Mergi la conţinutul principal
Jurnalistul Marian Gheorghe, faţă-n faţă cu elevii pasionaţi de carte

Oră de lectură inedită la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”

• la invitaţia prof. Adriana Bogatu, cadru didactic şi scriitor brăilean consacrat, jurnalistul Marian Gheorghe a participat, ieri, la ora de lectură a clasei a V-a de la CNNB • preţ de o oră, elevii au putut admira cărţi şi documente vechi, adevărate comori de patrimoniu aflate în posesia colegului nostru şi au aflat lucruri noi despre colecţii şi colecţionari • “micii bălceşti” au primit câte un exemplar din volumul “Mă cheamă pământul”, publicat de Marian Gheorghe

 

Oră de lectură inedită la clasa a V-a a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, primul liceu inaugurat în oraşul nostru şi unul dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din România, ctitorit cu un secol şi jumătate în urmă, pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza.

Răspunzând invitaţiei făcute de scriitorul brăilean Adriana Bogatu, profesor de limba şi literatura română la CNNB, jurnalistul Marian Gheorghe, de la “Obiectiv-Vocea Brăilei”, a participat, ieri, la ora de lectură a “micilor bălceşti” de la a V-a, de data aceasta în calitate de colecţionar de carte şi documente vechi. Ajutat de prof. Adriana Bogatu, colegul nostru le-a prezentat elevilor cărţi vechi de secole, tipărite în vechiul alfabet chirilic, în greacă sau germană, insistând asupra celor care au stârnit interesul auditoriului.

Cartea veche de mai bine de un secol, “Au pays des Fakirs”, de Gaston Bonnefont, tipărită în ediţie de lux, cu gravuri excepţionale, semnătura autorului şi placată cu aur, a fost “vedeta” orei de lectură, alături de “Vues de Constantinople” şi “Milano”, albume cu vederi din cele două cunoscute metropole. “Memoriile” lui Nicolae Iorga, cu autograful autorului, au fost, de asemenea, prezentate elevilor, precum şi revista “Luceafărul”, al cărui număr, din octombrie 1911, era în exclusivitate dedicat lui Aurel Vlaicu.

Preţ de o oră, fascinaţi, elevii au răsfoit cu mare interes publicaţiile şi tipăriturile de odinioară, a căror însemnătate pentru cultura românească şi pentru noi, cei de acum, a fost prezentată de prof. Adriana Bogatu.

Şi pentru că s-a aflat într-una dintre cele mai apreciate instituţii de învăţământ brăilean, Marian Gheorghe le-a pus elevilor la dispoziţie mai multe diplome de absolvire - unele vechi de 100 de ani - cu chipurile regilor de odinioară şi ale absolvenţilor, cu disciplinele studiate şi notele obţinute de bunicii şi străbunicii lor. Diplome de bacalaureat, de merit, de doctor în medicină şi chirurgie - sunt doar câteva din documentele care, pe bună dreptate, îţi încântă şi astăzi privirea. Actele scrise de mână, cu migală, scrisorile ori carneţelele cu gânduri de la început de secol XX au fost, de asemenea, mult apreciate de “criticii” de clasa a V-a, de la CNNB.

Oaspetele le-a prezentat, succint, elevilor, colecţia de carte veche, timbre şi documente - colecţie pe care o îmbogăţeşte an de an, cu sacrificii - şi le-a povestit acestora despre cea dintâi tipăritură pe care a primit-o în dar, de la bunicul său - veteran de la Mărăşti şi Mărăşeşti - pe când era elev în clasa a VIII-a. Marian Gheorghe le-a oferit, de asemenea, elevilor de la “Bălcescu” câte un exemplar din volumul de versuri “Mă cheamă pământul”, pe care a publicat-o în anul 2006, în Editura Centrului de Creaţie Brăila. Nu în ultimul rând, colegul nostru le-a promis adolescenţilor studioşi, pasionaţi de istorie şi de literatură, că va reveni cu noi “comori” la CNNB, pentru a organiza, de ce nu, o expoziţie inedită de documente şi tipărituri, împreună cu dascălii unităţii de învăţământ.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro