"Opt femei" - un spectacol politist in genul Agathei Christie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Opt femei" - un spectacol politist in genul Agathei Christie

Teatrul "Maria Filotti" ofera brailenilor, in prag de sarbatori, premiera "Opt femei", o piesa politista scrisa in 1961 de Robert Thomas. Intr-un conac de tara, izolat, intr-un colt de lume, o familie instarita se pregateste de Craciun. Veselia din dimineata de ajun se transforma intr-un paienjenis de suspiciuni si acuze, odata cu ingrozitoarea descoperire ca Marcel, stapinul casei, a fost ucis in patul lui si zace cu un cutit infipt in spate. Casa e izolata, zapada din jurul ei intacta, masina nu mai porneste, telefonul e si el mort. Din senin, apare sora victimei, dar nu e o vizita inocenta. Scena le ramine acum celor opt femei care se afla in casa. Fiecare dintre ele are cite un secret, care ii putea fi fatal domnului Marcel. Toate sint suspecte, dar una singura e vinovata. O poveste care seamana mult cu scrierile Agathei Christie. Piesa a fost montata foarte mult in Europa si in tara, iar in 2002 a fost realizat un film, o comedie muzicala franco-italiana regizata de François Ozon.
La Braila piesa este montata de regizorul Radu Nichifor, iar scenografia ii apartine Adelinei Pater. Ea a avut-o ca "secund" pe eleva Liceului de Arta Ana Maria Pavel, descoperita de Radu Afrim cu prilejul montarii spectacolului "Omul perna". Piesa se va juca in sala Studio, dar spectacorii vor avea surpriza nu numai ca vor fi foarte aproape de actori, ci vor face, practic, parte din decor. Intreaga sala este astfel aranjata incit spectatorii sint chiar in camera unde se petrece actiunea, nu privesc din afara. Piesa are o distributie exclusiv feminina, insa cele opt femei sint de fapt zece, pentru ca doua roluri sint jucate, prin rotatie, de patru actrite : Marilena Negru, Mihaela Trofimov, Monica Zugravu-Ivascu / Silvia Tariq, Ramona Ganga, Catalina Nedelea, Emilia Mocanu, Wanessa Radu, Iulia Vasilescu / Georgiana Nedelcu, ultimele doua fiind eleve in clasa a XII-a la Liceul de Arta. Marilena Negru este la al doilea spectacol pe scena de la "Maria Filotti", in ultimul an, astfel ca regizorul Radu Nichifor a spus ca a redevenit actrita teatrului brailean. "Este o piesa scrisa foarte bine, de un om care tensioneaza foarte bine actiunea, care impinge tensiunea cind pe un personaj, cind pe altul. In acelasi timp, piesa are o incarcatura psihologica interesanta, cu opt biografii speciale. Sper sa nu fie doar o piesa politista, ci un studiu si pentru mine, si pentru artistele care au lucrat, de aprofundare a unor psihologii, o piesa a teatrului realist-psihologic, a teatrului de relatie. Sper ca se va ride, noi ne-am straduit sa fie un spectacol agreabil, chiar daca e un pic horror. E un spectacol pentru toate categoriile de public. Nu am chinuit piesa, nu am vrut sa arat ce regizor bun sint eu pe aceasta piesa. Este un text pe care trebuie sa-l lasi, sa-ti placa genul, sa-l faci cu placere si sa-l joci cu pofta", a spus Radu Nichifor. Regizorul a marturisit si ca este pasionat de textele cu subiect feminin. "Piesele din aceasta zona mi se par mai interesante decit piesele care au mai multi actori, sint mult mai meandrate. Sint mult mai complexe femeile si in viata, si pe scena. Mi-e si frica de femei, recunosc, si tot incerc sa-mi inving aceasta frica incercind sa le inteleg. Aceasta piesa are o energie speciala, pentru ca sint opt actrite puternice, bune", a apreciat Radu Nichifor.

"Astia mici nu au nici un fel de problema, e foarte simplu la ei, totul se poate"

Ca si in alte productii ale teatrului brailean, si in "Opt femei" sint implicate trei eleve de la Liceul de Arta. Ana Maria Pavel, despre care regizorul a spus: "Ne-a ajutat si a suplinit anumite lucruri, anumite schimbari care au aparut pe parcurs, ii sint foarte dator, ii multumesc foarte mult. Incepe deja sa fie scenograf, desi este inca un copil, are gust si mina foarte buna". In scena vor intra si Iulia Vasilescu si Georgiana Nedelcu. "Daca sint copii talentati care chiar vor serios sa faca meseriile astea, care nu sint usoare, e pacat sa nu le intinzi o mina. Ei iti aduc fanatism, o anumita libertate de gindire pe care in meseria asta o pierzi cu cit inveti mai multe. Sint lucruri care "nu se fac" si ajungi sa te inchistezi singur, iar astia mici nu au nici un fel de problema, e foarte simplu la ei, totul se poate. Sint foarte pretentiosi. Pe masura ce trece timpul in meserie, incepi sa nu mai vezi detaliile sau te hirsesti, incit spui "lasa ca merge si asa", pe cita vreme astia mici nu te lasa, nu te iarta absolut deloc: vezi chestia aia nu este ce trebuie, acolo la detaliul ala ai grija, chestia aia nu e ok si te scutura de praf", a explicat Radu Nichifor.
Spectacolul va fi prezentat pe 13 si 14 noiembrie, in sala Studio, ora 18.30, iar dupa doua saptamini va intra in repertoriu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro