* în comunicatul de presă transmis de ISU Brăila nu se precizează despre ce firmă este vorba * în timpul controlului inopinat au fost identificate zece deficiențe, dintre care doar una a putut fi remediată pe loc * conform actualelor prevederi legale, activitatea operatorului economic nu a putut fi oprită, în ciuda lipsei autorizației de securitate la incendiu
După tragedia de la pensiunea turistică ”Ferma Dacilor” din județul Prahova, unde opt oameni au murit arși de vii într-un incendiu, se înmulțesc controalele la operatorii de turism pe tema existenței autorizației de securitate la incendiu. Controale care se lasă cu amenzi usturătoare... Compartimentul de Informare și Relații Publice a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila informează că o echipă a Inspecției de Prevenire din cadrul inspectoratului a desfășurat, vineri, 5 ianuarie, un control tematic inopinat la un operator economic din categoria spații de alimentație publică și turism situat pe raza municipiului Brăila. Ca de obicei, în comunicatul ISU nu se precizează despre ce agent economic este vorba.
Cert este că, în urma controlului au fost identificate zece deficiențe din care una au fost remediată pe loc, de față cu inspectorii. La final, au fost aplicate opt avertismente și o amendă în cuantum total de 50.000 lei pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu.
”Printre deficiențele constatate au fost înălțimea uși rezistente la foc pentru evacuarea în exteriorul clădirii nu corepunde prevederilor stabilite de proiectant, lipsă planurilor de evacuare în camerele de cazare, corp de iluminat de securitate pentru evacuare nu funcționa pentru o perioadă de timp normată după întreruperea iluminatului normal și neafișarea informațiilor clare privind modul de comportare în situații de urgență.
Precizăm faptul că pentru operatorul economic controlat nu s-a dispus măsura complementară de oprire a funcţionării deoarece construcția în cauză nu se încadrează în prevederile art. 3 din Hotărârea de Guvern nr. 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu în ceea ce priveşte periclitarea vieţii ocupanţilor şi forţelor de intervenţie, neasigurarea stabilităţii elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului şi fumului în interiorul edificiului şi la vecinătăţi”, se precizează în comunicatul de presă transmis de ISU Brăila.