* odată cu începerea conflictului militar din Ucraina s-a triplat cererea de eliberări de pașapoarte în Brăila, oamenii își fac stocuri de ulei și alte alimente, iar o parte dintre cetățeni au început goana după valută * europarlamentarul Mihai Tudose a precizat că este pur și simplu o nebunie nejustificată a unora, similară cu acțiuni ce s-au întâmplat și la începutul pandemiei * parlamentarii brăileni consideră că oamenii sunt speriați de ceea ce văd la televizor, dar fac apel la calm, cu precizarea că nu există motive reale de îngrijorare în acest moment * același mesaj l-au transmis și primarul Marian Dragomir precum și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac
De trei ori mai multe cereri la Serviciul Comunitar de Pașapoarte Brăila după izbucnirea conflictului militar din Ucraina, oameni care au început să își facă provizii de alimente, dar și persoane care au intrat într-o adevărată goană după valută. Speriați de perspectiva războiului, mulți brăileni au început să își ia anumite măsuri de precauție ce pot fi considerate exagerate. Întrebați în legătură cu această isterie, aleșii Brăilei au transmis la unison că oamenii nu au de ce să își facă griji momentan, în special pentru că România este în Uniunea Europeană și în NATO, ceea ce nu este puțin lucru.
Europarlamentarul PSD Brăila Mihai Tudose a afirmat că, din punctul său de vedere, cei care se grăbesc să ia astfel de măsuri greșesc și nu au motive reale să înceapă să își facă provizii sau să dorească să plece din țară. Acesta a făcut o comparație cu momentele de la începutul pandemiei COVID-19, când foarte mulți au dat iama în magazine pentru a-și face adevărate stocuri privind anumite produse, situație care s-a dovedit complet aberantă.
”Nu au niciun motiv. Absolut niciun motiv! Este exact ca atunci, dacă vă amintiți că în 2020 se vindea drojdia pe sub mână. Lumea își făcea stocuri de mălai, făină și hârtie igienică. Este o nebunie! O psihoză indusă de unii, dar nu are nicio legătură cu realitatea. Suntem țară membră NATO. Nu ne atacă nimeni! Suntem în siguranță! Este adevărat că avem corul de bocitoare care mai apare în public și spune: «Vai, să vedeți ce o să pățim! Să facem stocuri!» Să facem stocuri pentru ce?! Pentru ce le trebuie pașaport? Că doar poți pleca în Uniunea Europeană și fără. Unde pleacă? În Africa?! Am înțeles. E în regulă. Să aibă pașapoarte atunci!”, a declarat Tudose.
Parlamentarii PSD fac apel la calm
Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a declarat că într-adevăr drama prin care trec ucrainenii în prezent ne marchează pe toți și că generează motive de îngrijorare, însă este ferm convins că România este bine apărată. Mai mult, acesta a punctat că nu vede unde ar dori să plece oamenii care încearcă să își obțină pașapoarte, doarece țările din afara Uniunii Europene oricum impun anumite criterii când vine vorba despre călătorii. De asemenea, acesta a afirmat că țara noastră stă bine și la capitolul rezerve de hrană, iar în privința celor care sunt în goană după valută, Rotaru a transmis că este bine să analizeze cursul BNR, care este aproape neschimbat la momentul acesta.
”Nu trebuie să uităm că, urmare a demersului pe care l-a făcut guvernarea PSD în urmă cu niște ani, România este astăzi membră NATO și are un scut de protecție și de securitate destul de puternic. Motiv pentru care eu cred că nu există suficiente elemente care să ne ducă într-o zonă în care să ne facem griji că va ajunge conflictul și pe teritoriul nostru. Din perspectiva asta, cred că avem asigurată și securitatea. Și am văzut că eforturile diplomatice care se fac sunt în direcția închiderii conflictului și rezolvării problemei cu care se confruntă astăzi Ucraina. Nu există un risc real cu privire la aprovizionarea populației cu alimente. România are rezerve consistente din această perspectivă și tocmai de aceea nu a impus nici restricții la export. Pentru că am văzut că sunt țări vecine precum Ungaria, Bulgaria, care au făcut-o. Dar ei nu sunt producători. Noi producem și putem să hrănim într-o proporție destul de consistentă, circa milioane de oameni. De exemplu, producem anual cam 10 - 11 milioane tone de grâu și consumăm cam 4 milioane și ceva de tone de grâu. Deci e normal să dăm și afară grâu. Avem rezerve suficiente. Dar și de alimente esențiale. Ministerul Agriculturii a luat măsuri în sensul ăsta. Sunt verificate stocurile, se monitorizează permanent. Eu nu cred că sunt motive serioase de îngrijorare”, a declarat Rotaru.
Acesta a recunoscut totuși că vor exista efecte economice pe termen scurt și lung, ca urmare a conflictului militar din Ucraina, însă nimic care să producă un blocaj pe viitor.
La rândul său, deputatul Florin Mircea a apreciat că românii sunt prevăzători în general și că pun răul în față, astfel că înțelege de ce unii aleg să își ia anumite măsuri de precauție ceva mai drastice. Însă și acesta a afirmat că nu consideră că există motive reale de îngrijorare. Deputatul a mai punctat că sunt șanse ca numărul mare de cereri pentru pașapoarte să vină odată cu ridicarea restricțiilor.
”Poate că mai este și ceea ce se vede pe piață. Că au început să crească prețurile și lumea încearcă să facă niște aprovizionări ca să le aibă acolo. Probabil că și cineva mai încearcă să mai creeze lucruri de genul ăsta pentru că în felul ăsta se mai gestionează și piața. Știți cum este, cererea face prețul unui produs. Și cineva bagă bățul prin gard și spune că de mâine nu mai avem ulei, lumea cumpără și reușește să vândă la un preț mai bun. Dar eu cred că totuși ar trebui să ne bucurăm că suntem puțin mai liberi și să îi lăsăm pe alții să se certe. Nu ar trebui să credem orice zvon din partea asta. Până la urmă sunt structurile statului care cu siguranță vor lua măsuri din timp ca să anunțe dacă cumva e nevoie. Sunt structuri care pot să gestioneze lucrurile. Părerea mea este că ar trebui să nu ne speriem. E adevărat că e bine să fim prevăzători. Să fim prudenți și atenți la tot ceea ce se întâmplă, dar nici să exagerăm”, a declarat parlamentarul.
Colegul acestuia din Cameră, George Adrian Paladi, a punctat că invazia rusă în Ucraina a provocat nu numai indignare în întreaga lume, ci și îngrijorări semnificative în statele din regiune. În România, vecin direct al Ucrainei, aceste îngrijorări s-au transformat, pe alocuri, în panică, a recunoscut deputatul. Asta pentru că a fost luat în analiză scenariul nedorit privind o posibilă intrare a României într-un conflict militar, cât și pe amenințările nucleare proferate în mod iresponsabil de liderii de la Moscova.
”Îngrijorarea și panica românilor s-a manifestat în moduri diverse: mulți s-au grăbit să-și scoată sau să-și actualizeze pașapoartele, dorind să fie pregătiți în cazul în care vor fi nevoiți să părăsească țara. Alții au început să-și facă provizii de alimente și alte lucruri de primă necesitate, în vreme ce farmaciile anunță că au rămas fără pastile cu iod, pe care românii le-au cumpărat în cantități mari, de teama unui incident sau atac nuclear. Această panică ne aduce aminte de începuturile pandemiei de Covid-19, atunci când și în România, la fel ca în alte țări, oamenii au luat cu asalt magazinele, temându-se că vor rămâne fără alimente și bunuri de uz curent. Și atunci, ca și acum, îngrijorările de acest fel au fost nejustificate. Este adevărat, situația geopolitică și militară din regiunea noastră este una fără precedent în ultimele decenii. Cu toate acestea, românii trebuie să țină cont de faptul că, spre deosebire de Ucraina, țara noastră este membră a NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, o alianță care are la bază tocmai protejarea membrilor ei de agresiunile externe”, a declarat Paladi.
Deputatul a mai adăugat că, în ultimele două decenii, România a făcut pași importanți în direcția consolidării securității sale, atât din punct de vedere militar - prin aderarea la NATO -, cât și din punct de vedere economic - prin aderarea la Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, românii nu ar avea motive reale să se teamă.
”Oamenii trebuie să-și păstreze calmul, să nu cadă pradă panicii, ci să ia decizii economice și sociale în mod lucid. România nu este în pericol de a intra într-un conflict militar și nici nu va traversa dificultăți economice semnificative determinate de situația din Ucraina sau de sancțiunile internaționale impuse Rusiei.
Este foarte important ca, în acest context, toți cetățenii să facă efortul de a se informa în mod responsabil, din surse credibile. Guvernul României a oferit o imagine corectă a situației, încă de la începutul agresiunii ruse, comunicând informații precise și utile pentru cetățeni. Desigur, mereu se poate face mai mult, dar - în special în lupta cu informațiile false - rațiunea fiecăruia dintre noi joacă un rol important. Așadar, fac un apel la calm și înțelepciune: românii nu au de ce să se panicheze, nu trebuie să-și facă provizii și nici să-și caute refugiu în afara granițelor. România este protejată de statutul ei de membru al NATO și de mijloacele militare și diplomatice ale Alianței”, a mai trasmis deputatul.
Popa: «Facem parte din cea mai puternică alianță militară care există în lume»
Liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a afirmat la rândul său că oamenii ar trebui să analizeze cu luciditate evenimentele actuale. Acesta a ținut să sublinieze că scutul NATO și faptul că suntem țară membră UE ar trebui să îi liniștească pe români acum mai mult ca oricând că România nu este o țintă ușoară pentru nimeni.
”Din punctul meu de vedere nu trebuie să ne îngrijorăm. Facem parte din cea mai puternică alianță militară care există în lume. Facem parte de asemenea din Uniunea Europeană. Suntem un stat pro-european și un stat care în cazul unui conflict vom fi apărați atât de armata proprie, cât și de cea a întregii alianțe. Este de înțeles ca oamenii să se sperie, dar nu cred că este cazul să ne facem probleme. Eu aș dori să subliniez totuși că abia astăzi vedem cât de importante sunt Uniunea Europeană și NATO pentru România”, a declarat Popa.
Primarul și președintele CJ Brăila sunt convinși că România este departe de un război
Edilul-șef Marian Dragomir a afirmat că nu se pune problema unui război la care România să participe în perioada următoare, deși recunoaște că s-a creat o frică generală în rândul populației, generată de imaginile cu bombardamente și de numărul masiv al mașinilor venite din Ucraina în ultima perioadă, ce s-au aflat în tranzit prin Brăila și prin România. Totuși, acesta nu a ratat momentul de a transmite un mesaj ironic la adresa bărbaților care se grăbesc să fugă din fața unui eventual conflict militar.
”Această teamă a condus la discuții și cumpărarea în exces a unor produse. Le recomand tuturor să își aducă aminte de perioada în care s-au luat cu asalt magazinele la apariția Covid fără a mai comenta altceva. Strămoșii noștri au apărat această țară la Rovine, Călugăreni, Podul Înalt, Codrii Cosminului, Oituz, Mărășești, în multe alte locuri și nu o să înțelegem niciodată bărbații lași, șmecheri pe Facebook care se vor îngrămădi primii să fugă. Pe ei nu o să îi ierte părinții, bunicii rămași acasă și nici istoria. EU NU VOI FUGI, ROMÂNIA ESTE ȚARA MEA ȘI BRĂILA ESTE ORAȘUL MEU!!!”, a declarat Dragomir.
La rândul său președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a transmis că lucrurile se află sub control și că oamenii nu au niciun motiv să fie îngrijorați îndeajuns de mult încât să înceapă să își facă provizii.
”Încă o dată zvonurile nu fac altceva decât să alarmeze lucrurile. În Județul Brăila lucrurile sunt sub control! Chiar dăm o mână de ajutor refugiaților în centrele noastre de cazare. Nu cred că brăilenii ar trebui să își facă probleme. Poate că se gândesc că se vor scumpi lucrurile și se alimentează din timp. Dar cu pașapoartele nu știu ce să spun. Oricum nu cred că este cazul să ne alarmăm atât timp cât suntem țară membră a Uniunii Europene și NATO. Siguranța națională nu cred că este pusă în pericol nicio secundă. Dar este alarmarea aceasta pentru că suntem foarte aproape de graniță cu Republica Moldova și cu Ucraina. Eu zic totuși că nu trebuie să ne facem griji. Să ne vedem de viața noastră! E foarte important că de astăzi s-au ridicat restricțiile pe partea sanitară. Putem să revenim cât de cât la o viață normală. Poate că românii sunt foarte bucuroși că au ieșit din pandemie și vor să meargă în vacanțe. M-aș bucura să fie ăsta motivul pentru care se înghesuie să își facă pașapoarte! Unii și le reînnoiesc... Dar repet, eu nu cred că avem vreun motiv de îngrijorare. Trebuie să le spunem oamenilor că sunt în siguranță și în Brăila, dar și în România”, a conchis Chiriac.