vechi). La aceasta suma se adauga insa si salariul, deloc de neglijat ca valoare, incasat de la RA "AZL" unde este salariat, plus indemnizatia de merit acordata lunar din buzunarul propriu al primarului, dupa cum a declarat chiar edilul sef. Amintim ca, in mod ironic, potrivit listei cu datornici a asociatiei de proprietari din care face parte, apartamentul in care Ionascu locuieste inregistreaza restanta la intretinere de aproximativ 25 milioane de lei vechi.
Un alt caz interesant este al sotilor Prundea, ambii membri PNL, cei doi fiind membri in CA la "CET" si la RA "Apa". Astfel venitul familial lunar realizat de acestia se cifreaza la 1.680 lei, de unde rezulta ca anual, numai din indemnizatii de administratori, Elena si Marian Prundea incaseaza 20.160 lei.

O sigura societate de impartit intre consilierii judeteni

Spre deosebire de colegii de la CLM, consilierii judeteni au mult mai putine optiuni cind vine vorba sa prinda vreo delegare catre o firma din subordinea CJ. Asta din simplul motiv ca CJ nu mai are decit o singura societate la care este actionar: SC "Judeteana de Apa". Astfel, in adunarea generala a actionarilor figureaza ca reprezentanti ai CJ Braila - actionarul unic, Dorulet Capbun (PNL), Marius Dobrota (PRM) si Gabriel Gheorghiu (PSD). Pentru fiecare sedinta AGA cei trei primesc 10% din salariul directorului general, adica suma neta de 330 lei. In ceea ce priveste componenta Consiliului de Administratie, din aceasta structura fac parte Mihail Chirita si Marcel Motoc, cu mentiunea ca al treilea loc este vacant. Asa cum a explicat directorul general al SC "Judeteana de Apa", Didina Stanescu, vacantarea s-a produs in contextul in care ea a renuntat la presedintia CA intrucit era incompatibila prin prisma recentelor modificari aduse Legii societatilor comerciale care nu permit ca administratorii sa fie numiti din rindul salariatilor aceleiasi societati.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro