WealthInsight a realizat un clasament al oraşelor, în funcţie de numărul milionarilor în dolari, raportat la întreaga populaţie. Mai mult de jumătate dintre primele douăzeci de metropole se află în Europa, iar două dintre oraşele de pe podium sunt din aceeaşi ţară.
Potrivit unui studiu realizat de compania WealthInsight, care a luat în considerare procentul persoanelor care deţin o avere de cel puţin un milion de doari americani (744.000 de euro), raportat la întreaga populaţie, Monaco este cel mai bogat oraş din lume. Aproape o treime, 29.21%, dintre monegasci sunt milionari în dolari, relatează Huffington Post, citat de mediafax.ro.
Situat pe riviera franceză, Monaco este un oraş-stat independent, cu o populaţie de doar 36.000 de locuitori. Cu o suprafaţă de doar 2.02 kilometri pătraţi, aceasta este a doua cea mai mică ţară din lume, după Vatican şi a doua din punct de vedere al densităţii populaţiei, după Macau, cu 18.000 de locuitori pe kilometru pătrat.
Monaco nu face parte din Uniunea Europeană, dar foloseşte moneda euro, în virtutea legăturilor strânse pe care le are cu Franţa, locuitorii nu plătesc impozit pe profit, iar celelalte taxe au valori reduse în comparaţie cu ţările occidentale, astfel că statul şi-a câştigat renumele de paradis fiscal. Politicile economice şi localizarea favorabilă, pe riviera franceză, sunt principalii factori care au contribuit la creşterea procentului de milionari în Principat.
Zurich, pe locul al doilea
Deşi oraşele care completează clasamentul sunt foarte diferite din punct de vedere al dimensiunilor şi al localizării, cele mai multe dintre acestea împărtăşesc caracteristici comune. "Politicile fiscale şi aşezarea oraşelor sunt criterii importante în vederea atragerii de milionari, dar la fel de important este şi accesul la bănci private, ori la serviciile unor bancheri profesionişti", spune Oliver Williams, analist WealthInsight.
Pe locul doi în topul milionarilor se clasează Zürich (27.34% din populaţie), cel mai mare oraş din Elveţia, urmat de Geneva (17.92%), al doilea cel mai mare oraş din ţara Cantoanelor, care are o tradiţie de peste 250 de ani în oferirea de servicii bancare personalizate. A patra şi a cincea poziţie sunt ocupate de New York (4.63%) şi Frankfurt (3.88%), centre financiare mondiale.
Capitala miliardarilor
Londra, capitala Regatului Unit, se află doar pe poziţia a şasea, 3.39% dintre londonezi având o avere de peste un milion de dolari. Deşi procentul poate părea mic în comparaţie cu cel din oraşele care conduc clasamentul, trebuie să se ţină cont de faptul că Londra, cu cei peste opt milioane de locuitori, este cea mai mare metropolă de pe listă. Astfel, peste 280.000 de milionari locuiesc în capitala britanică, de peste şapte ori mai mulţi decât toţi cetăţenii din Monaco, aflat pe primul loc în top. De asemenea, un alt studiu plasează Londra pe prima poziţie în clasamentul celor care au o avere de peste un miliard de lire sterline, 1.26 miliarde de euro, cu 72 de miliardari. Podiumul e completat de Moscova (48) şi New York (43).