Mergi la conţinutul principal

Operaţiunea “făcăleţul, ciocanul şi cuţitul”. Condamnarea

• Elena Pop, de 70 de ani, a primit o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru lovirea unui membru de familie • în ianuarie 2015, bătrâna şi-a atacat sora mai mică, lovind-o cu făcăleţul, cu ciocanul pentru şniţele şi cu cuţitul • victima a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale • diagnosticată cu tulburări de comportament din pricina consumului de alcool, bătăuşa a fost o vreme internată la Psihiatrie

 

Sentinţă în dosarul agresiunii din cartierul Hipodrom, din ianuarie 2015.

Brăileanca Elena Pop, în vârstă de 70 de ani, văduvă, a fost condamnată la o pedeapsă de 6 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe asupra unui membru de familie. Sentinţa Judecătoriei Brăila a rămas definitivă, zilele acestea, prin neapelare.

 

Bătrâne rănite şi desculţe, pe stradă, în luna ianuarie

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii brăileni, incidentul a avut loc în seara zilei de 19 ianuarie 2015, în jurul orei 20:40. În acel moment, în apartamentul situat pe strada Pietăţii, din cartierul Hipodrom, se afla Tinca-Doina M., acum în vârstă de 65 de ani, împreună cu sora sa de 70 de ani, Elena Pop, şi cu mama celor două vârstnice, Georgeta, în vârstă de 86 de ani.

Cunoscută cu afecţiuni psihice amplificate de consumul exagerat de băuturi alcoolice, Elena a luat un făcăleţ şi a început să-şi lovească sora mai mică în cap. Victima a început să strige după ajutor, după care a fugit din încăpere, cu intenţia de a părăsi apartamentul. Tinca şi-a întâlnit mama de 86 de ani pe hol şi i-a sărit în ajutor. S-a aşezat pur şi simplu în faţa bătăuşei, ca s-o apere pe cea care i-a dat viaţă.

În acest timp, însă, Elena se înarmase mai abitir: pusese mâna pe un ciocan pentru bătut şniţele, pe care-l luase din bucătărie şi, cât ai clipi din ochi, s-a repezit asupra surorii mai mici, lovind-o de data aceasta în umărul stâng. Scandalul părea să nu se mai termine, pentru că văduva aflată sub influenţa băuturilor alcoolice nu renunţa cu niciun chip la agresiune. Elena Pop a înhăţat de data aceasta un cuţit de bucătorie şi, fără să clipească, s-a repezit asupra Tincăi, gata să o înjunghie.

În acel moment, mama celor două “combatante” a reuşit să o prindă cu braţele, încercând din răsputeri să o liniştească. În altercaţie, bătrâna de 86 de ani a fost tăiată la degetul mare de la mâna dreaptă.

Din fericire, precizează anchetatorii, Tinca-Doina M. a reuşit să dezasigure sistemul de închidere al uşii, cerându-i, totodată, mamei să părăsească iute “apartamentul groazei”, ca să scape de Elena. Tinca a încercat, totodată, să-şi dezarmeze sora, însă a fost tăiată de mai multe ori, la baza gâtului, în zona cervicală şi la antebraţul drept.

“S. Georgeta a deschis uşa de acces şi a strigat după ajutor («Săriţi, că o omoară pe Doina!») fapt sesizat de vecinul B. F., care se afla în locuinţa sa, amplasată la etajul I al blocului, şi care l-a apelat pe fiul acesteia, S. Dănuţ-Adrian, căruia i-a cerut să vină urgent la locuinţa mamei sale. Realizând starea de pericol în care se aflau şi văzând că inculpata devenise şi mai violentă, persoana vătămată M. Tinca-Doina şi mama acesteia au părăsit în fugă locuinţa, desculţe şi sumar îmbrăcate”, precizează procurorul care s-a ocupat de caz.

Ajunsă în dreptul blocului în care locuieşte, victima în vârstă de 86 de ani, desculţă şi rănită, s-a întâlnit cu fiul ei, Dănuţ. La scurt timp, şi-a făcut apariţia un echipaj de poliţie, oamenii legii fiind alertaţi de un locatar. Acesta apelase numărul pentru urgenţe 112, după ce auzise scandalul provocat de Elena şi strigătele de ajutor ale victimelor.

În acea seară, Tinca şi mama ei de 86 de ani au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe - Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde li s-au acordat îngrijiri medicale. Bătrâna de 65 de ani a rămas internată în spital, pentru că fusese rănită destul de grav de către sora sa.

Anchetatorii spun că Elena Pop era cunoscută cu probleme psihice, înainte de a provoca scandal şi de a-şi ataca rudele. A fost internată de mai multe ori la Spitalul de Psihiatrie. Totodată, între Elena Pop şi sora sa mai mică, Tinca-Doina, exista o stare conflictuală, pentru că aceasta îi interzicea să consume băuturi alcoolice.                 

După incidentul din ianuarie 2015, Tinca-Elena D. a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale. Fiind audiată de anchetatori, Elena Pop a declarat că nu-şi aminteşte să o fi lovit-o cu cuţitul pe sora sa mai mică. A admis, totuşi, că a folosit făcăleţul pe spinarea ei, ca să o facă să tacă (fiindcă striga după ajutor!).

Potrivit Raportului de expertiză medico-legală psihiatrică întocmit de Serviciul de Medicină Legală Brăila, Elena Pop prezenta “tulburare organică de personalitate deteriorată, cu mari tulburări de comportament de fond toxic şi alcoolism cronic”. În momentul în care şi-a atacat sora cu făcăleţul, ciocanul şi cuţitul, precizează specialiştii, bătrâna avea discernământul mult scăzut, din pricina alcoolului.

Pe parcursul urmăririi penale, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Brăila a dispus internarea medicală provizorie a bătrânei de 70 de ani într-un spital de spihiatrie, până la însănătoşire sau până la ameliorarea bolii, pacienta fiind considerată un pericol pentru siguranţa publică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro