Actualul episod El Nino se numără printre cele mai puternice care au fost observate din 1950, urmând să sporească în intensitate până la sfârşitul anului şi continuând să provoace secetă şi inundaţii, a avertizat ONU, relatează agerpres.ro.
„Seceta gravă şi inundaţiile catastrofale care afectează în prezent zonele tropicale şi subtropicale poartă semnătura actualului El Nino, cel mai puternic observat în ultimii 15 ani", a afirmat Michel Jarraud, secretar general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), agenţie a ONU cu sediul la Geneva.
Intensificarea furtunilor în estul şi centrul Pacificului
Puternicul episod El Nino, curent ecuatorial cald din Oceanul Pacific, care contribuie la condiţii meteorologice extreme, urmează să se intensifice până la sfârşitul anului 2015, potrivit ultimului buletin difuzat de OMM. În general, episoadele El Nino ating paroxismul între octombrie şi ianuarie şi persistă adesea o bună parte a primului trimestru, scăzând apoi în intensitate.
În buletinul difuzat luni, OMM arată că media trimestrială maximă a temperaturilor apelor de suprafaţă în partea central-estică a Pacificului tropical o va depăşi pe cea normală cu 2 grade Celsius, ceea ce va plasa actualul El Nino printre cele mai intense observate din 1950. Până acum, cele mai puternice fenomene El Nino au fost înregistrate în 1972/1973, 1982/1983 şi 1997/1998.
În Asia de sud-est, El Nino se manifestă cel mai frecvent prin secetă, aceasta favorizând în ultimele luni incendii de pădure în Indonezia, unele dintre cele mai grave din istorie. El Nino duce şi la intensificarea furtunilor în estul şi centrul Pacificului.
„Albirea masivă" a coralilor
Conform OMM, s-a stabilit deja o corelaţie între actualul episod El Nino şi unele fenomene majore, cum ar fi „sezonul ciclonic foarte activ din bazinele Pacificului nord-vestic şi nord-estic". Temperaturile oceanice record, datorate parţial lui El Nino, au determinat şi „albirea masivă" a coralilor, care a început în Pacificul de nord în cursul verii 2014, extinzându-se ulterior în Pacificul de sud şi în Oceanul Indian în 2015.
OMM a publicat buletinul înaintea unei conferinţe internaţionale dedicată fenomenului El Nino, organizate la New York. Organizaţia aminteşte că fenomenele El Nino şi La Nina (temperatură anormal de scăzută a apelor ecuatoriale din Pacific) nu sunt singurii factori care influenţează regimurile climatice - şi îndeosebi încălzirea climei - la scară globală. „Acest fenomen natural care este El Nino şi schimbările climatice provocate de om pot interacţiona şi se pot influenţa reciproc într-un mod absolut inedit", a afirmat Jarraud. „Chiar înainte de apariţia lui El Nino, temperatura medie la suprafaţa globului atinsese noi recorduri. El Nino nu face decât să accentueze această tendinţă de încălzire", a încheiat el.