Mergi la conţinutul principal
Primul eveniment al anului 2022

Opera "Luceafărul", pe scena Casei Tineretului

* evenimentul, organizat de Filarmonica "Lyra-George Cavadia" din Brăila și Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" din Galați, are loc duminică, 16 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale * soliștii, corul și orchestra Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" vor evolua sub bagheta dirijorului Cristian Sandu

 

Opera "Luceafărul", de Nicolae Bretan, va fi prezentată publicului iubitor de muzică cultă din Brăila, în cadrul primului eveniment cultural organizat anul acesta de Filarmonica "Lyra-George Cavadia", din Brăila, și Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard", din Galați.

"Primul eveniment al anului 2022 va avea loc duminică, 16 ianuarie, ora 18.30, la Casa Tineretului din Brăila, cu ocazia Zilei Culturii Naționale (care se sărbătorește an de an, la data de 15 ianuarie - n.r.), ocazie ce va aduce pe scena brăileană Opera "Luceafărul", de Nicolae Bretan. În acest moment în care, mai mult ca oricând, se scot la lumină valoroasele abordări ale creației românești, în semn de respect față de cultura autentică națională, cele două instituții culturale își unesc, din nou, forțele pentru a vă prezenta acest spectacol-eveniment", precizează, în cadrul unui comunicat, organizatorii evenimentului.

Opera "Luceafărul", de Nicolae Bretan, operă într-un act, are ca punct de plecare creația omonimă a poetului Mihai Eminescu și este scrisă pe versurile "Luceafărului poeziei românești". Așa cum afirmă regizorul Adrian Mărginean, "pentru Bretan, libretul era pe plan secundar, pentru că, dacă era necesar, compozitorul transforma textul pentru a-l potrivi muzicii și viziunii sale scenice". Astfel, autorul operei include personaje noi: Arhanghelul Mihail, Jupânița, Corăbierul și ansamblul coral care reprezintă Corul stelelor. Odată finalizată, Opera "Luceafărul" își are premiera în anul 1921, ea fiind dedicată marelui scriitor și om politic Octavian Goga.

Potrivit comunicatului trimis de organizatorii evenimentului cultural, concepția regizorală aparține regretatului maestru Emil Pinghirac, regia revenindu-i lui Adrian Mărginean. Soliștii - câțiva dintre aceștia fiind la debut - corul și orchestra Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" vor evolua sub bagheta dirijorului Cristian Sandu.

Așa stând lucrurile, publicului brăilean nu-i rămâne decât să vină și să vadă noua premieră de la Casa Tineretului și să se delecteze cu sonorități cu adevărat magice.

"Vă invităm să vă procurați din timp bilete de la Agenția Filarmonicii din Strada Ana Aslan nr. 29 sau online, de pe platforma BLT.ro. Prețul biletului pentru adulți este de 40 de lei, pentru pensionari și studenți este de 20 de lei, iar pentru elevi de 10 lei. Vă așteptăm cu drag!", este invitația lansată de organizatorii primului eveniment cultural din anul 2022, care va fi prezentat brăilenilor la Casa Tineretului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro