• după atâţia ani, dosarul “Pârvu” pare că s-a înţepenit la Parchetul de pe lângă Înalta Curte şi, deşi ancheta s-a tot redeschis, vinovatul tot nu s-a găsit • Giorgian Dragomir, poliţistul bucureştean acuzat că a tras, din greşeală, glonţul ucigaş îşi vede de carieră, întrucât nu i s-a stabilit vinovăţia • de la Parchet ni s-a transmis că ancheta este încă în curs
Au trecut 8 ani de când Sorin Pârvu a fost împuşcat mortal, în stradă, din greşeală, şi cu toate acestea ancheta este încă în desfăşurare, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. Dosarul s-a tot închis şi s-a redeschis, însă, de fiecare dată, a fost retrimis către procurori pentru continuarea cercetărilor. Acum pare că s-a cam înţepenit acolo, asta pentru că, nici după atâţia ani nu s-a stabilit concret vinovatul, deşi este vorba despre o infracţiune de omor. Poliţistul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Giorgian Dragomir, este cel care, pe data de 26 septembrie 2009, în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internaţional, a tras glonţul ucigaş. Sorin Pârvu, cel care a avut neşansa de a fi împuşcat în ceafă, chiar dacă nu el era cel căutat, nu a mai putut fi salvat de medici. Familia lui Sorin tot aşteaptă, de ani de zile, ca poliţistul să fie tras la răspundere pentru fapta comisă, însă au ajuns să se întrebe dacă acest lucru se va întâmpla vreodată. “Cel care a tras şi l-a ucis pe Sorin trebuie să plătească. Dar văd că nu se întâmplă nimic. Poliţistul a fost avansat la grad de colonel şi nimeni nu îi face nimic. Dacă eu aş fi comis o astfel de faptă, imediat mă duceau la închisoare”, a spus, revoltat, Ionel Pârvu, tatăl lui Sorin.
Au încercat şi redactorii “Obiectiv” să afle în ce stadiu este ancheta în acest caz, însă răspunsul de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost unul scurt şi fără prea multe detalii: “sunt în curs de efectuare acte de urmărire penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor prev. de art. 188 din Codul penal”.
În primăvara anului 2016, mai exact în luna martie, cazul “Pârvu” s-a redeschis pentru a treia oară dar, cu toate acestea, încă nu s-a stabilit vreo vinovăţ. De fiecare dată, procurorii l-au scos nevinovat pe ofiţerul IGPR şi au concluzionat că acesta a acţionat corect în timpul misiunii, însă instanţa a fost de altă părere. Anul trecut, Tribunalul Brăila a retrimis cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală întrucât prezenta lacune. S-a stabilit că poliţistul Dragomir nu era cel care ar fi trebuit să îl imobilizeze pe şoferul autoturismului “Ford Mondeo”, adică pe Sorin Pârvu, identificat greşit ca fiind Giulian Dumitraşcu (interlopul căutat, de fapt, de poliţişti). Luptătorii Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) ar fi trebuit să intervină în forţă, însă Giorgian Dragomir a tras cu pistolul. Şi Curtea de Apel Galaţi a admis, de două ori, plângerile familiei lui Sorin, stabilindu-se că cercetările în acest caz au fost incomplete.
Urmărirea care avea să ducă la moarte s-a desfăşurat în data de 26 septembrie 2009, când poliţiştii îl aveau în vizor pe Giulian Dumitraşcu şi erau convinşi, în baza imaginilor analizate, că autoturismul Ford Mondeo era condus chiar de brăileanul urmărit internaţional. Adevărul era însă altul: urmăritul nu era în acea maşină, iar şoferul era Sorin Pârvu. S-a deschis focul, la intersecţia Bulevardului Dorobanţi cu strada Şcolilor, de către poliţişti în civil.
Împuşcat din greşeală, Sorin Pârvu, în vârstă de 30 de ani, a ajuns în stare gravă la spital, dar medicii nu l-au mai putut salva.