Eliminarea lui Kim Jong-un, dar si operaţiuni de sabotare a infrastructurii statului nord-coreean. Acestea sunt câteva dintre variantele analizate de administraţia americană pentru a contracara ameninţarea nucleară nord-coreeană dacă diplomaţia dă greş. Opţiunile sunt acum studiate de preşedintele Donald Trump. Deocamdată însă, Statele Unite au trimis un portavion spre peninsulă, ca măsură de precauţie.
Atacarea unei baze aeriene din Siria de către armata americană a fost privită de analişti şi ca un semnal pentru Coreea de Nord. Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă i-a pregătit preşedintelui Donald Trump mai multe variante de reacţie la provocările Coreei de Nord. Una ar fi amplasarea de arme nucleare americane în Coreea de Sud, la 25 de ani după retragerea lor.
Mark Lippert, fost ambasador SUA în Coreea de Sud: E o dezbatere interesantă în Coreea de Sud. Sprijinul public pentru reintroducerea armelor nucleare tactice este în creştere, estimat de unele sondaje la peste 50%.
A doua opţiune ar fi uciderea liderului nord-coreean şi a altor oficiali care coordonează programul nuclear şi balistic nord-coreean. Şeful diplomaţiei americane a negat că ar exista un asemenea proiect.
James Stavridis, amiral în rezervă: Trebuie să te întrebi ce se întâmplă a doua zi după ce decapitezi regimul. În cazul Coreei de Nord, e o imensă necunoscută.
Cea de a treia opţiune prezentată lui Donald Trump este infiltrarea de agenţi americani în Coreea de Nord, pentru a sabota sau neutraliza obiecte majore de infrastructură.
Scenariile de acţiune i-au fost prezentate preşedintelui american în contextul în care Coreea de Nord a efectuat nu mai puţin de cinci teste cu rachetă de la începutul anului. Phenianul are deja arme nucleare şi îşi perfecţionează rachetele capabile să le transporte până pe teritoriul american.