Mergi la conţinutul principal

Operaţiunea “FURADAN”. Tone de substanţe periculoase confiscate

poliţiştii de la IGPR au efectuat sute de controale, în 23 de judeţe şi în Bucureşti, fiind confiscate 36 de tone şi 6.500 litri de substanţe toxice • printre judeţele controlate se numără şi Brăila

 

Operaţiunile cu substanţe periculoase, destinate protecţiei plantelor, au fost în atenţia poliţiştilor, timp de câteva luni. Agenţii economici din Brăila nu au scăpat de controalele intense ce au fost coordonate de Poliţia Română. Au fost constatate sute de infracţiuni.

Astfel, în perioada 15 martie – 17 mai, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat acţiuni desfăşurate la nivel naţional pentru verificarea respectării prevederilor legale de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor.

Poliţiştii au acţionat în municipiul Bucureşti şi în judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Timiş, Tulcea şi Vaslui. Poliţiştii specializaţi în arme, explozivi şi substanţe periculoase, cu sprijinul unităţilor fitosanitare, al Gărzii de Mediu şi al inspectoratelor teritoriale de muncă, au efectuat verificări şi controale la 780 de agenţi economici care efectuează operaţiuni cu acest tip de produse. “În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 129 de infracţiuni, dintre care 104 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 18 prevăzute de Codul Penal şi 7 la Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor. Pentru comiterea acestor fapte, poliţiştii cercetează 109 persoane. De asemenea, pentru neregulile constatate, poliţiştii au aplicat 65 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 107.480 lei. Ca măsură complementară, poliţiştii au indisponibilizat în vederea confiscării 36.059 de kilograme şi 6.568 de litri de produse de protecţie a plantelor”, se arată într-o comunicare a IGPR.

La data de 27 aprilie, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Galaţi au efectuat un control la  punctul de lucru al unei firme din judeţul Galaţi, unde au descoperit 759 de litri de produse de protecţia plantelor care aveau termenul de valabilitate expirat. La data de 8 mai, tot poliţiştii din Galaţi au descoperit în magazia unei societăţi comerciale 322 de litri de produse de protecţie a plantelor cu termenul de valabilitate expirat, devenite deşeuri, pentru care nu au fost luate măsuri de eliminare. De asemenea, în momentul controlului, au fost identificate 10.000 de kilograme de azotat de amoniu care erau depozitate în condiţii improprii, pe sol.

La data de 12 mai, poliţiştii IPJ Dâmboviţa au surprins, în flagrant delict, un bărbat care oferea ilegal spre comercializare 282 de kilograme şi 410 litri de produse de protecţie a plantelor neconforme, susceptibile a fi contrafăcute.

În toate cauzele s-a întocmit dosare penale iar substanţele au fost confiscate. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro