• tinerii au participat la acţiunea “O zi în penitenciar” • ieri, instituţia a fost gazda evenimentului în cadrul căruia studenţii de la drept au putut dobândi cunoştinţe referitoare la locul de executare a pedepselor privative de libertate
Studenţi în vizită la Penitenciarul Brăila. În data de 21 martie, unitatea a fost gazda evenimentului “O zi în penitenciar”, a unui număr de 8 studenţi ai Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Danubius” din Galaţi, însoţiţi de personalul didactic. La solicitarea universităţii, conducerea Penitenciarului Brăila a răspuns afirmativ, dorind ca pe lângă aspectele teoretice predate în cadrul disciplinelor de specialitate, viitorii practicieni în domeniul juridic să dobândească şi o serie de cunoştinţe referitoare la locul de executare a pedepselor privative de libertate.
Astfel, Penitenciarul Brăila a derulat în parteneriat cu Facultatea de Drept, Universitatea “Danubius” Galaţi, proiectul “O zi în penitenciar”, aflat la a cincea ediţie. “În deschiderea activităţii, comisar şef Horia Huluba, directorul Penitenciarului Brăila, a vorbit despre rolul penitenciarului în cadrul comunităţii şi despre importanţa alegerilor pe care le facem la un moment dat în viaţă în vederea asumării greşelilor. Studenţilor le-au fost prezentate atât date istorice referitoare la Penitenciarul Brăila, asigurându-se totodată şi vizitarea spaţiilor aflate în sectorul de deţinere (cluburile destinate desfăşurării activităţilor de reintegrare socială, capela unităţii, sectorul de acordare a vizitelor, punctul de primire al deţinuţilor)”, a precizat purtătorul de cuvânt al unităţii de detenţie, comisar şef Simona Kober.
Comisar Simona Calu, director Reintegrare Socială, a invitat studenţii să participe interactiv la activitatea de asistenţă socială organizată cu ocazia zilei de “21 martie – Ziua mondială de eliminare a discriminării rasiale” având drept scop sensibilizarea acestora cu privire la abordarea problematicii discriminării rasiale.
La finalul activităţii, studenţii şi persoanele private de libertate au elaborat o prezentare numită “Mesajul meu antidiscriminare”. Potrivit specialiştilor, interacţiunea cu deţinuţii şi mărturia experienţei acestora, pot condiţiona asumarea şi învăţarea unor atitudini şi comportamente dezirabile social şi respingerea celor cu consecinţe negative. În plus, studenţii au fost informaţi despre drepturile şi obligaţiile persoanelor private de libertate, precum şi regimurile în care se execută pedeapsa cu închisoarea. După cum a precizat purtătorul de cuvânt al unităţii, studenţii au fost receptivi şi au adresat întrebări legate de condiţiile de detenţie şi activităţile la care iau parte zilnic cei aflaţi în executarea pedepselor cu închisoare. “Astfel, aceştia au înţeles că activitatea profesională a personalului din sistemul administraţiei penitenciare se desfăşoară în interesul comunităţii, prin punerea în aplicare a legislaţiei privind executarea pedepselor şi a măsurilor dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, în limitele competenţelor stabilite de lege”, a mai spus comisar şef Simona Kober.