Mergi la conţinutul principal

Operatorul de salubritate ECO a scăpat de insolvenţă

Instanţa a dat dreptate operatorului public de salubritate "ECO" ameninţată cu falimentul de către "Tracon" - firma fostului prefect social-democrat Mihai Manea. Societatea a fost chemată în instanţă şi i s-a cerut insolvenţa, pentru o datorie de 3,6 milioane de lei, care oricum a fost făcută pe vremea când "Tracon" era acţionar majoritar al firmei. Decizia instanţei nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel. "Respinge cererea ca nefondată. Cu apel în termen de 7 zile de la comunicare", este soluţia dată de Tribunalul Brăila, la data de 25 iunie, după cum se arată pe site-ul instanţei.
Directorul "Eco", Alexandru Micu, ne-a declarat că decizia instanţei este cea corectă, întrucât societatea este pe profit şi nu avea de ce să fie trecută în faliment. "Mă interesează ca ECO să meargă mai departe, instanţa a făcut dreptate, nu avea de ce să intre în insolvenţă societatea în condiţiile în care merge pe profit. Situaţia economică a societăţii dovedeşte că aceasta lucrează pe profit din anul 2009, de când am preluat-o, CLM este acţionar majoritar la ECO. Vreau să aduc mulţumiri autorităţilor locale care ne-au sprijinit şi Casei de Avocatură «Piperea şi Asociaţii» care au reuşit să demonstreze realitatea, cu fapte, că Eco este o societate care lucrează pe profit, are peste 130 de salariaţi, are eşalonare la plată, plăteşte la bugetul stat peste 30 mld pe an. Acea datorie este făcută pe vremea când Tracon era acţionar majoritar şi este litigioasă", a declarat directorul societăţii.
Avocaţii de la «Piperea şi Asociaţii» au ţinut să arate faptul că deschiderea procedurii insolvenţei este făcută de un fost acţionar majoritar al societăţii "ECO", care a fost degradat începând cu 2009 la situaţia de acţionar minoritar. Acesta este probabil şi unul din motivele pentru care "Tracon" a cerut această insolvenţă. "Eu am avut certititudinea că este o tentativă dejucată de noi, de preluare ostilă a acestei societăţi pentru că, în condiţiile în care este vorba despre o întreprindere cu peste 200 de salariaţi, care are o activitate specifică, aceea de salubritate a unui oraş mare, în condiţiile în care s-au obţinut multe facilităţi, să se treacă peste nişte dificultăţi financiare generate de perioada aceea când acest creditor era acţionar majoritar al societăţii, în condiţiile în care deschiderea procedurii insolvenţei ar fi dus la ridicarea licenţelor de operare, mi-a fost clar că este vorba despre o tentativă de preluare ostilă a societăţii. Aceasta se putea întâmpla în două variante, ori prin procedura insolvenţei, ori în varianta în care se lichida această societate, cu consecinţa că acele licenţe erau puse în concurs pentru a putea fi obţinute de oricine altcineva, în special de cel care a făcut această cerere de deschidere a procedurii insolvenţei, pentru că, printre altele, făcuse nişte demersuri să obţină şi licenţa pentru obţinerea unor cariere de piatră de la Măcin. Ambele licenţe erau ţintite de această persoană juridică, a fost o tentativă de preluare ostilă a societăţii pe care am dejucat-o şi am dejucat-o în favoarea tuturor celor 200 de salariaţi cât şi pentru comunitatea locală", ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea, fondatorul SCA "Piperea & Asociaţii".
Avocatul Iustin Armaşu a ţinut să arate faptul că "Tracon", actualul acţionar al firmei "ECO" Brăila cu aproximativ 25% din capitalul social al societăţii, a formulat cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă având în vedere nişte pretinse creanţe care s-au născut în timpul în care "Tracon" avea calitatea de acţionar majoritar. Potrivit avocatului, cei de la Tracon îşi înfiinţaseră cu un alt acţionar minoritar al Eco Brăila, o nouă societate, Eco Mineral, cu acelaşi obiect de activitate ca ECO, care însă nu avea licenţă. "Odată cu intrarea în insolvenţă a Eco Brăila şi cu pierderea licenţelor, Eco Mineral putea foarte bine să obţină aceste licenţe şi să preia obiectul de activitate al ECO. Noi când am preluat dosarul ne-am dat seama că este ceva în neregulă, ne-am dat seama că o societate care încasează bani, care obţine profit, în ciuda marilor probleme cu care s-a confruntat atunci când Tracon a pierdut calitatea de acţionar majoritar, nu este o societate aflată în insolvenţă, ci pur şi simplu ne aflăm în faţa unei cereri abuzive, menită să o scoată Eco Braila din piaţă. Ne-am luptat pentru că nu puteam să legitimăm o astfel de acţiune şi nici instanţa nu putea să legitimeze o astfel de acţiune din partea Tracon", a spus avocatul Iustin Armaşu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro