* prin acest program s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile mediu și educație * spre exemplu, s-a deschis primul centru de tineret din Brăila (Brăila Youth Hub), s-au amenajat spații în aer liber pentru desfășurarea de activități de educație non-formală și s-a înființarea un cerc de științe virtuale
Fundația Comunitară Galați anunță finalizarea cu succes a 8 inițiative comunitare din Brăila prin care s-au implementat soluții civice creative la provocări locale în domeniile mediu și educație. Prin programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, finanțat de Lidl România, în mai puțin de 7 luni s-au organizat sute de acțiuni de voluntariat de care au beneficiat indirect peste 4.500 brăileni.
”Inițiativele au beneficiat de mentorare din partea fundației comunitare și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 240.000 de lei din partea Lidl România, sub umbrela programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul s-a desfășurat în simultan în Brăila și alte 5 orașe din țară în cadrul ediției pilot lansată în vara anului trecut, iar în prezent este la ediția a II-a”, anunță Fundația Comunitară Galați printr-un comunicat de presă.
Cele două direcții strategice ale programului implementat la Brăila - educație și mediu - au fost traduse în practică în peste 180 de activități inovatoare și variate, organizate de peste 150 de brăileni implicați și cu drag de acasă și care au însumat peste 1.500 ore de voluntariat. Astfel, în urma acestui program, s-a reușit deschiderea primului centru de tineret din Brăila. Centrul (Brăila Youth Hub) se adresează tinerilor și adună experți pro bono, profesori, elevi olimpici în diverse domenii de interes pentru tineri, de la astrofizică și programare, la actorie, chitară, sau dezvoltare personală. Apoi, s-a deschis primul Cineclub de la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”. Amfiteatrul colegiului a fost dotat și amenajat cu logistica de proiecție, iar 20 de elevi și cadre didactice s-au format în înțelegerea filmelor dintr-o perspectivă critică, tehnici de filmare și utilizarea filmului ca material didactic. Tot prin acest proiect au fost finanțate și trei inițiative de reamenajare a unor spații în aer liber (EcoBaza, Pe urmele lui Panait Istrati, Prietenii din grădinița mea) pentru desfășurarea de activități de educație non-formală care încurajează grija pentru mediu prin colectare separată și compostarea deșeurilor verzi.
O altă inițiativă demnă de toată lauda este cea a unor tineri arhitecți care, alături de Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”, au înființat un cerc de științe virtuale în clădirea fostului punct CET din Hipodrom. Prin acest proiect, profesorii de științe au integrat în activitățile lor tehnologia VR, imprimarea 3D și folosirea smart board-ului.
”Proiectul pe care l-am inițiat alături de Școala ”Mihai Eminescu” este unul complex și de lungă durată iar finanțarea din partea Fundației Comunitare Galați este o substanțială primă cărămidă în construcția și dezvoltarea sa. Cu ajutorul său punem bazele unui program educațional alternativ al școlii bazat pe folosirea noilor tehnologii, program ce sperăm să se mute cât mai curând într-un spațiu dedicat. Finanțarea acționează așadar ca un binevenit kick-start cu o energie pe care plănuim să o folosim și după finalul perioadei de implementare”, afirmă Cristian Bădescu, coordonator proiectului ”Punctul CET – spațiu educațional alternativ”.
Programul ”Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” desfășurat la Brăila a venit ca un răspuns pentru nevoile reale ale comunității în domeniile mediu și educație, acestea fiind identificate de Fundația Comunitară Galați pe parcursul unui proces de cercetare și dialog cu administrația locală și societatea civilă. Programul care la prima ediție s-a desfășurat simultan în Brăila, Buftea, Cluj, Oradea și Vaslui este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung.