Opt angajatori amendați pentru „muncă la negru”. Bilanțul lunii noiembrie la ITM | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Opt angajatori amendați pentru „muncă la negru”. Bilanțul lunii noiembrie la ITM

• numai în domeniul relaţiilor de muncă, în luna noiembrie a.c. au fost efectuate 115 controale și au fost aplicate 53 de sancţíuni, dintre care 26 amenzi în valoare totală de 251.000 de lei • valoarea totală a sancțiunilor aplicate în luna noiembrie a fost de 266.000 de lei, precizează conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila

 

În cursul lunii noiembrie, inspectorii ITM Brăila au efectuat 181 de controale la angajatorii din municipiu și județ și au aplicat nu mai puțin de 142 de sancțiuni în valoare totală de 266.000 de lei, precizează conducerea inspectoratului.

„În cursul lunii noiembrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila a organizat acțiuni de control privind verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, având ca obiective principale: identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

Numai în domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate 115 controale și au fost aplicate 53 de sancţíuni, dintre care 26 amenzi în valoare totală de 251.000 lei. În timpul controalelor efectuate de inspectorii ITM, la opt angajatori sancționați au fost depistate 10 persoane prestând muncă nedeclarată, valoarea amenzilor aplicate numai în aceste cazuri de „muncă la negru” fiind de 200.000 de lei.

Principalele deficiențe constatate de inspectorii de muncă în luna noiembrie în domeniul relațiilor de muncă (RM): primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (muncă nedeclarată), primirea la muncă a unei persoane care avea contractul individual de muncă suspendat, acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit şi evidenţiat în ştatele de plată a salariilor şi în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitul pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului, anterior începerii activităţii, a unui exemplar din contractul individual de muncă, nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) au fost efectuate, în baza Legii nr. 319/2006, 66 de controale la angajatorii din municipiu și din județ. Totodată, au fost aplicate 89 sancțiuni, dintre care două amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 15.000 lei.  

Principalele deficiențe constatate în domeniul SSM: necomunicarea evenimentului, neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, neasigurarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurarea echipamentelor individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor, neasigurarea semnalizării de securitate și sănătate în muncă.

Potrivit conducerii ITM Brăila, principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe au fost: „Transporturi rutiere de mărfuri”, „Alte activități de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.”, „Servicii de furnizare și management a forței de muncă”, „Comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”, „Fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp)”, „Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”, „Restaurante”.

„Ca urmare a mediatizarii „Campaniei naţionale de informare şi conştientizare a angajatorilor şi salariaţilor cu privire la eliberarea adeverinţelor de vechime”, în luna noiembrie, la ITM Brăila au fost solicitate un număr de 25 adeverințe, eliberate în baza documentelor existente în arhiva ITM Brăila. Campania naţională de informare şi conştientizare a angajatorilor şi salariaţilor cu privire la eliberarea adeverinţelor de vechime se desfașoară în perioada 11 octombrie - 31 decembrie 2024 și are ca principal obiectiv informarea persoanelor fizice care au sau au avut calitatea de salariat, cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime și, totodată, informarea și conștientizarea angajatorilor și a altor deținători de arhivă cu privire la obligația legală de eliberare a acestora”, a mai precizat Liviu Arhire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro