Potrivit Comisiei Electorale, dupa numararea a 99,7 la suta de buletinele de vot, mai putin cele exprimate prin corespondenta care reprezinta doua procente din numarul total si ale caror rezultate nu vor fi comunicate pina la 29 septembrie, social-democratii au obtinut 30,50 la suta din voturi, adica 29 de locuri in Legislativ, iar SDS 29,32 procente din voturi, echivalentul a 28 de locuri.
Rezultatul este insa unul neasteptat pentru social-democratii condusi de un fost comunist, Borut Pahor, in virsta de 45 de ani. La scrutinul din 2004, formatiunea a obtinut doar 10,17 la suta din voturi, clasindu-se pe locul trei. In ceea ce-l priveste pe Janez Jansa, acesta a inregistrat un rezultat cu putin peste nivelul celui din 2004 cind a obtinut 29,07 la suta din voturi.
In conditiile in care diferenta dintre cele doua formatiuni este foarte restrinsa, Janez Jansa poate spera in continuare ca rezultatul final va fi imbunatatit dupa numararea voturilor exprimate prin corespondenta, in majoritate de catre slovenii care traiesc in strainatate si care se numara, in mod traditional, printre simpatizantii SDS.
El si-a recunoscut infringerea, apreciind ca adversarul sau social-democrat are "mai multe sanse de a forma Guvernul".
Sondajele efectuate la iesirea de la urne il dadeau pe SD drept cistigator cu 31,5-32,2 la suta din voturi, urmat de SDS cu 27,7-28,04 procente din preferintele electorale exprimate.
Social-democratii au mai multe sanse de formare a unei majoritati parlamentare dupa ce posibilii lor aliati, Partidul Democratiei Liberale (LDS) si Partidul Zares, au obtinut 5,19 si, respectiv, 9,41 procente din voturi. Partidul Pensionarilor (DeSus), care si-a anuntat sprijinul pentru SD, a obtinut 7,44 la suta din voturi.
Aliatii Guvernului condus de Janez Jansa, Partidul Poporului Sloven (SLS, de centru-dreapta) a obtinut 5,24 la suta din voturi, in timp ce formatiunea Noua Slovenia (NSi) a fost votata de 3,24 la suta din electorat, fiind eliminata din Parlament. Partidul nationalist de opozitie SNS a obtinut 5,45 la suta din voturi.
Borut Pahor a atribuit succesul "politicii moderate" promovate de partidul sau. "Slovenii au votat pentru SD si nu impotriva Guvernului in exercitiu" si "vom desfasura o politica in interesul tuturor", a declarat el dupa publicarea rezultatelor.
Rata de participare la vot a fost de 62,16 la suta, in crestere in raport cu cea inregistrata in 2004, 60,65 la suta, la un electorat de 1,7 milioane de persoane.
Campania electorala a fost marcata de acuzatiile de coruptie formulate impotriva lui Jansa de catre televiziunea publica finlandeza potrivit careia seful Guvernului de la Ljubljana ar fi primit mita din partea companiei producatoare de armament Patria in schimbul unui contract militar important.
Opozitia a profitat, de asemenea, si de dificultatile economice cu care se confrunta Slovenia, "elev model" in rindul fostelor state comuniste recent aderate la NATO si UE.