• în perioada următoare, 13 zone din cartierul Vidin vor fi modernizate de muncipalitate, motiv pentru care SUPAGL a reziliat contractele cu proprietarii a 252 de garaje • aceștia sunt obligați să elibereze zona de resturi și să restituie terenul închiriat în starea în care l-au primit • potrivit SUPAGL Brăila, nu toți proprietarii s-au conformat somației, deși vor fi obligați să suporte cheltuielile ocazionate de eliberarea terenului • mai mult, ne-au fost semnalate cazuri când, după demolarea garajelor, au rămas mormane de deșeuri, spre disperarea locatarilor
Peste 250 de proprietari de garaje din zona cartierului Vidin/Progresul, din partea de nord a orașului, au primit somații de la Serviciul de Utilitate Publică, de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) Brăila (după ce, pe 30 iunie, le-au fost reziliate contractele), fiind obligați ca, în termen de 30 de zile, să elibereze spațiul public. În caz contrar, vor fi obligați la plata cheltuielilor efectuate pentru eliberarea terenului. Motivul: nu mai puțin de 13 zone din cartierul Vidin vor fi modernizate în perioada imediat următoare, iar garajele trebuie să dispară, ca să facă loc constructorului. Mare parte dintre proprietari a dat curs somației și a eliberat terenul municipalității. Dar nu toți cei care și-au demolat garajele au făcut curat în urma lor.
Reclamații de la locatarii din Vidin
Un astfel de caz ne-a fost sesizat de locatarii blocurilor 26, 28, H2 și H3, din cartierul Vidin, care s-au trezit cu mormane de resturi provenite din demolarea garajelor, chiar sub nasul lor. Indignați, aceștia ne-au transmis că nimeni nu-și asumă răspunderea pentru ridicarea deșeurilor și că cei care nu au catadicsit să facă curat în urma lor, ar trebui amendați.
Cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere din partea directorului Asociației de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) ECO „DUNĂREA” Brăila, Steluța Zainea, care a trimis o echipă a Salubrității în zonă, pentru a vedea exact despre ce este vorba și a rezolva problema apărută. „În zona reclamată au fost colectate deșeurile de lângă punctul de colectare și a fost informată Poliția Locală pentru monitorizarea zonei. Mulțumim pentru implicare!”, ne-a precizat ulterior Steluța Zainea, imediat după ce zona de lângă punctul de colectare a fost degajată de resturi.
Am solicitat, de asemenea, un punct de vedere din partea Poliției Locale Brăila.
„Referitor la situația semnalată, vă informăm că, în general, cetățenii se conformează și golesc garajele de lucrurile depozitate în ele. Poliția Locală Brăila colaborează cu instituțiile abilitate în acest sens, pentru menținerea curățeniei municipiului, iar zona respectivă este în atenția polițiștilor locali”, ne-a informat Biroul de Presă al Poliției Locale Brăila.
Zonele care vor fi modernizate în Vidin
Potrivit conducerii Serviciului de Utilitate Publică, de Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) din cadrul Primăriei Municipiului Brăila, în perioada imediat următoare, 13 zone din cartierul Vidin/Progresul vor fi modernizate de municipalitate, motiv pentru care proprietarii a 252 de garaje aflate în respectivele zone au primit notificări scrise prin care erau informați de necesitatea desființării lor. Contractele încheiate de proprietarii garajelor cu reprezentanții SUPAGL Brăila au expirat la data de 30 iunie a.c., iar brăilenii vizați de această răsturnare de situație au avut 30 de zile la dispoziție pentru a elibera terenul.
Problemele au apărut în momentul în care unii dintre proprietarii garajelor demolate au lăsat în urmă deșeuri menajere, resturi provenite de la construcție sau moloz, ignorând înștiințările trimise de SUPAGL Brăila. Bucăți de linoleum, deșeuri din lemn sau resturi de BCA au rămas în zona în care au existat garajele ori au fost abandonate pur și simplu lângă punctele de colectare a deșeurilor menajere, chiar sub nasul locatarilor din zonă.
Este și cazul semnalat de noi (zona blocurilor 26, 28, H2 și H3).
Pe de altă parte, mulți dintre cei care au primit notificări nu și-au demolat garajele din varii motive. Așa se face că, până la data de 25 iulie inclusiv, doar 190 din cei 252 de proprietari de garaje supuse desființării în tot cartierul Vidin s-au conformat somațiilor SUPAGL.
Iată și zonele din cartierul Vidin care vor beneficia de modernizare și pentru care s-au emis notificări: blocurile I1-I3, de pe Calea Galați; blocurile 17-25, de pe Calea Galați; blocurile 25 și H3, de pe Strada Cometei; blocurile F1 și 31, de pe Strada Industriei; blocurile 11 și 12, precum și Școala Gimnazială „Sf. Andrei”, de pe Strada Industriei; Școala Gimnazială „George Coșbuc”, de pe Strada Ulmului. Vor mai fi modernizate, de asemenea, zonele în care se află următoarele blocuri de pe Strada Octav Doicescu: blocurile A5-A9, blocurile B1-B8, blocurile E1-33B, blocurile D1-D5, blocurile D6-D13, blocurile E2-E5 și blocurile B9-B13.
Procedura de desființare
Cât privește procedura de desființare a garajelor din zonele propuse spre modernizare, reprezentanții SUPAGL Brăila ne-au precizat că, într-o primă fază, proprietarul garajului ce urmează a fi desființat de pe domeniul public este înștiințat în scris, prin corespondență cu confirmare de primire, precum și cu afișarea acesteia pe garaj, având la dispoziție 30 de zile pentru a se conforma somației.
„Proprietarul garajului este obligat să desființeze amenajarea sau construcția pe care a realizat-o pe teren în termen de 30 de zile calendaristice, acordat anterior încetării efective a contractului; în caz contrar, locatarul este obligat la plata cheltuielilor efectuate de locator pentru eliberarea terenului, iar locatorul (SUPAGL) va face demersurile necesare pentru eliberarea terenului fără ca locatarul să aibă pretenții privind bunurile aflate în interiorul construcției supuse desființării sau a materialelor din care este realizată construcția (art. IX, lit. c din contract”, precizează directorul SUPAGL Brăila, Dumitru Munteanu.
Mai mult, potrivit SUPAGL, proprietarul garajului supus desființării este obligat să elibereze terenul de orice resturi rezultate în urma eventualelor demolări, în termenele stabilite prin somația de eliberare și să restituie, la sfârșitul contractului, terenul închiriat în starea în care l-a primit, fără a lăsa deșeuri menajere, blocuri de beton sau alte resturi din construcții în subteran sau supra teran (art. VII din contract, lit. e și i).
„Pentru garajele care nu au fost desființate până la data comunicată în notificare/corespondență (31 iulie 2023), SUPAGL Brăila va informa Primăria Municipiului Brăila, în vederea emiterii de dispoziții pentru desființare”, a mai spus directorul Dumitru Munteanu.
Oameni certați cu legea și cu bunul simț
Și pentru că veni vorba de Vidin, demn de reamintit este faptul că, în multe cazuri, eforturile operatorului de salubritate și ale municipalității sunt tratate cu dispreț și luate în batjocură de indivizi certați cu legea, dar, mai ales, cu bunul simț. Dacă ar fi să facem un top neoficial al celor mai murdare locații din cartier, punctul de colectare situat pe Strada Eroilor, aproape de intersecția cu Calea Galați, ar ocupa, cu siguranță, un rușinos loc întâi. Amplasat într-o zonă populată, la hotarul cartierului Vidin cu cartierul Pisc, „în calea răutăților”, vorba cronicarului, locul cu pricina pute de la zeci de metri distanță. Nu e zi de la Dumnezeu în care să nu întâlnești aici indivizi de la Adăpostul de noapte, bețivi sau oameni ai străzii care răscolesc prin gunoaie sau își fac nevoile direct pe platforma de beton a punctului de colectare. Nici vorbă de „colectare selectivă”! Deși gunoiul este ridicat la timp, iar bieții muncitori de la salubritate curăță zona, icnind de mama focului și blestemându-și zilele, într-o oră-două, locul e la fel de infect și înconjurat de fecale. Pe lângă toate acestea, se mai aruncă acolo și resturi de la demolări, moloz și chiuvete. Bașca, s-au aciuat și câini și pisici, sosiți de la blocurile învecinate. Trebuie să ai mare curaj să te încumeți să duci gunoiul acolo, fără să calci în excremente și ținându-ți respirația! Și pentru ca imaginea dezolantă a punctului de colectare cu pricina să fie completă, pe spatele unui modul cineva a scris, în urmă cu câțiva ani, cu majuscule „MUIE”, ca să vadă toată lumea. Vizibil de pe strada pe unde trec, zilnic, sute de oameni, copii și bătrâni, scrisul obscen de pe Eroilor aproape că s-a integrat în viața de zi cu zi a cartierului. Pentru că, văzându-l zi de zi, locatarii aproape că nici nu-l mai bagă în seamă.