Dosarul lui Gabriel Oprea intră chiar astăzi în prima dezbatere la Senat. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele acestei instituţii, Călin Popescu-Tăriceanu. Conducerea camerei superioare se reuneşte pentru a lua în discuţie cererea DNA. Procurorii vor să înceapă urmărirea penală împotriva fostului ministru şi vicepremier pentru folosirea abuzivă a coloanelor oficiale, scrie digi24.ro.
O săptămână de gândire
„Ieri a fost primită solicitarea procurorului general... în fine, a persoanei care a fost delegată din partea procurorului general să trimită dosarul către Senat. Azi am luat legătura cu colegii mei şi m-am consultat cu câţiva dintre membrii Biroului permanent şi mâine, la ora 11,00, am convocat Biroul permanent, care are obligaţia să repartizeze dosarul la Comisia juridică, ce va întocmi un raport şi îl va înainta Biroului permanent şi apoi solicitarea va fi supusă plenului", a spus Tăriceanu. Până marţi, săptămâna viitoare, trebuie să se dea un raport, fie să aprobe, fie să nu abrobe această cerere de urmărire penală în cazul lui Gabriel Oprea. Tot până marţi se pot face audieri unde Gabriel Oprea va avea ocazia de a-şi spune punctul de vedere. Dacă raportul va fi gata până marţi, în aceeaşi zi se poate da şi votul în plenul Senatului.
Anteriori, Tăriceanu declasase că Senatul nu se grăbeşte să dea un răspuns cererii DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul lui Oprea. „Suntem în vacanţă parlamentară. După părerea mea, trebuie în mod normal tratată în timpul sesiunii parlamentare o asemenea solicitare", explicase Tăriceanu.
Numele procurorului general
În acest context, surse judiciare au afirmat ieri că procurorul general Tiberiu Niţu, al cărui nume apare în dosarul Oprea, ar fi beneficiat de aproximativ 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015. Altfel spus, media deplasărilor procurorului general ar fi de două pe zi. Una dintre cele două infracţiuni de abuz în serviciu de care este acuzat Gabriel Oprea are legătură cu încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială.