Brăilenii sunt învăţaţi cum să-şi deschidă o afacere! Cel mai nou proiect de dezvoltare a abilităţilor antrerenoriale "Start up Smart", a fost lansat ieri şi pentru mediul de afaceri brăilean, aducând noi oportunităti reale pentru tineri de a începe o afacere de la zero. Este vorba, mai exact, despre un proiect strategic, derulat pe două regiuni de dezvoltare, Sud-Est şi Sud-Muntenia, care a fost gândit ţinând cont de situaţia tânărului debutant în afaceri din România: fără bani şi fără informaţii.
"Este o idee care are la bază competiţia şi care, în zona asta, probabil că va evidenţia persoane care în următoarea perioadă vor deveni oameni de afaceri", a explicat preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri din Brăila, Vasile Priceputu.
Cu un buget impresionant de aproximativ 2 milioane de dolari, "Start UP Smart" va ajuta tinerii întreprinzători cu subventii de aproximativ 20.000 de euro, pentru fiecare dintre cele 42 de idei de afaceri care vor fi selectate şi care vor fi implementate după terminarea proiectului. Fiecare întreprindere nou-înfiinţată va asigura, astfel, crearea a cel putin 2 locuri de muncă şi mentinerea lor pe o perioadă de minim 6 luni după finalizarea proiectului, prevăzută pentru luna decembrie a acestui an. "Brăila este implicată în acest proiect, concret, prin 10-12 persoane care vor merge practic la cursurile ce se vor desfăşura în următoarea perioadă la Galaţi", a mai adăugat Vasile Priceputu.
Cursanţii brăileni vor crea planuri de afaceri pe diferite direcţii, iar două dintre cele mai bune idei vor fi finanţate şi susţinute pe o perioadă de aproximativ un an. "Activităţile principale din proiect vor fi următoarele: în primul rând vom şcoli 400 de persoane în competenţe antreprenoriale. 200 de persoane din regiunea Sud-Est şi 200 regiunea Sud-Muntenia. Foarte important, fiecare participant la aceste cursuri va primi un premiu de 2.500 de lei. Acest premiu îi va ajuta în momentul în care vor depune planuri de afaceri să obţină finanţare în cadrul programelor implementate de Ministerul Economiei", a spus managerul de proiect al Asociatiei Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est (PTIR-SE), Radu Oprea. Condiţia primordială a acestui proiect este că minim jumătate din cele 42 de idei de afaceri selectate trebuie să fie acordate studenţilor până în 25 de ani, în timp ce 25% trebuie acordate femeilor manager.
"Sigur că este benefic un asemenea ajutor. Mai important decât aceste ajutoare mie mi s-ar părea o relaxare fiscală vizavi de micii întreprinzători", este opinia Victoriei Cireaşă, furnizor de Formare profesională, totodată reprezentant al mediului de afaceri din Brăila.
Cursurile vor începe săptămâna viitoare, la Galaţi şi vor dura 5 zile, respectiv 32 de ore. Înscrierile se fac pe platforma online StartUpSmart.ro. După finalizarea programului, urmează o altă etapă a proiectului, respectiv înfiintarea unui incubator de afaceri, "Start UP Smart" la Galaţi, unde toţi cursanţii vor beneficia de servicii de consiliere, mentorat, evenimente, networking pentru demararea şi creşterea afacerilor start-up. Parteneri în proiect sunt Asociatia Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud-Est (PTIR Sud-Est) si Structural Consulting Group, cel care deţine şi platforma online fonduri-structurale.ro.