Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, regretă ceea ce i se întâmplă primarului Capitalei, Sorin Oprescu, reţinut de DNA pentru luare de mită şi fapte de corupţie. Premierul Victor Ponta s-a declarat uluit de ceea ce a văzut la televizor, preşedintelui Klaus Iohannis nu-i vină să creadă, iar predecesorul său, Traian Băsescu, poate cel mai bine informat om al ţării, a spus că nu ştia nimic despre acest dosar.
Lumea politică pare, cu adevărat, luată prin surprindere de cazul Oprescu. Ieri a sosit şi avocatul acestuia, care, ca orice apărător, a pus la îndoială afirmaţiile denunţătorului şi, implicit, decizia DNA. Dar, până când lucrurile se vor lămuri, într-un fel sau altul, Oprescu va rămâne fără Primărie, în timp ce principalii actori ai scenei politice vor trebui să găsească înlocuitori. Cu alte cuvinte, începe bătălia pentru Primăria Capitalei, o cursă în care PSD porneşte oarecum cu stângul.
Averea, luată la puricat de ANI
Ieri, inspectorii de integritate au luat la verificat averea primului, precum şi a celor trei funcţionari reţinuţi de DNA în dosarul lui Oprescu, respectiv Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, adjunctul său, Florin Şupeală, şi Octavian Mircea Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei.
În ultima declaraţie de avere completată în luna iunie, Sorin Oprescu a menţionat că deţine un teren de 1.000 mp la Ciolpani (Ilfov) şi unul de 500 mp la Predeal, precum şi două locuinţe, un apartament de 172 mp în Bucureşti şi o casă de 480 mp la Ciolpani. De asemenea, Oprescu deţine obiecte de artă în valoare de 57.000 de euro, obiecte de cult în valoare de 9.000 de euro, bijuterii, ceasuri, aparate electronice în valoare de 25.000 de euro. Oprescu are conturi în bănci de 156.000 de lei şi 32.800 de dolari, precum şi două contracte de concesiune - unul de 597.400 lei şi 20.500 euro, iar altul de 8.000 de lei.
Ce fac partidele?
În acest timp, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că un candidat la Primăria Capitalei din afara partidului poate fi o soluţie, însă a arătat că este prematur să se discute această variantă. „Suntem un partid deschis, încercăm din răsputeri să deschidem porţile partidului oricărei persoane cu bună reputaţie sau largă apreciere în spaţiul public, implicit în municipiul Bucureşti. Este prematur să discutăm astfel de soluţii în acest moment. Există o competiţie internă la care foarte mulţi liberali s-au înscris. Poate fi una din soluţii, dar este prematur", a afirmat Stroe, într-o conferinţă de presă. El a spus că liberalii îl susţin ca interimar la Primăria Capitalei pe viceprimarul Cornel Pieptea.
Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a spus şi el că PNL nu exclude ipoteza unui candidat la Primăria Bucureşti din afara partidului şi care, probabil, va fi anunţat la sfârşitul toamnei. Viitorul candidat care va fi susţinut de partid trebuie să aibă şi un profil liberal, „să nu fie un autoritar, un comunist". „Noi, în această toamnă, ne-am propus să definitivăm toate candidaturile pentru toate autorităţile locale din toată ţara.
La PSD, vicepreşedintele interiamr Liviu Dragnea, a afirmat că partidul va alege candidatul la Primăria Capitalei pe baza unor studii sociologice şi a adăugat că nu poate să îi spună lui Sorin Oprescu dacă să îşi dea demisia sau nu. „Nu avem o soluţie astăzi, nu aruncăm nume, vom lua decizia pe baza unor cercetări sociologice serioase. Cel care va fi cel mai bine plasat va fi susţinut de partid", a spus Dragnea.