Instanţa colegială a adoptat o rezoluţie referitoare la salvarea bunurilor culturale din Irak în contextul îngrijorărilor exprimate cu privire la viitorul ruinelor oraşului antic Palmira în Siria, zonă cucerită în urmă cu o săptămână de grupul Statul Islamic.
Acest oraş antic este înscris de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii şi comunitatea internaţională se teme ca el să nu aibă aceeaşi soartă ca multe alte comori ale Antichităţii preislamice care au fost jefuite şi distruse de Statul Islamic la Mosul, Nimrud şi Hatra în Irak.
Rezoluţia neconstrângătoare, redactată de Germania şi Irak, condamnă distrugerea barbară şi jefuirea locurilor care fac parte din moştenirea umanităţii şi cere lansarea urmăririlor judiciare împotriva autorilor acestui vandalism cultural. Textul insistă ca statele să se asigure că, colecţionarii de artă, casele de licitaţie, comercianţii de artă şi responsabilii muzeelor dispun de documente ad hoc pentru a verifica provenienţa antichităţilor care le sunt propuse spre achiziţionare.
Distrugerea moştenirii culturale irakiene, leagănul civilizaţiei, nu este mai puţin barbară şi gravă decât uciderea irakienilor, a relevat ambasadorul Irakului Mohammed Ali Alhakim, în faţa Adunării generale a celor 193 de ţări.