Măsura 3.1.2. se încadrează în Axa III - "Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale" şi are ca obiectiv general dezvoltarea durabilă a economiei rurale, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.
Contribuţia publică aferentă măsurii 3.1.2. prin este de 383,42 milioane euro din care contribuţia Guvernului României de la bugetul central de stat este de 20%, iar diferenţa de 80% este contribuţia Uniunii Europene.
Potenţiali beneficiari ai acestei măsuri sunt microîntreprinderile din mediul rural, atât cele deja existente cât şi cele nou înfiinţate (start-up). Beneficiarul trebuie să demonstreze viabilitatea investiţiei, să facă dovada deţinerii de aptitudini manageriale/marketing sau în acord cu activitatea propusă prin proiect sau să le dobândească până la efectuarea ultimei plăţi. "Pentru firmele nou înfiinţate sau start-up-uri cum sunt cunoscute, există o problemă cu creditul bancar, pentru că orice bancă doreşte să aibă în spate garanţii. În acest caz administratorul entităţii economice trebuie să vină cu garanţii imobliare proprii. Firma noastră încearcă să sesibilizeze o serie de unităţi bancare cu privire la acest aspect, în sensul sprijinirii start-up-urilor. Practic, vizăm obţinerea unui ajutor mai consistent pentru aceste IMM-uri, în sensul garantării creditelor integral de către stat. Există fonduri disponibile pentru a fi accesate dar piedica o reprezintă garanţiile cerute de unităţile bancare pentru garantarea unui credit", a explicat administratorul "Emar Cons".
În cei 5 ani de activitate, "Emar Cons" a acumulat experienţă în accesarea tuturor tipurilor de finanţări europene, cuantumul total al valorii eligibile pentru proiectele elaborate depăşind 30 milioane euro. Notabil în acest sens este realizarea celor două proiecte declarate eligibile vizând construirea a două fabrici în Zona Liberă Brăila - fabricile de ulei şi biodiesel - proiecte cu impact pozitiv asupra dezvoltării economice a oraşului Brăila.