* după cum ne-au informat câțiva cititori, „în această dimineață, locatarii mai multor blocuri din oraș au fost informați că se va acționa pentru dezinfectarea scărilor de bloc, iar oamenii au fost rugați să stea în case 48 de ore” * subiectul dezinfectării scărilor de bloc a stârnit contre, marți, în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila * asta după ce viceprimarul Doinița Ciocan a precizat că municipalitatea a solicitat lămuriri de la nivel guvernamental, legate de cine anume va suporta costurile: Primăria sau asociațiile de locatari? * primarul Marian Dragomir a dorit totuși să puncteze că până la clarificarea subiectului din punct de vedere administrativ, acțiunile se vor face strict de la bugetul local
Așa cum a anunțat primarul Marian Dragomir în această dimineață au început acțiunile de dezinfectare a blocurilor din Brăila. Informația ne-a fost transmisă de către cititorii cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, cu precizarea că în zona de lângă magazinul Lidl din cartierul Vidin, locatarii au fost anunțați că se va acționa pentru dezinfectarea scărilor și rugați să rămână în case pentru 48 de ore.
”Era pe la ora 8:30 când au bătut din ușă în ușă reprezentanții Primăriei ca să anunțe că vor dezinfecta și să stăm în apartamente, de preferat 48 de ore. Au dat cu dezinfectant până la ultimul etaj al blocului. Concomitent, am primit toți câte un mesaj de la administratorul blocului despre asta, în care ni se spunea să nu ieșim în niciun caz în primele 4 ore din casă”, ne-a precizat un cititor.
Subliniem că primarul Marian Dragomir a afirmat că dezinfecția se va face cu
Germacert Plus - biocid, o soluție autorizată, menționată în Registrul Național al Produselor Biocide pe site-ul Ministerului Sănătății. Acesta afirma totodată că în Municipiul Brăila sunt peste 4.000 de scări de bloc, astfel că dezinfecția va începe cu blocurile care concentrează o mare densitate de populație și va continua în tot orașul. Ca o paranteză, potrivit edilului-șef, zonele anunțate până acum au fost: Joi (02.04.2020) la blocurile Viziru D1, D2, D3, B1, B2, B2; Vidin 5, 18; Blocuri turn, Plantelor, Independenței, Calea Galați, Cinema Central. Vineri (03.04.2020) la blocurile din Viziru - A1, A2, A3, A4, A5, A9, A10, C1, E1, E2, E3, E4, D4; Barieră - 23,24,24A, 25A, 25B, A1, A1bis, A2, A56, A56bis, 15. Urmând și alte acțiuni la alte blocuri în zilele următoare.
Revenind, trebuie subliniat că subiectul dezinfectării străzilor din oraș și în special a scărilor de blocuri a stârnit o serie de contre în cadrul celei mai recente ședințe a CLM Brăila, ce a avut loc, marți, prin sistem videoconferință. Consilierii au aprobat modificarea unei hotărâri din decembrie 2019, care viza tarifele și taxele utilizate de Serviciul de Utilitate Publică de Administrare și Gospodărire Locală Brăila, pentru activitățile desfășurate pe domeniul public începând cu anul 2020.
Pe scurt, au fost adăugate trei noi tarife utilizate pentru activitatea de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare (DDD) pe domeniul public: 20,81 lei/ha pentru dezinfecția cu generator ceață rece IGEBA U40HD-M; 0,10 lei/mp dezinfecție cu atomizor cu motor termic; 0,10 lei/mp dezinfecție cu pompă manuală/electrică tip LV/ULV.
Ce alte tarife erau până acum pentru activitatea DDD
Potrivit raportului proiectului de hotărâre, serviciile de utilități publice sunt în responsabilitatea autorităților administrației publice locale și se organizează/gestionează potrivit hotărârilor adoptate de autoritățile deliberative ale unităților administrativ-teritoriale, în funcție de gradul de urbanizare, de importanța economico-socială a localităților, de mărimea și de gradul de dezvoltare ale acestora și în raport cu infrastructura tehnico-edilitară existentă. Activitatea de D.D.D. face parte din sfera serviciului de salubrizare, ce este reglementat de Legea 101/2006 a Serviciului de salubrizare a localităților. Din același document aflăm că în conformitate cu Legea 99/2014 care a modificat și completat Legea serviciului de salubrizare a localităților 101/2006, ”Atribuirea activității de dezinsecție, dezinfecție și deratizare se efectuează distinct de celelalte activități specifice serviciului de salubrizare”. Astfel, prin HCLM 139/2017 s-a aprobat studiul de oportunitate, modalitatea de gestiune, regulamentul și caietul de sarcini aferente activității D.D.D. în Municipiul Brăila. Prestarea acestui serviciu a fost dată în administrare, prin gestiune directă, SUPAGL Brăila, care funcționează sub autoritatea CLM Brăila, în directă subordonare Primăriei.
Tot în raport se specifică faptul că la baza noilor tarife cuprinse pentru activitatea DDD a stat legislația în vigoare, dar în mod deosebit decretul 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, dar și un raport de specialitate al SUPAGL Brăila prin care s-au propus noile tarife pentru activitățile prestate de Biroul DDD.
Foarte important de subliniat este și faptul că în proiectul de hotărâre se menționează că pentru activitățile prestate în baza tarifelor stabilite de administrația publică locală, SUPAGL Brăila va percepe o cotă de cheltuieli indirecte, în cuantum de 18% din totalul devizului de lucrări efectuate.
Reamintim că celelalte tarife utilizate pentru activitatea de DDD pe domeniul public, propuse pentru 2020 sunt: 192,42 lei ha - dezinsecție avio; 32,64 lei/ha - dezinsecție terestră; 95,77 lei/ha deratizare. De asemenea pentru suprafețe de până la 3.000 mp: 0,41 lei/mp pentru dezinsecție terestră cu automizor tip ULV, dezinsecția terestră cu pompă manuală și deratizare; 91,36 lei/deplasare la locație. Pentru suprafețe de peste 3.000 mp: 0,37 lei/mp pentru dezinsecție terestră cu atomizor tip ULV, cea terestră cu pompă manuală și deratizare, respectiv 91,36 lei pentru deplasarea la locație. De asemenea tariful pentru erbicidare cu pompe manuale tip LV a fost stabilit la 0,26 lei/mp.
Contre în CLM Brăila din teama ca Primăria să nu solicite costuri pentru dezinfectarea blocurilor de la asociațiile de proprietari
Proiectul privind noile tarife ale SUPAGL Brăila a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi și a stârnit discuții lungi în rândul membrilor Consiliului. Pe scurt, liberalii au acuzat că dezinfecția orașului ar fi trebuit făcută cu mult timp înainte de declanșarea pandemiei, deoarece brăilenii plăteau deja acest serviciu. PSD-iștii au explicat că acest lucru s-a făcut, însă lucrurile sunt diferite acum, deoarece pentru anihilarea unui virus se folosesc substanțe speciale, care nu erau luate în calcul anterior. La rândul său, consilierul municipal PND Bogdan Botea a acuzat că municipalitatea încearcă să pună cheltuielile pentru aceste acțiuni de dezinfectare a blocurilor în spinarea cetățenilor. Viceprimarul Doinița Ciocan a recunoscut că s-au cerut date suplimentare de la nivel guvernamental în privința lămuririi acestui aspect, dar cu precizarea că deocamdată nu s-a stabilit nimic. Aceasta a precizat că ordonanțele militare obligă realizarea dezinfectărilor localităților, dar nu s-au precizat norme de aplicare și legea este interpretabilă. Botea a insistat că din punctul său de vedere ordonanțele militare sunt cât se poate de clare: autoritățile publice locale având obligația să pună în aplicare măsurile, implicit să suporte cheltuielile.
De asemenea, cum liberalul Adrian Tabarac a acuzat că măsurile privind dezinfectarea străzilor la Brăila sunt puse în aplicare tardiv, viceprimarul Alexandru Jantea a replicat că PNL-iștii ar trebui să se uite la cum a gestionat Guvernul Ludovic Orban criza pandemiei de coronavirus, acuzând la rândul său că s-a ajuns la o situație critică pentru că nu s-a acționat din timp. Ei bine, subiectul a stârnit, minute în șir, un adevărat război al replicilor între consilierii PNL și PSD, presărat pe alocuri cu apeluri la pace și atenție îndreptată mai mult către colaborare administrativă în această perioadă.
De precizat și faptul că Tabarac a întrebat-o pe Marioara Barbu, reprezentantul din partea SUPAGL Brăila la ședință, dacă brăilenii pot solicita să li se dezinfecteze locuințele, în baza regulamentului privind activitatea de DDD aprobat în CLM. Directorul adjunct a afirmat că nici nu se pune problema de așa ceva. Aceasta a adăugat că municipalitatea nu poate să facă activități de curățenie în apartamentele, casele și curțile oamenilor, doar să asigure colectarea deșeurilor.
”Domnule consilier (n.r. Bogdan Botea), nu aveți temeri, nu va fi cazul de așa ceva (n.r. - facturarea către asociațiile de locatari pentru dezinfectarea scărilor de bloc). Dar SUPAGL cheltuie niște bani pentru plata salariului personalului respectiv, pentru combustibili, pentru achiziția substanțelor. Respectivele tarife pe care le aprobați dumneavoastră acum, includ exact acele cheltuieli, fără TVA, fără profit. Este vorba de un serviciu pe care Primăria trebuie să îl presteze de astăzi (n.r. - marți) pe scările de bloc. În concluzie, trebuie să aprobăm efectuarea cheltuielilor. Iar tariful respectiv prevede detaliat exact aceste cheltuieli”, a declarat Dragomir.
În cele din urmă, proiectul a fost aprobat cu 24 voturi ”pentru” și unul ”împotrivă” din partea consilierului PND Bogdan Botea.