Opt ani de puşcărie pentru un hoţ de tezaure dacice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Opt ani de puşcărie pentru un hoţ de tezaure dacice

Un bărbat acuzat că a furat şi a vândut în străinătate tezaure dacice descoperite în Munţii Orăştiei, judeţul Hunedoara, a fost condamnat la opt ani de închisoare de Tribunalul Hunedoara şi la plata de despăgubiri de 2,54 milioane de euro statului român, însă sentinţa nu este definitivă.
Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Tribunalului Hunedoara, magistraţii l-au condamnat pe Adrian Stoicoi la opt ani de închisoare pentru patru infracţiuni de furt calificat, comise în perioada martie 1999 - mai 2013, bărbatul fiind acuzat de traficarea a două tezaure dacice descoperite în zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, relatează Mediafax.
Pe lângă despăgubirile de 2,54 milioane de euro , magistraţii au mai dispus ca de la inculpat să fie confiscată suma de 100.000 de lei, reprezentând valoarea pe care bărbatul a obţinut-o prin traficarea unui tezaur dacic furat din zona cetăţilor dacice în martie 1999, dar şi suma de 6.800 de euro pe care Stoicoi a dobândit-o prin valorificarea unor obiecte de tezaur furate din acelaşi loc, în iunie 2007.
În timpul anchetei, în urma percheziţiilor la locuinţa bărbatului, au fost confiscate un detector de metale, patru hărţi militare cu situl Sarmizegetusa Regia şi patru aparate de emisie-recepţie.
Pentru recuperarea pagubelor, judecătorii au menţinut sechestrul asigurător dispus în luna august 2013 pe bunurile bărbatului, respectiv o casă de vacanţă în Munţii Orăştiei şi un apartament în Orăştie.
Adrian Stoicoi, cunoscut ca Adi Bocşeru, a fost trimis în judecată în august 2013, pe baza rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Bărbatul era acuzat că a făcut parte, în perioada 1998-2013, dintr-o reţea infracţională specializată în sustragerea de obiecte de patrimoniu din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei şi în valorificarea acestora pe piaţa neagră internaţională. El ar fi vândut şi spălat peste hotare mai multe tezaure monetare formate din stateri Lysimach, kosoni şi denari romani, precum şi brăţări dacice, sustrase din situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro