Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Optsprezece romi romani din Geneva s-au intors in Romania

Un numar de 18 romi de nationalitate romana din Geneva au fost convinsi sa paraseasca Elvetia, dupa ce Crucea Rosie le-a oferit bilet de intoarcere in tara la bordul unui autocar, relateaza publicatia Tribune de Geneve, in editia electronica.
Aceste persona non grata au incarcat autocarul intr-un mod mai putin obisnuit. Printre biciclete, sirme de intins rufele, mirosuri puternice de carne si de tuica, convoiul si-a luat cu emotie ramas bun de la acest oras, avind ca destinatie localitatea Aiud si judetul Mures, din Romania.
Plecarea a constituit o masura luata de bunavoie pentru unii, sau o expulzare, pentru altii.
"Locuitorii Genevei isi pot face cumparaturile de Craciun linistiti", a declarat cu ironie Doris Leuenberger, fondatoarea asociatiei Mesemrom, pentru drepturile romilor. Ea apreciaza ca acestia au plecat de teama unor masuri de interdictie privind sederea.
"Am venit in Elvetia ca sa muncesc", povesteste Radu, un zidar impresonat de arhitectura locala. " Am inteles rapid ca voi fi redus la “va rog”", a adaugat el.
Daca pentru unii cersitul la Geneva este perceput ca o oportunitate de a-si cistiga traiul, pentru altii aceasta experienta este considerata o umilinta. "Sint de o luna aici. Nu as fi venit niciodata pentru a dormi cu sobolanii. Acasa am tot ce imi trebuie, in principal respect", a explicat un reprezentant al unui partid politic rom.
Directoarea Crucii Rosii din Geneva, Elian Babel-Guerin, este afectata. "Sint dezamagita de acest spectacol, deoarece vrem sa le respectam demnitatea. Cu atit mai mult cu cit am fost bine primiti", a explicat ea.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii