Mergi la conţinutul principal

Orăşelul Copiilor, ruina din Parcul Monument

• starea mobilierului de joacă din părculeţul destinat copiilor se înrăutăţeşte de la un anotimp la altul • bănci fără scânduri, leagăne fără scaun, tobogane murdare, totul culminând cu o toaletă infectă - acest peisaj îi va întâmpina pe copiii care abia aşteaptă vremea caldă pentru a se juca în parc • pe de altă parte, primarul Marian Dragomir ne-a declarat că proiectul pentru modernizare este deja pregătit şi se aşteaptă rezolvarea problemei cu bugetul

 

Orăşelul Copiilor se transformă într-un loc din ce în ce mai trist, care îşi pierde culoarea. La propriu! Leagănele, toboganele, băncile, balansoarele şi celelalte componente ale mobilierul de joacă sunt scorojite şi decolorate, vopseaua cedând în faţa timpului, la fel şi scândurelele din lemn ce formează sau ar fi trebuit să formeze scaunul leagănelor. Aleile sunt neîngrijite, echipamentele sunt rupte, peste întreaga zonă resimţindu-se un aer vechi, trist, îmbătrănit. Aşa arată în această primăvară Orăşelul Copiilor: un loc de joacă dezolant şi aşa va rămâne tot sezonul, deoarece lucrările de modernizare vor începe abia în toamnă.

Subiectul ne-a fost sesizat de un cititor, care ne-a trimis fotografii cu toaleta în care sunt nevoiţi să intre copiii atunci când se joacă în parc. Reporterii “Obiectiv-Vocea Brăilei” au mers în teren pentru a verifica informaţia, numai că acolo au identificat mult mai multe probleme.

Încă de la intrare, ca părinte ai o singură misiune: ca cel mic să fie în siguranţă, iar pentru asta ai nevoie de o atenţie distributivă mai ceva ca militarii pe câmpul de luptă. În primul rând, trebuie să fii atent ca micuţul să nu se împiedice în asfaltul spart ori să nu ajungă pe alei de pământ, imediat după ploaie. Apoi, panoul electric amplasat la maximum 5-6 metri de intrare nu are nicio protecţie în faţa micilor “exploratori”, în afara unui gărduleţ, foarte ascuţit, dar care împrejmuieşte stâlpul de electricitate la cel mult 5-10 centimetri distanţă. De multe ori, adulţii se transformă în “gardienii” stâlpului pe care sunt prinse mai multe cutii ruginite semnalizate cu “Nu atinge! Pericol de electrocutare”, iar unele cabluri atârnă peste aşa-zisul gard de protecţie.

Nici leagănele pentru copii nu arată mai bine. Cam în aceeaşi stare deplorabilă se află şi restul pieselor de mobilier de joacă.

Mizeria din Orăşel culminează cu o toaletă pentru care nu găsim un cuvânt potrivit s-o descriem, atât e de infectă şi periculoasă, mai ales că e folosită, în special, de copii! Closetul arată jalnic, microbii sunt la ei “acasă”, în timp ce capacul este rupt şi stă sprijinit de un perete. Pe jos, hârtii aruncate printre pete de noroi. Chiuveta-i neagră de atâta mizerie, prinsă într-un perete scorojit cu şuruburi ruginite. Bateria are un robinet pe care nu prea îndrăzneşti să-l atingi...

Atracţiile parcului sunt aparatele electrice de distracţie, dar şi un loc privat de joacă. Numai că anii şi-au pus amprenta şi asupra lor.

 

Primarul Dragomir susţine că Orăşelul va fi modernizat, iar «bonusul» va fi skatepark-ul

Orăşelul Copiilor a trecut, în urmă cu circa un an, din administrarea SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA în cea a Primăriei Municipiului Brăila. Prima schimbare a fost eliminarea taxei de intrare în părculeţ, iar primarul Marian Dragomir ne-a declarat că acea taxă rămâne doar o amintire, indiferent de modernizările pe care le va suferi locul.

De asemenea, edilul oraşului ne-a declarat că Orăşelul Copiilor este pe lista sa de investiţii, în acest an, ba mai mult, Brăila va avea şi un skatepark, tot în Orăşel. Singurul factor care întârzie lucrările de modernizare, la acest moment, este bugetul naţional, care nu a fost încă promulgat. Dragomir ne-a povestit, în mare, despre noua faţă a zonei pentru prichindei, aşa cum e creionată în proiectul “Amenajare Orăşelul Copiilor şi skatepark în Parcul Monument”, pregătit deja de Municipalitate. “Noi aşteptăm bugetul, pentru a putea demara licitaţia pentru modernizarea Orăşelului Copiilor. Vom prevedea în buget suma de 1,7 milioane lei pentru modernizare. După modernizarea parcului, vor fi zone de agrement pe categorii de vârstă, iar toate suprafeţele pe care vor fi amplasate echipamentele de joacă vor fi din tartan. Pe o altă zonă se va amenaja skatepark-ul. Vom păstra şi o zonă de divertisment, aşa cum există astăzi, dar cu anumite standarde privind acele aparatele, pe care trebuie să le respecte cei care desfăşoară activităţi comerciale. Şi după reabilitare, intrarea în Orăşel va fi tot gratuită. Nu se va mai reveni la acel sistem prin care brăilenii plăteau pentru a intra în Orăşelul din Monument. Noi ne dorim ca după finalizarea licitaţiei, lucrările să înceapă prin toamna acestui an”, ne-a declarat primarul Marian Dragomir. Sursa citată a mai adăugat că zona dintre Bazinul Olimpic şi Stadion va fi curăţată de vegetaţia crescută spontan şi în exces.

Pentru a afla un punct de vedere despre toaleta mizerabilă, am încercat să-l contactăm pe Dumitru Munteanu, directorul Serviciului de Utilitate Publică şi Gospodărire Locală (SUPAGL), deoarece la mijloc ar exista un contract încheiat cu o firmă care se ocupă de acel presupus grup sanitar. Directorul Dumitru nu a putut fi contactat telefonic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro